Protest la ArcelorMittal Galați

Aproximativ 400 de siderurgiști protestează, luni, în fața sediului administrativ al combinatului ArcelorMittal Galați, nemulțumiți că în unitate nu s-a semnat contractul colectiv de muncă pe anul 2018. Sindicatele și administrația negociază noul contract încă de anul trecut, dar nu au reușit să ajungă la un numitor comun, transmite Mediafax.

Cei aproximativ 400 de siderurgiști vor să discute cu reprezentanții combinatului și spun că nu vor renunța la protest. Situația este tensionată, iar numărul protestatarilor ar putea crește deoarece la ora 14.00 se va face schimbul de tură.

Câțiva protestatari au amenințat cu blocarea porților combinatului, în aşa fel încât angajaţii care ies din tură la ora 14.00 să nu poată ppleca.

Acţiunea de protest de luni nu este organizată de sindicatele de pe platforma siderurgică, iar administraţia combinatului a refuzat iniţial să comenteze incidentele.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a făcut un apel la dialog.

„ArcelorMittal Galați își menține angajamentul de a îmbunătăți situația socială a angajaților, dar pe fundamentul asigurării viitorului combinatului. Discuțiile trebuie să continue, în cadrul legal. Împreună, am trecut prin 8 ani consecutivi cu pierderi, susținuți de compania-mamă prin investiții fără precedent, atât în oameni cât și în tehnologie. Combinatul se află acum pe drumul cel bun și aproape de o revenire, mulțumită eforturilor tuturor. Nu ar trebui să punem în pericol ceea ce am realizat cu toții. În ansamblu, propunerea noastră actuală de creștere a veniturilor este cu până la 9% peste rata inflației de anul trecut, care a fost de 3%, adică în total 12% – pentru cele mai mici salarii. Ne bazăm pe responsabilitatea și înțelepciunea colegilor noștri, care înțeleg că orice escaladare nedorită, ilegală sau violentă a situației nu poate aduce mai multe resurse pentru creșterea salariilor și că asemenea situații trebuie abordate prin măsuri legale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

Proteste au fost și săptămâna trecută la combinatul gălățean, când sute de salariați nemulțumiți de faptul că administrația nu le acceptă propunerile privitoare la contractul colectiv de muncă pe anul 2018 au forțat ușile sediului administrativ, au spart geamuri și au intrat în clădire, solicitând să discute cu reprezentanții conducerii. Atunci, oamenii au acceptat să renunțe la protest bazându-se pe un rezultat favorabil la negocierile cu administrația.

Sindicaliștii vor o creștere salarială de peste 20% și a sporurilor cu 50 de lei, promovări pentru membrii de sindicat și majorarea valorii tichetului de masă. Conducerea nu le oferă decât o majorare a salariilor cu aproximativ 4% și a primelor cu 40 de lei. De asemenea, șefii ArcelorMittal Galați insistă pentru încheierea unui contract colectiv de muncă pe doi ani și vor ca în salariul de bază să fie introdus sporul de condiții grele, ceea ce va duce la pierderea grupei de muncă.

Negocierile din partea angajaților sunt purtate de liderii de sindicat, dar până în prezent părțile nu au reușit să ajungă la o soluție de compromis. Termenul pentru semnarea contractului colectiv de muncă a expirat în 15 ianuarie și, pentru a nu declanșa în mod oficial conflictul de interese, reprezentanții conducerii și ai sindicatelor au decis să prelungească perioada de negocieri până pe 26 ianuarie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Daca sindicalistii ar urmari evolutia concernului, ar sti ca pot avea o surpriza neplacuta sunt delocari si inchideri de obiective, desi va creste necesarul de otel in urmatorii ani nu-i sigur ca platforma va mai functiona, asa ca nu-i decat mult zgomot pentru un viitor incert.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.