(VIDEO) Proteste în fața facultăților pentru magistrați

Zeci de studenți și profesori de la mai multe facultăți din Capitală, printre care cea de Litere și de Filosofie, au protestat joi, în semn de solidaritate cu magistrații, contestând modificările aduse legilor justiției prin ordonanțe de urgență.

„Solidari cu magistrații”, „Abrogați OUG 7”, „Apărați statul de drept. Retrageți ordonanța” sunt câteva dintre mesajele transmise de aceștia.

„Este sublim ce au făcut magistrații. Le datorăm foarte mult (…) Le datorăm susținerea pentru interesul nostru. Nu protestăm neapărat pentru ei, ci pentru noi”, a declarat Gabriel Liiceanu, unul dintre… protestatari.

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, a anunțat de miercuri că instituția de învățământ susține protestele magistraților. „O condiție esențială pentru democrație o reprezintă corecta funcționare a statului de drep”, a afirmat rectorul.

„Credința în valorile civice liberale, în independența justiției față de puterea executivă și politică, garanțiile constituționale pentru ca magistrații să poată acționa fără nicio ingerință politică neprincipială, toate acestea sunt parte a etosului democratic, un pilon al unei societati libere și a domniei legii într-un stat de drept.

Conducerea Universității din București a luat act de inițiativele unor cadre didactice și ale organizației studențești- ASD- din cadrul Facultății de Drept de a formula public o poziție avizată față de reglementările din ultimii doi ani referitoare la administrarea justiției în România, în special față de recenta OUG nr. 7/2019. Nu în ultimul rând, a luat act de acțiunile de solidarizare inițiate de cadre didactice și studenți din cadrul mai multor facultăți ale Universității din București.

Consecventă atitudinii sale de delimitare a activității academice față de ingerințele politice de orice fel, Universitatea din București consideră totodată că problema respectării normelor statului de drept, a asigurării independenței justiției implică angajamentul civic al tuturor cetățenilor responsabili.

Corecta funcționare a statului de drept este o condiție esențială pentru democrație, pentru protecția drepturilor cetățenilor împotriva acțiunilor arbitrare ale politicului în justiție, acțiuni ce pot perturba grav scara de valori a întregii societăți, atașamentul acesteia față de dreptate, echitate, corectitudine, cinste, responsabilitate.

Ne exprimăm, așadar, solidaritatea față de inițiativele magistraților și ale specialiștilor în drept care solicită abrogarea OUG nr. 7/2019 și stoparea măsurilor care pun sub semnul întrebării bunul mers al justiției în România”, a transmis Mircea Dumitru pe Facebook.

Totodată, profesori şi studenţi din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi-au manifestat, joi, solidaritatea cu protestul magistraţilor, condamnând „orice încercare de subordonare politică a justiţiei”.

„Subsemnaţii, membri ai comunităţii universitare a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, ne manifestăm solidaritatea cu protestul magistraţilor şi ne asociem colegilor din alte universităţi şi centre universitare, condamnând cu putere încercările repetate de subordonare politică a justiţiei şi încălcările frecvente ale statului de drept şi ale drepturilor omului din ţara noastră”, afirmă aceştia, potrivit unui comunicat de presă.

În opinia lor, înfiinţarea unei Secţii speciale de anchetare a magistraţilor „cu un statut autonom” faţă de Parchetul General, „care şi-a început activitatea cu o serie de acţiuni în interesul politicienilor de la Putere, reprezintă o clară ameninţare la adresa statului de drept şi democraţiei, aruncând o umbră de îndoială asupra valorilor europene asumate de România”.

„Deşi nu considerăm că justiţia ar fi singura problemă a României sau că sistemul actual de justiţie ar funcţiona ireproşabil, protestăm faţă de tentativele evidente ale actualei Puteri de a obţine controlul politic asupra acestui sistem, care amintesc de perioada anterioară aderării României la Uniunea Europeană”, se menţionează în comunicat.

Printre semnatarii apelului de solidaritate se numără conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, SNSPA, conf. univ. dr. Andrei Ţăranu, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Brînduşa Palade, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Liliana Popescu, prorector, prof. univ. dr. Remus Pricopie, prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu, Facultatea de Ştiinţe Politice, prof. univ. dr. Mihaela Miroiu, Departamentul de Relaţii Internaţionale.

Proteste ale studenților și profesorilor au fost organizate și la Sibiu (video 2)

Și studenţii de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi au protestat, joi, cu banderole albe pe braţul stâng, în semn de nemulţumire faţă de modificările aduse legilor Justiţiei prin OUG 7.

„Astăzi, protestăm împotriva OUG 7 şi faţă de introducerea unor ingerinţe suplimentare ale politicului în actul de justiţie. Cerem abrogarea OUG 7 şi cerem profesorului Tudorel Toader ca, de acum înainte, când are propuneri în Justiţie, să discute şi cu studenţii domniei sale, care nu au fost de acord cu absolut niciuna dintre propunerile făcute”, a declarat preşedintele Ligii Studenţilor Iaşi, Silvian Emanuel Man.

Potrivit acestuia, studenţii ieşeni se solidarizează cu protestele judecătorilor şi procurorilor din toată ţara.

Live București Protest al studenților și profesorilor de la Facultatea de Litere. Solidaritate cu magistrații împotriva OUG 7

Publicată de Rezistența TV pe Joi, 7 martie 2019

Sibiu: Profesori, studenți, scriitori și actori alături pentru o Justiție independentă

Publicată de Rezistența TV pe Joi, 7 martie 2019

Sursă foto: Antena3

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

    • daca statul n-ar oferi un numar de locuri fara taxa aceste facultati ar dispare din nomenclator, asa ca din starea de burghezi fara activitate plictisiti, mai ies si sarmanii la o socializare ca doar doctoratul si l-au luat analizand pe a 1.000 oara aceeasi poezie sau roman pe care criticii interni sau internationali deja au scri o gramada de recenzii, poate ar fi timpul ca Ministerul Educatiei sa renunte sa-i mai finanteze, cine are pasiuni pentru limbi sa frecventeze univ. private, altfel sunt bani irositi…

    • Corect era pt profesorashi să scandezee „Solidari cu magistrații Soros”. Ce-or căuta „zecile” de profesorași ai lu Soros la „proteste”, nu le mai arde de carte? Pe banii contribuabilului, acest spălat oe creerași aaha-zis rector Mircea Dumitru se bag[ ]n politici? Creatura asta didactică are datoria să nu să susțină protestele unora și altora, altfel trebuie schimbat. Nu faci proteste pe banii poporului bă răcane, Universitatea București nu e a unui grup restrîns de finanțați Soros cia poporului romîn. Mai are puțin sub conducerea lu Dumitru și o ia pe urmele Universității Soros numită SNSPA. dar aia e privată, pe cînd Unibversitatea Buc a avutr un bun prestigiu pînă au venit acești servi Sorkos să o implice în luptele politicienilor. Dați-l jos pe Dumitru, trimiteți-l la colectat borcane!

    • Acu, prin universitarii ăștia semi-senili, au ieșit la „proteste” aripa mai cultivată a grupului Bot-Dide-Mărin Ceaușescu? A vrut Soros să arate că are și entelectuali în subordine, este?

  1. ce sa-ti spun….sa se bage si ei in seama. mircea dumitru nu este cel despre care s-au scris, cu dovezi, multe..ministru ciolosist, cu forta motrice…

  2. E bine. Iese la lumină cât de întinsă pe orizontală este rețeaua statului paralel și de ce a crescut în fiecare an bugetul SRI și DNA. Că să nu spună cineva ca minunatele “elite” care la abuzurile strigatoare la cer din justiția ultimilor ani au tacut mâlc, s-au dat jos din pat pe criteriul “hai și noi mițule la revoluție” și au inceput să protesteze pe gratis.

  3. Mircea Dumitru , cel care a tradus Heidegger fàrà sà cunoascà limba germanà ?
    Liiceanu care a fost dat afarà din Institut în 1975 pentru cà a plagiat teza de doctorat ?
    SNSPA , acel cuib de vipere care paraziteazà finantele publice ?

  4. sunt aici cativa asa zisi profesoroshi fara opera si cativa studenti restantieri – care spera sa promoveze fara sa invete daca isi ling shefii; evident nici unul nu citise ordonata, dar asa primisera ordin. ADEVARATII PROFESORI SI STUDENTI STAU SI STUDIAZA si nu umbla brambura pe starzi

    • Nu uitati, micul oportunist care conduce Univ. Bucuresti (ajunsa precum o caruta ce se balabane in toate partile, gata gata sa se desfaca) e si semi-academician. Cu el, Academia Romana, condusa de „baieti”, a mai coborat niste trepte. Dupa actori, profesori(?), urmeaza Academia Romana sa primeasca ordin pe unitate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.