Raport al misiunii de evaluare Schengen favorabil României

Un al doilea raport de evaluare Schengen în cazul României, misiune la care a participat și Olanda de această dată, constată că țara noastră î​ndeplinește, în continuare, toate condițiile necesare pentru aplicarea în integralitate a acquis-ului Schengen.

Într-un comunicat remis miercuri, Ministerul Afacerilor Externe salută raportul misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen, misiune derulată simultan la Bucureşti şi Istanbul.

MAE precizează că la misiunea de evaluare au participat şapte experţi din partea Comisiei Europene, doi experţi ai Consiliului UE, precum şi experţi din Cehia, Germania, Olanda şi Suedia.

Vizita a fost organizată ca rezultat al deschiderii exprimate de autorităţile române, ulterior vizitei voluntare din 9-11 octombrie, de a oferi orice informaţii suplimentare şi de a facilita orice demersuri care să permită formularea de către partenerii europeni a unei decizii politice în favoarea aderării României la spaţiul Schengen.

Componenta distinctă privind politica de vize a urmărit atât dimensiunea activităţii consulare de acordare de vize, cât şi cea a gestiunii Sistemului de Informaţii privind vizele prin raportare la reglementările în domeniul protecţiei datelor.

„Concluziile vizitei pe cele două componente confirmă implementarea şi respectarea strictă şi deplină de către ţara noastră, prin intermediul MAE, a procedurilor prevăzute de legislaţia europeană relevantă în procesul de preluare, procesare şi analiză a cererilor de viză, precum şi faptul că aceste proceduri se realizează într-o manieră solidă, bazate pe decizii bine argumentate, o pregătire profesională corespunzătoare a personalului consular, precum şi pe o infrastructură IT la standarde foarte înalte. De asemenea, experţii au apreciat respectarea de către autorităţile române, inclusiv de către MAE, a prevederilor relevante din legislaţia europeană referitoare la protecţia datelor”, declară MAE.

Aceste concluzii reprezintă, în egală măsură, o reconfirmare a rezultatelor pozitive ale eforturilor intense întreprinse de MAE în ultimii ani pentru modernizarea, debirocratizarea, digitalizarea şi eficientizarea activităţii consulare, inclusiv pe componenta referitoare la acordarea vizelor, în conformitate cu acquis-ul european în materie şi în beneficiul cetăţenilor.

„MAE îşi exprimă satisfacţia cu privire la faptul că experţii europeni care au participat la misiunea complementară de evaluare de la Bucureşti şi Istanbul au reconfirmat că România îndeplineşte, în continuare, toate condiţiile necesare pentru aplicarea în integralitate a acquis-ului Schengen, inclusiv în ceea ce priveşte politica de vize şi protecţia datelor. Astfel, această evaluare complementară întăreşte constatările din raportul elaborat după vizita voluntară din luna octombrie 2022, raport publicat la 16 noiembrie 2022, împreună cu Comunicarea Comisiei Europene referitoare la extinderea spaţiului Schengen, reconfirmând astfel caracterul obiectiv şi pe deplin justificat al demersurilor active ale României pentru aderarea la Schengen”, precizează Ministerul de Externe.

De asemenea, MAE îşi exprimă încrederea că rezultatele vizitei complementare vor fi analizate cu deosebită atenţie şi deschidere de către toţi partenerii europeni în sensul recunoaşterii valorii adăugate certe pe care România o va aduce, prin aderarea sa la spaţiul Schengen, securităţii acestui spaţiu şi Uniunii Europene în ansamblu.

MAE precizează că va continua demersurile sale susţinute pentru promovarea obiectivului vizând adoptarea deciziei de aderare a României la spaţiul Schengen.

Conform celor anunţate de comisarul european Ylva Johansson, în contextul publicării, de către Comisia Europeană, la 16 noiembrie, a Comunicării intitulate „Construirea unui spaţiu Schengen mai puternic prin participarea deplină a Bulgariei, României şi Croaţiei la spaţiul fără controale la frontiere interne”, la 17 noiembrie a avut loc, simultan la Bucureşti şi Istanbul, o vizită complementară de evaluare care a avut ca scop obţinerea de informaţii suplimentare privind aplicarea acquis-ului Schengen în special în domeniul vizelor şi protecţiei datelor.

Ca parte a misiunii complementare, autorităţile române au oferit informaţii punctuale referitoare la cooperarea judiciară în materie penală cu celelalte state membre.

Din perspectiva competenţelor directe ale MAE, misiunea a vizat două paliere de verificare concomitentă, materializate printr-o întâlnire la Bucureşti pe tema protecţiei datelor cu caracter personal, în contextul compatibilizării Sistemului Naţional de Informaţii privind Vizele cu sistemul centralizat utilizat de statele membre Schengen, respectiv o vizită la sediul Consulatului General al României la Istanbul, unde a fost urmărit procesul de preluare, procesare şi eliberare a vizelor.

La toate componentele vizitei (atât la cele desfăşurate la faţa locului, în România şi la Istanbul, cât la cea vizând furnizare de informaţii) au participat în total şapte experţi din partea Comisiei Europene, doi experţi ai Consiliului UE, precum şi experţi din Cehia, Germania, Olanda şi Suedia.

Autoritățile române au informat că sunt în proces de recrutare a 120 de angajați consulari suplimentari, inclusiv ofițeri de vize pentru a consolida activitatea Centrului de vize din Capitală și pentru a fi detașați la nivel mondial pentru a consolida procesarea vizelor de scurtă și lungă ședere, ceea ce a fost apreciat de către echipa de experți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. un stat care este slugoi este bun de papat. mai este inca de praduit, in timp ce poolimea doarme si mai deschide cat’un oache sa vada daca n-a crapat si capra vecinului, asa cum s-a rugat la „dumnezeu” ….

  2. Rapoarte, dari de seama, evaluari, misiuni, comitii si comitete, fara nici un rezultat. Comisie, fa-te ca lucrezi!

  3. S-a rezolvat: nu se poate.
    Se va opune macar Olanda……[Rumburak]

  4. Romania a avut de-a lungul istoriei 4 regi,practic toti de origine germana…Primul,regele Carol I ne-a scapat de turci,devenind independenti.Apoi regele Ferdinand,care ne-a scapat de habsburgi,Romania devenind total independenta si „mare” ! Dupa mai multi ani,un alt german ajuns intamplator presedintele Romaniei dandu-ne pe mana unora care fac din Romania harcea-parcea !!L-am ales pe 10 ani,pentru ca a promis ca Romania va fi egala tarilor din Europa,vom calatori in SUA fara vize si vom ajunge fara nicio discutie in spatiul Schengen.Nu s-a intamplat nimic din toate acestea pentru ca germanul nostru nu e de „soi”,e doar un hibrid,iar cei care si-au pus sperante in el s-au inselat !!

  5. Unora sado-masochiști cu bulimie le place prea mult să se mintă singuri și să se privească in oglindă strâmbă..Ceea ce cu siguranță va avea alt rezultat decât cel sperat..

  6. Fac un apel de suflet catre Doamna Ursula von der Leyen sa nu accepte in prestigiosul Spatiu Schengen tara esuata numita romania, care include desgustatorul port constanta, polul coruptiei mondiale care, o data acceptat in Schengen, va pune in pericol Domnia Legii care domneste in prestigiosul Port Rotterdam.
    In paralel nu este posibil sa intre in prestigiosul spatiu Schengen o tara unde motociclistii extremisti comit atentate stradale asupra autovehiculelor de teren conduse de Demnitari Europeni care lupta impotriva coruptiei.
    Executarea!

  7. Tocmai citeam un articol cum ca Austria va accepta Croatia in Schengen dar nu si Romania.
    Nemernicii astia de austrieci extrag la greu petrolul din pamintul Romaniei, taie prin firma Sweighopfer padurile Romaniei ca la ei nu au voie nici macar crengile uscate sa le adune ca toate padurile si le-au declarat parcuri nationale protejate etc, etc.
    Ma intreb ce iau de la croati ?
    Nimic.
    Asta este recunostinta imperialistului. Adica nu e !
    Daca Austria se va opune fara motiv, ar trebui ca Statul Roman sa nationalizeze tot ce are Austria in Romania.
    Tot fara motiv.
    Asta , daca… !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.