Raiffeisen Bank, obligată să restituie clienților peste 19 milioane de euro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat definitiv cauza prin care se constatau practici comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor, respectiv a confirmat Ordinul nr.837/20.10.2017, emis de către președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Având în vedere pronunțarea sentinței definitive și motivarea acesteia, în Dosar 8763/2/2017, operatorul economic Raiffeisen Bank SA urmează să restituie sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, celor care au contractat credite în RON, EUR și CHF (franc elvețian), în perioada 2006-2009. Caracteristicile creditelor vizate sunt: o dobândă inițială care a fost menținută fixă timp de 1 an și care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă ”în funcție de evoluția pieței financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanța s-a pronunțat deja cu privire la dobândă.

Indiferent de situația actuală a raportului dintre creditor și debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc.), consumatorii persoane fizice și/sau moștenitorul/moștenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, au dreptul să primească sume de bani care vor fi calculate, de la caz la caz, în funcție de tipul de credit, suma și perioada de creditare.

Pentru a primi aceste sume, consumatorii trebuie să se adreseze operatorului economic, SC Raiffeisen Bank SA.
ANPC precizează faptul că diferențele de dobânzi care urmează să fie restituite consumatorilor se ridică la un cuantum de aproximativ 19 milioane de euro, fără dobânzile aferente încasării acestor sume pentru perioada mai sus menționată, ceea ce va face subiectul unor discuții separate, la nivel individual, caz cu caz.

În situația descrisă, se încadrează 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank, spune ANPC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Bancile straine : camatari speculanti excroci hoti talhari la drumul mare…protejate de alogenii paraziti care au ocupat toate institutiile statului ca lupii la oi prin minciuna viclenie si „valori” occidentale !

  2. bancile incearca sa constranga clientii sa-si cumpere (pe banii clientului bine-nteles) ultimul tip de telefon pentru a functiona o aplicatie aberanta digitala. incearca sa te constranga sa nu mai lucrezi cu bani lichizi. TOATE ACESTEA SE INTAMPLA PENTRU CA NU DESCHIDETI OCHII SI PENTRU CA ACCEPTATI! #NU ACCEPTATI!

  3. Parcă ceo reiffeisen sarea in sus in Piața Victoriei tinundu-se de mana cu reprezentantul lui Isărescu(Adrian Vasilescu) împotriva ordonanței lui Dragnia! Și cu lămpașele useristilor pline de lumina! Ce jigodii hoațe! Trăiască multinaționalele care ne jefuiesc la drumul mare!

  4. Ce-mi place mie este că directorul ăla de la banca asta mafiotă, participa la demonstrațiile anti psd, alături de bovinele #rezist pe care le înșela. Avea omul interes, le pusese dragnia gând rău excrocilor de la multinaționale și trebuia pregătită lovitură de stat de la 10 august.

  5. Publicați și alte ordine ale anpc privind alte bănci, dacă există.

  6. „cine nu sare, ia o condamnare !”… a sarit saracul mafiot in piata plina de lampasele mobile ale terfelistilor, dar degeaba !… a dat si spaga la bulibasa din Sibiu (actual locatar da’Cotroceni) si a primit in schimb o placuta suedeza !… dar trebuie sa fie multumit pentru ca placuta e anti-pesede, si el are mai multi dinti in gura…

  7. Asta-i banca aia care a dat spaga lui Ioha supt forma de chirie pe un spatiu impropriu ? Asta-i banca a carui director din Tarile de pe Jos a scos angajatii in piata Victoriei la un protest imaginar (infractiunea penala de abuz in serviciu nu exista nici in ziua de azi desfiintata de CCR) ? Asta nu-i banca a carui director a fost amendat cu o suma record ? Mai are banca asta autorizatie de functionare ? Romania, sat fara caini !

  8. Păi nu directorul astora se plimba cu bicicleta împreună cu primarul din București și îi curta pe liberali? Acum pe bune ce prost și-a putut închipui că „sponsorizările ” s-au făcut din buzunarul bancherilor. Nu, ei au împrumutat bani de la populație, și-au făcut treaba și acum îi dau înapoi. Măcar de i-ar fi investit cu cap, dar la câți proști sunt astăzi la butoane,mă îndoiesc.

  9. Practic s-a dovedit ca banca utiliza ( si probabil si acum) procedee mafiote. Vinovati sunt insa berbecii care s-au dus acolo pentru a fi fraieriti. Pe cand expulzarea sa din Romania?

  10. Directorul astora este agent al Tarilor de pe Jos, aia cu Shengen NU. Expulzarea este masura corecta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.