Raport: Boris Johnson a minţit „în mod deliberat”

Boris Johnson a minţit ‘în mod deliberat’ parlamentul britanic în mai multe rânduri în cazul ‘partygate’, a concluzionat joi o comisie de anchetă parlamentară, într-un raport care l-a determinat deja pe fostul prim-ministru să demisioneze cu zgomot din postul de deputat, transmite AFP.

Fostului lider conservator, care va împlini în curând 59 de ani, i-au fost notificate săptămâna trecută concluziile devastatoare ale celor 14 luni de anchetă în privinţa petrecerilor date în Downing Street 10 în timpul restricţiilor anti-COVID-19.

Johnson şi-a depus apoi cu zgomot mandatul de parlamentar, denunţând o ‘vânătoare de vrăjitoare’ şi atacându-l pe Rishi Sunak, actualul premier conservator.

‘Comisia nu a găsit nici cea mai mică dovadă’ împotriva noastră, a reacţionat Boris Johnson într-un lung comunicat extrem de agresiv, în care reafirmă că nu crede că a făcut nimic rău şi acuză ‘minciuna’ şi concluziile ‘de bolnav’ ale comisiei, care a dorit să dea ‘ultima lovitură de cuţit unui asasinat politic’.

Întrucât nu mai este membru al Camerei Comunelor, Boris Johnson nu riscă mare lucru. Raportul precizează că, dacă Johnson nu ar fi demisionat, comisia de privilegii ar fi recomandat 90 de zile de suspendare, o sancţiune foarte severă ce ar fi declanşat probabil alegeri parţiale în circumscripţia sa.

Pe lângă acuzaţia de a fi minţit parlamentul, raportul mai consideră că fostul prim-ministru ‘a subminat procesul democratic’ şi s-a arătat ‘complicele’ unei ‘campanii de intimidare’ a lucrărilor comisiei de privilegii.

Documentul, care mai urmează să fie supus votului deputaţilor, cere totuşi ca lui Johnson să-i fie retras accesul la incinta parlamentului, permis acordat în general foştilor prim-miniştri.

La un an de la demisia sa din Downing Street, unde a petrecut trei ani presăraţi cu scandaluri, plecarea sa răsunătoare împiedică orice revenire la putere a fostului jurnalist şi primar al Londrei, în aşteptarea unei eventuale realegeri la legislativele prevăzute anul viitor.

Boris Johnson a reaprins luptele interne din Partidul Conservator, unde dispune de aliaţi influenţi, şi păstrează o aură importantă printre alegători pentru victoria istorică la legislativele din 2019 şi punerea în aplicare a Brexitului.

Chiar dacă rămâne în centrul atenţiei politico-mediatice, capacitatea sa reală de a provoca turbulenţe rămâne incertă: nici tentativele de revenire la putere, nici cele de a conduce fronde împotriva guvernului pe anumite proiecte nu au avut succes până acum.

Deşi unii se temeau de un val de plecări din parlament care ar fi fragilizat guvernul lui Rishi Sunak, numai doi deputaţi l-au imitat pe Boris Johnson şi au demisionat în ultima săptămână.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. satanele se man’ca intre ele. circ maxim. cei care au de implementat „planul” nu renunta niciodata la scaun – Rishi Sunak, asta a venit sa ramana. planul kalergi continua.

  2. il vad ca unealta rusilor, pentru dezmembrarea UE. Deh, au si englezii falitii lor!

  3. Prietenul ?-ului Khazar de la Kiev.
    Cin’ se-aseamănă, se-adună.
    Sa vedem dacă Li?icii DemonRați Belicoși nu-i dau vreun ciolan de ros…?

  4. Pieptanatul e un cretin corupt ca si majoritatea celor din guvernul lui in timpul Covrigului

  5. Boris = personaj toxic. Face pe liderul, când, de fapt, e-o sluga. Si pe deasupra, criminala: Ucraina si Rusia erau în tratative, dupa interventia rusa acolo, urmare, si ea, a segregarii la sânge a populatiei rusofone din tara, dupa „revolutia portocalie” (care nici n-a avut alt scop). SUA nazisto-brzezinskiste si „elita” Marii Britanii a lui Boris Johnson intra-n panica („planul” brzezinskistilor despre Rusia fiind, dupa „modelul” binecunoscut al lui Hitler, ca tara sub nici un motiv sa nu poata pretinde la locul de mare putere mondiala). Boris aterizeaza, asadar, val-vârtej la Kiev sa-l oblige pe Jale-nsky, lashul corupt, sa-ntrerupa negocierile cu Rusia. Lucru pe care-l si obtine. Pretul fiind ca Jale-nski era musai de-a deveni multi-miliardar. Asa ca, si-n primul rând, nu bairamurile din timpul covid-ului îi sunt de reprosat lui Boris, ci rolul lui de „mesager”- criminal de razboi: sutele de mii de morti în Ucraina, din februarie 2022 si pâna astazi, drept urmare a celor aproape 20 000 de victime rusofone ucrainiene bombardate de regimul de la Kiev, instituit cu 5 miliarde de $/coruptie, de „revolutia portocalie”. Locul individului fiind la tribunal si de-acolo, într-o celula-nghetata, si pe viata.

  6. Era împotriva brexit-ului și imediat a fost numit că ministru pentru externe..deci a jucat un rol pentru cei care au plănuit tot rahatul de astăzi….englezii mint cum răsuflă…cei mai fideli vasali pe continent îi au pe polonezi și acum pe ucraineni sau ce a mai rămas acolo..

  7. Dupe ce Sir bLiar ‘Thony a mințit la angajarea U.K. în războiu’ amerlok împotriva Iraqului pentru Petrol, iată că mai avem un BorisLiar Alexander de Pfeffel Johnson – stră-nepotu’ Pașei Ali Kemal Bey – care a minţit la fel de frumos, da’ cu alte consecințe……[RumBurak Rishi]

  8. Acest personaj cu cap de bivol este un bandit periculos, anti rus, insensibil si imprevizibil. Trebuie separat de decizia politica deoarece poate declansa mari atrocitati mondiale si suferinte umane.

  9. Un bufon mincinos și cu ambatz, definiția clasica a sharlatanului….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.