Enel, mesaj pentru clienții din România

Italienii de la Enel și-au asigurat clienții din România că vor beneficia în continuare de toate serviciile și produsele pe care la aveau și până acum. Acest mesaj vine după ce compania a anunțat că va ieși de pe piața din România în 2023.

“Toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta clienții finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile și produsele cu care sunt obișnuiți”, au transmis reprezentanții companiei cu privire la derularea activităților operaționale.

Enel deține distribuțiile de energie din Muntenia Sud (Bucureşti), Banat şi Dobrogea şi care are un portofoliu de clienţi de trei milioane de puncte de alimentare. Primul trimestru din 2022 s-a încheiat cu o pierdere de 115 milioane de euro, faţă de un câştig de 45 milioane euro, strict pe zona de vânzare a energiei.

Companiile Enel din România au înregistrat în 2021 afaceri de 6,5 miliarde lei și pierderi de 336 milioane lei.

Enel SpA intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilităţi prezentate marţi, transmite Reuters.

Cea mai mare parte a planului de vânzare de active – care vizează printre altele active din România şi Peru – va fi realizată până la finalul lui 2023, a informat într-un comunicat compania.

Enel, care şi-ar putea vinde de asemenea portofoliul de gaze din Spania, vrea să ajungă la finalul lui 2023 la un nivel al datoriei nete de 51 – 52 miliarde de euro, de la 69 miliarde de euro la finalul lunii septembrie.

Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) ar urma să crească la 22,8 – 22,9 miliarde de euro în 2025, de la un nivel de 19 – 19,6 miliarde de euro estimat în 2022.

De asemenea, compania controlată de stat intenţionează să investească aproximativ 37 de miliarde de euro în următorii trei ani, din care 60% va fi în capacitatea de generare a energiei, clienţi şi servicii, iar 40% în dezvoltarea reţelei.

Enel s-a angajat să recompenseze investitorii cu dividende de 0,43 euro pentru perioada 2023 – 2025, în creştere de la 0,40 euro în 2022.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a luat măsuri privind accesul neîntrerupt la alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii finali, potrivit unui comunicat remis marţi.

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2022, conform cărora grupul italian de utilităţi Enel şi-a anunţat intenţia de a pleca din România în cursul anului 2023, respectiv, a anunţat o eventuală intenţie de vânzare a unor active aparţinând grupului Enel, fac precizarea că acest gen de situaţie nu presupune ieşirea din piaţa de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acţionariatului etc. Mai mult decât atât, menţionez că ANRE nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licenţiat nici o notificare în acest sens, aşa cum prevede legea”, a precizat Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

Reprezentantul ANRE reaminteşte faptul că, în ceea ce priveşte asigurarea furnizării de energie electrică/gaze naturale clienţilor finali şi în perspectiva respectării drepturilor acestora, ANRE a aprobat două acte normative care garantează accesul neîntrerupt la cele două utilităţi, şi anume Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a energiei electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 91/2022, respectiv Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 173/2020.

„Cu toate acestea, doresc să subliniez faptul că în situaţia în care orice operator economic cu activitate în sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piaţa din România, clienţii finali de energie electrică/gaze naturale vor avea asigurată, în mod neîntrerupt, continuitatea furnizării cu energie electrică/gaze naturale, după caz”, a adăugat Chiriţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4581 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Pleacă ENEL, ce mă fac? Cine-mi citește contorul și-mi face chitanța?
    E treabă de siguranță națională, pregătirea specialiștilor în citit și notat cotor, precum a celor ce socotesc cît am de plată (două trei operații aritmetice) durează ani de zile.

  2. Ce datorii la stat are Enelul.? Cele 336milioanesunt jumătate sunt partea lui Joha și Popescu? Au construit vreo centrală nucleară și n-am aflat noi? MIROASE A SPĂLARE DE BANI.

  3. Stati Linistiti la Locurile Voastre ! Trimiteti indexul la Lumina , pe Telefonul Gratuit , in Noiembrie si in Decembrie , dar daca se schimba Firma , Ramane Baza de Date , Salvata pe Alte Calculatoare , pe alte Servere din Romania , la Fel ca la Telefoane la Telekom , s-a schimbat Firma Telekom , cu Oranje , dar Baza de Date a ramas aceeasi cu Facturile , se schimba dor Titlul Firmei dar Numerele de Cod raman Aceleasi !

  4. Noua Firma de Electricitate , o sa trebuiasca sa Instaleze Contoare Inteligente in Bucuresti , iar un Contor Costa intre 700 de lei si 1000 de lei si se plateste de catre Consumatorii de Energie Electrica .

  5. cine îmi va mai lua 2,65 lei per kw?
    O sa plângă bombonel după voi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.