Proteste şi nemulţumiri în toată lumea de 1 mai

Proteste pe tot globul de 1 mai. În Germania, la Moscova, la Paris, Milano, dar şi în Istanbul, manifestanţii de stânga protestează în numele zile internaţionale a muncii.

În anii trecuţi, manifestaţiile din Germania au scăpat atât de tare de tare de sub control, încât autorităţile germane sunt pregătite în acest weekend pentru cel mai neplăcut scenariu. Nu mai puţin de 6000 de poliţişti au fost detaşaţi în jurul oraşului Berlin, acolo unde sunt anunţate protestele extremiştilor de stânga. Situaţia este cu atât mai tensionată cu cât şi organizaţii de extremă dreaptă au anunţat că vor protesta.

Şi la Paris vor avea loc manifestaţii de masă. Principalele cinci sindicate franceze s-au reunit şi susţin o declaraţie comună de protest împotriva reformelor guvernamentale referitoare la pensii. Sindicaliştii francezi mai sunt supăraţi şi din cauza salariilor mici şi a şomajului ridicat.

Cele mai mari tensiuni au loc în Grecia, însă, unde mai multe demonstraţii şi proteste în masă au fost anunţate pentru 1 mai în capitala ţării, deja paralizată de greve generale. Toate acestea se petrec în vreme ce oficiali ai Uniunii Europene, ai FMI şi ai Băncii Centrale Europene se află la Atena pentru a negocia ajutorul financiar. Este posibil ca astăzi Grecia să ajungă chiar la un acord în privinţa pachetului de salvare de 45 de miliarde de euro. Însă acest lucru nu calmează cu nimic spiritele pe străzi. Dimpotrivă! Tocmai măsurile de austeritate impuse de organismele financiare internaționale sunt principala cauză a nemulţumirii oamenilor. Premierul grec Georgios Papandreu a respins însă vehement apelurile sindicatelor şi ale opoziţiei, care îi cer să nu accepte condiţiile UE şi FMI. Condiţii care cer imperativ ca salariile să îngheţe vreme de trei ani, sporurile de orice fel să fie eliminate, iar TVA-ul trebuie să fie majorat cu două, trei procente.

Proteste în masă sunt aşteptate şi în Statele Unite. 80 de marşuri au fost anunţate în mai multe state, dar cel mai important va fi cel din Los Angeles. Peste o sută de mii de oameni vor participa în Los Angeles la tradiţionalele manifestaţii de 1 mai, cărora li se adaugă şi marşul imigranţilor. Manifestaţiile din acest an stau sub spectrul nemulţumirii imigranţilor care se simt discriminaţi. Este vorba de o lege dată de autorităţile statului Arizona, considerată discriminatorie, care permite poliţiei să intre în contact cu cetăţenii cu unicul scop de a afla dacă statutul de imigrant al acestora este legal.

Circa 1,7 milioane de persoane vor participa la evenimente în întreaga Rusie, urmând să fie organizate şi demonstraţii ale partidului Rusia Unită, la putere, ale comuniştilor şi sindicaliştilor, precum şi ale partidului liberal Yabloko. Poliţia rusă este în alertă maximă din 28 aprilie. În perioada URSS, 1 mai era celebrat ca Ziua Internaţională a Muncitorilor şi erau organizate marşuri ale Partidului Comunist. În 1992, numele s-a schimbat în Ziua Muncii, dar a rămas o sărbătoare naţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.