Rafila: De ce să-mi dau eu demisia dacă…?

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri seara la Digi 24 că încă sunt discuții în cadrul coaliției privind forma prin care proiectul certificatului verde va fi adoptat.

Jurnalist Digi24: Ați făcut o declarație care tot deschide jurnalele de astăzi (miercuri – nr.), cum că există posibilitatea să vă dați demisia, dacă certificatul nu va fi trecut prin asumare.

Alexandru Rafila: Eu cred că e puțin interpretabilă această declarație. Întrebarea a fost directă – dacă îmi voi da demisia în cazul în care acest certificat nu va trece.

Un ministru al Sănătății are o anumită responsabilitate pentru sănătatrea publică, și dacă nu are la dispoziție instrumentele necesare ca să poată să gestioneze o situație de criză cum este cea din acest moment, există și această opțiune.

Eu am nevoie de un sprijin politic clar, asumat de către toate partidele din această coaliție, nu numai din partea PSD, iar lucrul ăsta trebuie să fie fără echivoc.

Aici nu e o problemă legată de un comportament care pune în balanță demisia cu certificatul verde, dar noi trebuie să fim pregătiți ca țară să avem un răspuns, o să vedem cât de eficient va fi, dar trebuie să avem pregătit un pachet de măsuri care să poată să țină sub control pandemia și să ofere acces la servicii de sănătate și pacienților infectați cu noul coronavirus, dar și altor categorii de pacienți.

Jurnalist Digi24: Puteți să ne spuneți de ce PSD vrea trecerea certificatului COVID prin asumarea răspunderii, iar PNL prin vot în Parlament?

Alexandru Rafila: Încă sunt discuții în cadrul coaliției privind forma prin care acest act normativ va fi adoptat. Sigur, că există opinii pro și contra pentru fiecare dintre cele două variante. O să vedem care va fi varianta finală.

Calea cea mai bună, care permite adoptarea până la sfârșitul anului, va fi o decizie a acestei coaliții.

Jurnalist: Există o șansă să nu fie adoptat până la sfârșitul anului?

Alexandru Rafila: Eu cred că trebuie să fie adoptat, pentru că dacă va fi adoptat mai târziu, până se fac normele de funcționare, sau de intervenție în domeniul apărării sănătății publice, în legătură cu acest certificat electronic, durează prea mult, și dacă ajungem să avem o lege aprobată în februarie, e prea târziu.

Opinia tuturor este că deja în prima parte a lunii ianuarie vom asista la primele creșteri ale numărului de cazuri, poate puțin mai repede, și atunci trebuie să avem la dispoziție un instrument de intervenție cât mai eficientă. Cu cât e mai rapidă, cu atât este mai eficientă.

Jurnalist: Pentru dumneavoastră este important ca acest certificat să fie adoptat și atât, sau și modul în care va fi adoptat?

Alexandru Rafila: Pentru mine personal este importantsă fie adoptat. Din punct de vedere profesional.

Jurnalist: Vă întreb, pentru că vreau să ne lămurim dacă, de exemplu, veți stabili că dacă va fi trecut prin parlament vă veți da demisia, cum a existat această informație, sau nu ne mai gândim la asta?

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Pe mine nu mă interesează modul în care este trecut, ci să avem certificatul care să ne ofere un instrument. De ce să-mi dau eu demisia dacă este asumare de răspundere, sau trecere prin Parlament?

Atât timp cât sunt mecanisme democratice prevăzute în Constituție, e chiar o exagerare al cărei substrat sincer nu îl înțeleg.

Inițial, în cursul zilei de miercuri a apărut informația că proiectul va merge la votul Parlamentului, decizia de angajare a răspunderii fiind respinsă în ședința coaliției.

Premierul Nicolae Ciucă a spus, la ieșirea din ședință, că „vom avea certificat verde până la sfârșitul anului”.

În cursul zileiAlexandru Rafila, a declarat, marţi seara, că proiectul de act normativ privind certificatul verde COVID „trebuie să treacă” de Parlament, pentru că altfel „avem cu toţii o problemă”.

„Certificatul verde trebuie să treacă, pentru că trebuie să avem la dispoziţie un instrument, dacă, cumva, apare un val pandemic. Dacă nu apare un val pandemic, atunci avem doar un cadru legal. (…) Dacă nu trece certificatul verde, avem cu toţii o problemă”, a precizat ministrul Sănătăţii, după ce a fost prezent în Comisiile reunite de buget-finanţe pentru avizarea bugetului pe 2022 al Ministerului Sănătăţii.

Votarea acestei măsuri, a punctat el, „este responsabilitatea acestei coaliţii”.

„Partidul Social Democrat şi-a făcut datoria, a venit cu acest proiect. Suntem dispuşi să îl susţinem din toate punctele de vedere. Asta e situaţia”, a adăugat Rafila.

Întrebat dacă are susţinerea PSD pe acest subiect, el a răspuns: „Absolut”.

Totodată, ministrul a subliniat că, în ceea ce priveşte obligativitatea prin lege a prezentării certificatului verde, „PSD nu are cum să tragă de timp, din moment ce a făcut această propunere”.

Proiectul de lege privind utilizarea certificatului electronic COVID că prevede 15 vouchere electronice de testare, care acoperă 42 de zile calendaristice sau 30 de zile lucrătoare. Valoare medie decontabilă este de 50 de lei / test. Sunt prevăzute în proiect și excepții.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat ca în următoarele zile vor fi organizate consultari cu societatea civila si alți factori interesați pe tema Certificatului verde.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

18 Comentarii

  1. NUUUUUU! Este de neacceptat mai ales ca prin mai-iunie-iulie se cara covidul masii sau ramane in domiciliu la adresa de unde era fabricat si expediat!

  2. Păi ieri ce kkt au mâncat in Parlament? S-au jucat alba-neagra; ba este, ba nu este pe ordinea de zi proiectul de lege privitor la „certificatul verde”. Numai minciuni s-au lansat ieri de la tribuna Parlamentului: că ieri ar fi fost ultima zi în care se putea vota, că au zis că pana la 1 febr. nu se mai întrunesc (vacanță?). Desi s-a știut cu mult înainte că plx green pass se voteaza pe 21, in mod suspect a fost retras si poporul a fost mințit că nici măcar n-a fost pe ordinea de zi pt că, raportul comisiei de sănătate nu venise, deși biroul este in aceiași clădire. Diversiune desigur! L-au dosit prin vre-un sertar de frica zecilor de mii de protestatari care scandau la poartă. L-au dosit și ca să poată minți poporul că s-au adunat degeaba să protesteze pt că plx nu poate fi votat în acea zi ( 21 decembrie).
    Acum se anunță că între Crăciun și Revelion se voteaza… Păi si cum rămâne cu chiulul anunțat până la 1 febr? Parazitilor! ( cu exceptiile de rigoare) Vă urez odihnă veșnică „la loc cu verdeață??” cu certificatul vostru verde cu tot!Amin! ?

  3. Certificatul nazist trece sigur,tot sigur e faptul ca multi isi baga picioarele in doza 3,sa nu mai vorbim de doza 4. Au inceput oamenii sa se prinda c-au fost manipulati si ca iubirea cu forta se cheama viol!

  4. Alt guwern, aceiasi temă, aceiași prostie. Păcat, speram la altceva de la pîșidî.??

  5. Ciolaka securist tradator si pupator de cururi globalismului sorosist, este un infiltrat in PSD. Fa ba referendum ca nu te-a facut mata sef peste romani.

  6. Cine crede ca vom scapa de covid in 2022 se inseala. Da, au fost declaratii in acest sens … dar mincinoase, abureli.
    John Hopkins Institute prevede ca va dura plandemia pana in 2028.
    Pana atunci, Wuhan va produce tulpina dupa tulpina, baietii specializati in razboiul biologic le vor raspandi cand si unde e nevoie de a alimenta teroarea, iar Pfizer&Co va produce vaccinuri tot mai letale.
    Daca ati observat au fost declaratii oficiale ca vaccinul trebuie administrat la 12 , la 9, la 6 si chiar la 3 luni.
    Planurile sunt mari si nu pot fi puse in practica toate ticalosiile pana in 2022.

  7. Intre Craciun si Anul nou este un fel de ‘NOAPTEA CA HOTII”. Hai tefeleilor iesiti in strada. Ciolacule bai jego_ule vine si vremea ta cand sistemul te scuipa in sant ca pe o masea stricata. Fi_rea sarmancur tu cum votezi tradatoareo?

  8. VaXXinarea nu este OBLIGATORIE, cine vrea se vaXXineaza , iar cine NU VREA , O SA VREA !! … Iar cine vrea protestează , și cine nu vrea … VREA SA PROTESTEZE ALTCINEVA !

  9. Peste jumatate din romanii cu drept de vot refuza vaccinarea. Sunt cei mai hotarati romani. Sunt milioane. Vor vota masiv cu AUR de care se simt reprezentati.

  10. Ciolacu si echipa sa de securisti sunt atat de incuiati incat nu realizeaza ca imensa majoritate a electoratului pesedist este impotriva vaccinarii. Ori tocmasi acestor sustinatori vrea acum PSD sa le dea cu certificatul peste ochi.

  11. Nu de frica demonstratiilor se balbaie globalistii, ci de a parlamentarilor din propriile partide. Cred ca au mai ramas cativa cu coloana vertebrala care ii reprezinta pe cei care i-au ales. Trebuie inca munca de lamurire pentru a spera la o majoritate ca sa treaca instrumentul criminal de interzicere a unor drepturi si libertati constitutionale.

  12. Romani veniti de luati UE, asta este decizia Parlamentului de tradatori

  13. PSD s-a inhaitat cu nazistii din PNL ca sa introduca naziSS paSS-ul ca metoda de santajare si obligare a romanilor ca sa se „vaccineze”…
    Asa ca, la PSD ar trebui sa i se mai adauge un S: Partidul SS(Schutzstaffel) Demonic (PSSD). In felul asta va face casa buna cu Partidul Nazistilor si Leprelor(PNL).

  14. Din DEX: CIOLÁC, -Ă, ciolaci, -ce, adj. (Reg.; despre mâini, picioare; p. ext. despre oameni) Ciung; schilod; paralizat.! Are un nume potrivit caracterului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.