Protipendadă plină de aere şi de probleme insolubile, bănuitoare și foarte cicălitoare

În sfârşit, sosirea pelerinului Balthazar a fost precedată de o mulţime de zvonuri care ne-au pus pe jeratec. Se povestea că mii de furnici gigantice invadaseră plajele braziliene şi că înfulecaseră peste o mie de turişti americani. Că o sută de femei au manifestat în pielea goală în Piaţa Universităţii în semn de protest faţă de intenţia guvernului de a interzice avortul. Că un cefalopod fugit din laboratoarele armatei teroriza Londra. Că beduinii devastaseră coastele Africii de Nord şi că se pregăteau pentru un război nimicitor în Europa. Că la Moscova se născuse un copil cu trei capete care vorbeau câte zece limbi fiecare şi care afirmau că ar fi ba Napoleon, ba Einstein, ba Enrico Fermi. Că în apropiere de Paris un tren se ciocnise de copia lui identică din cauza unor deviaţii ale câmpului gravitaţional.

Că savanţii americani descoperiseră că ceea ce noi consideram a fi superba şi mizerabila realitate nu era altceva decât realitate virtuală şi că întreg universul părea să fie un computer gigantic. Că, în mod firesc, inteligenţa artificială urmează celei umane şi că în următoarea sută de ani o să ne rupem gâtul. Că revoluţiile fuseseră puse la cale de conspiratori planetari care vesteau naşterea unei alte rase de oameni, fără de stomac. Că apa ar fi fost o fiinţă cosmică şi că în curând avea să ne înghită o dată şi pentru totdeauna. Că demonul apelor se pregătea să ne schimbe avatarul.

Că la cele mai înalte nivele se purtau la nebunie petrecerile în pielea goală şi că, în curând, aveam să primim, de la biroul evidenţei populaţiei, numere de ordine care aveau să înlocuiască numele şi prenumele din buletin. O grămadă de baliverne! La gară s-a adunat întregul București în ziua cu pricina, mare tevatură. București sau Adamville? În sfârșit, un oraș acolo, cu străzi, cu cartiere, cu metrou și ministere. Se înghesuiau cu toţii pe peron să-l întâmpine pe Balthazar. Primarul Barzulis venise însoţit de o întreagă suită. Era şi farmacistul Iamandi, îmbrăcat într-un costum cadrilat, proaspăt scos de la naftalină.

Era şi regizorul Borisov, bărbos, neîngrijit, fumând pipă şi scuipând la tot pasul o flegmă gălbuie. Parcă eram cu toții de la circul acvatic din Marsila Mole, uite-așa ne fandoseam! Sau la Praga, la circul acvatic din Praga! Avocatul Luigi se iţise şi el. Purta pantofi de lac şi ţinea sub braţ o servietă burduşită cu documente. El mi-a șoptit că niciodată nu s-ar fi gândit să-mi fure stickul. Îl seconda antrenorul Klaps de la bazinul municipal de înot. Era îmbrăcat cu un trening nou-nouţ. Era tuns zero. De gât îi spânzurau un fluier de argint şi un cronometru. Mai erau şi alţii. Burtoşi, uscăţivi, gargaragii, pierde-vară, boccii, zambilii, bonjuriști sadea, visători, astronomi amatori.

Golănime provincială. Protipendadă plină de aere şi de probleme insolubile, bănuitoare și foarte cicălitoare. Întreg peronul gemea de lume. Oamenii se îmbrânceau fără milă unii pe alții, suduiau printre dinți. Se călcau pe picioare. Strigau ca nişte împieliţaţi. Cine să mai tacă? Şi cum să obligi atâta amar de lume să se aşeze în rând, frumos, ca la paradă? Cum să-i îngheţi? Cum să-i disciplinezi? Să nu mai mişte în front. Să nu se mai zgaibere pe parapet. Să nu mai spurce aerul cu vânturile lor puturoase. Să nu mai facă valuri, valuri. Să nu mai vocifereze.

Doar să-i hipnotizezi! Să-i pui în lanţuri. Să-i rânduieşti ca pe nişte sardele într-o conservă. Să-i pocneşti în moalele capului. Să-i ameţeşti cu formol, să-i pui la ierbar. Altfel cum? Se îmbrânceau de nebuni. Voiau să ajungă primii, dar chiar primii, la vagonul în care se afla Balthazar. Să-i strângă mâna. Să-l pupe pe obraji. Să-i dăruiască o chestie, acolo. Să-i smulgă vreo promisiune. Să-l facă Președintele Românie, da! Da, da, erau gata să urce în vagon din mers. Să sară pe fereastră! Să năvălească peste pelerin în compartiment. Să-l sufoce.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.