Rafila face lumină: „Adică nu orice fel de material”

Nu orice fel de material poate fi folosit eficient pe post de mască împotriva coronavirusului, a declarat la RFI președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

„Utilizarea măștilor de protecție care nu sunt măști autorizate medical, dacă vreți, este discutabilă. Sigur că orice mască este o barieră în plus, barieră mecanică, dacă vreți, în calea acestor micropicături care răspândesc infecția, ele provin bineînțeles de la persoane bolnave. Părerea mea este că ar trebui să existe un soi de standardizare, adică nu orice fel de material, orice fel de obiect vestimentar îl folosești pe post de mască. Trebuie să fie dintr-un bumbac dens sau din alt material textil dens, să-ți permită totuși să respiri cu suficient de multă ușurință și ceea ce este cel mai important, să se poată spăla și călca, altfel, dacă o să folosim improvizat tot felul de lucruri, pe care nu putem să le spălăm, dimpotrivă, le vom încărca cu microorganisme din cavitatea bucală sau din căile respiratorii și ulterior le vom refolosi sau le vom pune în diverse locuri în care pot veni și alții în contact cu ele, nu am făcut nimic. Deci în momentul când stabilești o astfel de recomandare sau mai mult, obligație, trebuie să și pui la dispoziția beneficiarilor măști sau măcar să le indici de unde să le cumpere”, a afirmat Alexandru Rafila.

În opinia sa, eșarfele nu ajută prea mult împotriva coronavirusului: „Eșarfele, mai puțin. Există și măști, nu neapărat sanitare, măști textile, care se pot refolosi, dar ele trebuie să poată fi spălate zilnic și călcate și dezinfectate”.

El crede că înainte să oblige locuitorii să poarte mască de protecție când ies din casă, autoritățile locale care au luat asemenea măsuri ar fi trebuit să asigure și stocurile necesare pentru populație: „Ei trebuiau să se gândească la lucrul ăsta când au luat decizia, adică întâi pregătești din punct de vedere logistic și după aceea iei decizia. Dacă întâi iei decizia și după aceea te trezești în situația de a nu putea furniza nici măcar o indicație de unde poate omul să-și cumpere o astfel de mască, nu creezi decât neîncredere într-o acțiune de genul ăsta”.

În ce privește spălarea străzilor, Rafila a spus că, din referințele pe care le are de la OMS sau din alte țări care fac deja aceste lucruri, curățarea străzilor cu detergent este suficientă pentru a îndepărta și elimina riscul de infecție: „Toată lumea insistă pe străzile mari, străzile principale, iar străzile mici, străzile de acces în apropierea blocurilor sunt chiar necurățate. Deci cred că trebuie un lucru sistematic făcut, lumea trece mai puțin pe jos pe străzile mari, de obicei când intră sau ies din casă trec pe străzile mici, cu acelea ar fi trebuit să începem și ulterior să ne concentrăm pe străzile mai mari, ca să le spălăm cu detergent”.

Citește și 

Avem niște mănuși și un fular. Cum procedăm?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Foarte bune observațiile doctorului Rafila!
    Porii unei măști bune, gen N95, sunt în jur de 300 de nanometri, dimensiunea virusului este de aproximativ 120 de nanometri; în mod clar, porii măștii nu pot reține virusul în sine.
    Și cu ochii cum facem? Ochelari de ski!

  2. Sa traiti, am inteles !
    Virusul ne astepta la colt de strada ? Si ce facem, o dam cotita ?

    Eu zic: Inainte de orice ar fi trebuit instruiţi p(E)refecţii, primarii, cotizantii la partide, poate mai inteleg si ei ceva !

    De 30 de ani astept acel „Pamant al Fagaduintei” si… NIMIC ! Vad doar „stramtarea/ingustarea LUI. Si atunci ?
    Unde am ajuns ?

    NU-MI POT PERMITE SA VA RASPUND ! Poate altii, Da’ mai stii ? EU NU MAI TIMP DE ASTEPTARE, stiu; ASTEPT… PENTRU VOI, DACA MAI PRINDETI PERIOADA !!! Prin „rezistenti” veti ajunge … „impotenti”. SIGUR ! (Sclavul nu are drepturi, ci doar obligatii !)

    Nu-mi verific textul; e scris la necaz ! Stiu EU de ce !

  3. Incurajatoare pana peste poate mesajele dr. Rafila! Dl.Smarandache mai dadea si dimensiuni.Umblam cu „nanometrul” dupa noi ? Cum ochim virusul , cum ii aplicam corectia!Eu am un micrometru ,am si subler, dar mai usor imi vine cu ruleta.Primavara da peste noi , muncile agricole nu asteapta , iar „cei cu sapa” nu prea mai sunt tineri , ci majoritatea sunt babe si mosnegi. Raman terenurile arabile parloage? Dl.Cercel e de parere ca statul in casa inca „fro” 8-10 saptamani este necesar. D-na de la Invatamant lupta cu inghetzul. E drept ca se pot formula subiecte dificile si doat din 1/2 din programa scolara pt. examene , dar oare e corect? „Pacatosii” care abia treceau la subiecte cu secvente partiale de Gaga , pot face fata unor capcane?

  4. Ne-au zăpăcit :ba e gripă ușoară, ba e virus ucigaș, ba virusul se răspândește doar dacă stai lângă unu’care strănuta, ba plutește în aer ore, zile, săptămâni, ba e bun spirtul, ba nu e bun spirtul, ba e bună și o eșarfă (că măști de unde?) ba e bună numai o anumită mască… Oare cât o să mai țină nebunia asta? Ne mai oprim? Mai vedem și altceva în afară de viruși ucigași, morți, apocalipsă? Mai vrea cineva să și trăiască? Din păcate asistăm la cel mai crâncen GENOCID MEDIATIC. Am renunțat de 2 săptămâni la TV, apoi la vreo doua ziare. Cred că voi renunța la orice are legătură cu mass media. Citesc cărți. Sănătate tuturor!

  5. Da cu zecile de de mii români exportați spre Germania, care se înghesuie pe aeroportul din Cluj, în plină pandemie, fara nici o mască și fără nici distanță socială,cum este distinse domnule Rafila?
    Deci, romanii pot sa plece la muncă în Germania, dar în România nu este voie să se muncească?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.