Radu Minea, în greva foamei de la 1 iulie 2015

Radu Minea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare din România (FSLCPR) (http://www.fslcpr.ro), se află în greva foamei în faţa sediului Ministerului Educaţiei Naţionale din data de 1.07.2015.

Domnul Minea are o listă de revendicări cu caracter general, la care se adaugă solicitări punctiforme legate de mai multe institute aflate în situaţii foarte grele.

Desconsiderarea cercetătorilor, ca şi a profesorilor şi a cadrelor medicale, este cronică deja în România. Grija pentru capitalul uman calificat şi foarte calificat ar trebui să fie o prioritate zero pentru un stat responsabil în faţa naţiunii şi a istoriei. Dar ne pasă oare de naţiunea noastră, dacă şi cum va mai exista peste 50, 100 de ani? Încep să mă îndoiesc de acest lucru tot mai mult!

REVENDICARI – F.S.L.C.P.R.

„1 – Revenirea la H.G. 2200/2004 şi la domeniul Cercetării Ştiinţifice-Dezvoltării Tehnologice, prin corectarea p. 26 din H.G. 1260/2011 şi abrogarea art. 5 din O.U.G. 96 / 2012, inclusiv a actelor normative clientelare, privind domeniul Cercetare Ştiinţifică-Dezvoltare Tehnologică (C.Ş.-D.T.), emise în perioada 2004-2013;
2 – Respectarea prevederilor europene şi legale privind bugetul C.Ş – D.T., la nivelul de 1% din P.I.B., cu o creştere graduală de până la 3% din P.I.B.şi revenirea la foaie de buget separată;
3 – Respectarea prevederilor U.E. privind transparenţa actului decizional şi consultarea partenerilor sociali, prin revenirea la Comisia de Dialog Social pentru domeniul C.Ş.-D.T. şi a reprezentanţilor federaţiei în Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare-Inovare (C.C.-CDI);
4 – Stoparea implicării organismelor financiare internaţionale – F.M.I., Banca Mondială, B.E.R.D. în “evaluarea şi organizarea” unităţilor de C.Ş.-D.T., în vederea desfiinţării acestora, ca şi a acţiunilor declanşate de fostul guvern pentru a masca politica începută de mafia universitară (şi membrii Ad-Astra), prin:
a – comasarea ilegală a Institutelor Naţionale de Cercetare Ştiinţifică;
b – stoparea certificării unităţilor de C.Ş.-D.T.;
c – absorţia unităţilor de cercetare de către Universităţi (desfiinţarea lor ca persoană juridică, preluarea patrimoniului acestora de către universităţi şi punerea personalului din cercetare la dispoziţia Senatului universităţii);
5 – Incetarea umilirii cercetătorului ştiinţific român şi aplicarea imediată a prevederilor Cartei Europene a Cercetătorului, cu modificarea legislaţiei specifice, în conformitate cu prevederile acesteia, inclusiv prin plata drepturilor salariale câştigate în justiţie şi a restanţelor salariale, în unele cazuri de peste 6 luni sau întârzieri şi plăţi diminuate, precum şi trecerea personalului din cercetare în şomaj tehnic sau concedii fără plată (situaţia de la I.N.C.D.-I.P.C.U.P.- Ploieşti, I.N.C.D.- ISPIF ş.a.)
6 – Stoparea abuzurilor conducerilor unor institute, cu încălcarea drepturilor şi libertăţilor sindicale, hărţuirea liderilor sindicali incomozi, cu complicitatea organelor abilitate să aplice şi să apere prevederile legale (I.N.C.D. E.M.C.-Timişoara, I.N.C.D.-I.C.M.E.T.-Craiova, I.N.C.D.-ICIM –Bucureşti, I.G.R., ş.a.);
7 – Sesizarea organelor abilitate privind anchetarea responsabililor de promovarea legislaţiei clientelare vizând Cercetarea Ştiinţifică-Dezvoltarea Tehnologică, deturnarea fondurilor din buget şi a celor europene destinate domeniului şi implicit a situaţiei dezastruoase a personalului din cercetare-proiectare, în contradicţie flagrantă cu interesul naţional şi politicile europene în domeniu (Marco Bella, Daniel Funeriu, Dragoş Ciuparu, Ladislau Borbely ş.a.).
Precizăm că situaţia din institutele nominalizate a fost adusă la cunoştiinţă atât domnului Prim-ministru, cât şi conducerii M.E.N. şi M.A.D.R., fără consecinţe”.

Preşedinte F.S.L.C.P.R.
Iunie 2014 / iulie 2015
Radu MINEA

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dr. Afrodita Iorgulescu 44 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.