Raport: inspectorii ANAF forțează falimentul firmelor

Grupul de lucru al Consiliului Fiscal, format din economiști și experți reputați ai României, atrage atenția într-un raport asupra ineficienței inspectorilor ANAF și a piedicilor pe care aceștia le pun în calea companiilor și a contribuabililor. Specialiștii spun că inspectorii nepregătiți pierd procese pe bandă rulantă și forțează interpretarea legii provocând falimentul firmelor, se precizează pe site-ul b1tv. În aceste condiţii, misiunea noului şef al ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş, pare de-a dreptul imposibilă.

Probleme privind activitatea Fiscului

Din raport rezultă că serviciile oferite de ANAF sunt gândite pentru a consuma cât mai puțin energia funcționarilor publici, și nu pentru a facilita contribuabilului conformarea fiscală.

Calitatea inspecțiilor fiscale ale ANAF-ului este foarte slabă, au arătat economiștii și experții din grupul de lucru al Consiliului Fiscal, care a analizat situația României.

„Procentele în care ANAF pierde în instanță sunt de circa 40% (raport ANAF sem. I, 2021), ceea ce arată deficiențe în pregătirea organelor fiscale precum și practica de a forța interpretarea legii cu consecința declanșării falimentului companiilor aflate în astfel de dispute de natură fiscală. În același timp, fundamentarea insuficientă/eronată a unor acte de control poate favoriza un contribuabil neonest, prin soluționarea favorabilă, în instanță, a contestației depuse de acesta”
Experții mai atrag atenția că nu există o platformă electronică pentru a permite vânzarea centralizată a bunurilor confiscate. Lipsa acestei platforme poate duce la opacitate și poate afecta valorificarea bunurilor în condiții de piață.

O altă problemă identificată este lipsa formularelor pre-completate, astfel că, în măsura în care ANAF are deja toate informațiile despre un anumit contribuabil, acele informații nu ar mai trebui completate de la zero de contribuabil, ci ar trebui să se regăsească pre-completate în formulare.

”În ciuda impunerii de către ANAF contribuabililor să se înroleze în Spațiul Privat Virtual (SPV), începând cu 1 martie 2022, pentru a comunica doar electronic, ANAF nu a digitalizat toate declarațiile sale. Recent, ANAF a venit cu precizarea că formularele nedigitalizate se scanează și se trimit pe email sau se încarcă, pentru a fi preluate >, în SPV. Call center-ul nu se adresează problemelor cetățenilor simpli și nu este dublat de tehnologii care să soluționeze eficient și să ofere orientări pentru întrebările simple”, se mai precizează în analiza experților Consiliului Fiscal.

Gabriel Biriș, despre problemele pe care le pot întâmpina companiile în relația cu ANAF

Contactat de B1TV.RO, Gabriel Biriș a explicat cum firmele sunt blocate din cauza controalelor efectuate defectuos de către inspectorii ANAF. Gabriel Biriș a subliniat că Raportul publicat de Consiliul Fiscal se bazează pe date deschise: informații publice disponibile la ANAF, la Ministerul de Finanțe și date despre execuția bugetară.

Acesta a precizat că în foarte multe situații, companiile ajung să câștige în instanță abia după ce li s-au blocat conturile și au intrat în faliment:

„Dacă trimiți echipe de inspecție, stau pe capul contribuabilului, durează luni de zile până emit o decizie de impunere până când stabilesc ei diferențe față de ce a declarat contribuabilul. În aceste condiții, 40% din contestațiile împotriva deciziilor de impunere emise de autoritățile fiscale ajung să fie desființate în Instanță. Este foarte mult. Asta ținând cont că decizia de impunere este cu titlu executoriu și că e greu de suspendat în cazul în care nu ai garanție bancară sau în Instanță în general este foarte greu de desființat o astfel de decizie de impunere, de multe ori se ajunge în situația în care contribuabilul câștigă după ce a intrat în faliment. Pentru că i s-au blocat conturile între timp și ajunge să se confrunte cu grave probleme. Sunt foarte multe astfel de situații”, a spus Gabriel Biriș.

Potrivit acestuia, calitatea foarte slabă sau lipsa informatizării reprezintă de asemenea cauze care generează aceste piedici în calea activității companiilor:

„Informatizarea este în capitolul din digitalizare a ANAF ca instrument atât de creșterea colectării dar mai ales de eficientizării și îmbunătățirii relației cu contribuabilul. Dacă ai avea un sistem informatic cât de cât pus la punct tu ai putea să vezi care sunt spețele pe care le pierzi, spețele pe care le câștigi, să vezi activitatea de control. Or acolo nu știe nimeni nimic. Mai face intern din când în când șeful de la Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor un control, dar este mult prea puțin. Acest procent de 40% arată că nu este deloc un lucru bun. Ca să convingi Instanța că ai dreptate, tu ca ANAF trebuie chiar să ai dreptate 100% și să îl convingi pe judecător că ai dreptate 120%. Dacă pe judecător l-ai convins 90% pierzi”.

Tot mai mult anchete care vizează angajați ai ANAF

La problemele ANAF se adaugă și anchetele penale în care au fost sau sunt implicați diverși angajați ai instituției. Spre exemplu, săptămâna trecută, DNA anunța că a trimis în judecată o inspectoare acuzată de trafic de influență. Inculpata, spun procurorii, a fost prinsă în flagrant în timp ce primea 100.000 de euro, sumă despre care susținea că o va remite unui magistrat anticorupție asupra căruia a lăsat să se creadă că are influență, potrivit G4Media.ro.

În februarie, șase angajați de la ANAF Buzău au fost plasați sub control judiciar. Totul a pornit de la bănuiala procurorilor că șeful Serviciului de Inspecție Fiscală Persoane Juridice ar fi primit mită de la un om de afaceri care avea de plătit penalități către stat.

La finalul anului trecut, Agenția Națională de Integritate sesiza Parchetul deoarece un director ANAF Ploiești nu a putut să justifice cum a obținut 120.000 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

13 Comentarii

  1. problema romaneasca …totul este despre ambitii personale si orgolii prostesti …obiectivitate si profesionalism …povesti…e ca mine nu-i ca tine …demonstratii prostesti distructive …complex de inferioritate fata de straini si occidentali…44 la suta analfabetism…romania…

  2. Afara cu tovarasii inspectori si tovarasele inspectoare care pierd procese pe banda rulanta! A! Nu se poate, am uitat! Nici la dna nu se intampla nimic când curgeau achitările. Asa e cu instituțiile astea ,,stratejice”.

  3. Nu e prima oară când o spun: statul român este un stat cretin care își abuzează cetățenii, inclusiv contribuabilii de bună credință. Eu fierb de 2 săptămâni și răscolesc prin arhivă și caut să reconstitui toate deciziile de impunere și chitanțele cu care am plătit ca să demonstrez că sunt la zi cu dările, fiindcă am primit Titlu executoriu și Somație de plată pentru o sumă halucinantă. Dacă întrebi la cei care execută îți răspund că ei nu știu de unde apare suma și că ei doar execută, dacă întrebi în vreun birou unde ai mai depus cândva declarații îți spun că momentan nu merge sistemul dar că oricum, e bine mai întâi să plătești și apoi recuperezi tu banii…(da’ poate eu chiar nu am acei bani sau am alte socoteli!) Iar pe somația de plată scrie sfidător că potrivit OUG bla-bla, organul nu este obligat să discute cu debitorul înainte de a emite somația. Iar prostu de contribuabil care plătește dări ca să-și ia leafa inclusiv „organu”, pierde zile/săptămâni bătând pe la uși ca un milog cu hârțoagele sub braț și depunând petiții, în loc să se ocupe de afacere ca să se întretină pe el și pe funcționarii statului. Suferim de o paralizie a statului , fiindcă sunt numiți în funcții mari tot felul de gășcari de partid care habar n-au ce caută în viața lor, tot felul de cretini cu ifose și cu ambiții de directori, de secretari de stat sau de miniștri, ei nepunând în viața lor două bețe-n cruce! O să ne ducem dracului cu toții dacă nu isprăvim odată cu administrația de cumetrie, cu tot felul de politruci și lipitori de afișe puși peste noapte în funcții mari, fără concurs și fără o minimă verificare de aptitudini și pregătire!

    • n-ai sa vezi! statul roman e de tip oriental, deci are ca scop prosperitatea sefilor lui, nu a cetateanului si nici a slujbasilor publici marunti

  4. …doar asta fac.Partea curioasa a lucrurilor este ca romanul se simte confortabil sa lucreze la Stat,in mizeria care se numeste ADMINISTRATIE; 80% dintre angajatii din administratie au o doza de sadism atunci cand intri in contact cu ei.Ca de aia suntem vai si amar si vom fi pana la capat,ca nu avem principii, educatie si cei sapte ani de acasa.Avem shaorma si gata!

  5. Problema de mentalitate și de prostie.Majoritatea au terminat facultăți private .

  6. ANAF a devenit un cuibar de mafioti (nu sunt deloc prosti) abuzivi de cand Ptrov si-a pus mare sef acolo pe analfabetul Blejnar sustinut de vamesii sai pedelisti. De atunci ANAF nu a mai putut reveni la menirea sa mai ales ca traditia numirii sefilor a fost mentinuta de noii liberali.

  7. Asa e ordinul de afara ! Doar vrea Ciolacu sa ne duca spre lumea civilizata marind impozitele si taxele, ca sa ne faca un bine !?

  8. Inspectorii ANAF sunt pregatiti.
    Nepregatiti cu spagile in plicuri sunt contribuabilii si companiile. In aceste cazuri bietii inspectori nu au decat doua solutii: inchiderea si amenzile.
    Deci trebuie sa fii bine pregatit cand vine ANAF-ul……[Rumburak]

  9. este fara de logica tot ceea ce se intampla. totul duce, de fapt, la imposibilitatea de a mai munci liber si obstructionarea platii taxelor. daca nu esti „digitalizat” NU mai muncesti? atat timp cat anti-statul NU lasa oamenii sa aleaga calea cea mai simpla de a-si declara veniturile si, prin urmare, sa plateasca taxele, vorbim despre o ipocrizie de a ne aduce pe toti la faliment si a ne declara infractori. asta face anti-statul : ne declara pe toti infractori. securimea tradatoare care capuseaza Romania si pe noi, a primit comisioane substantiale pentru a ne transforma in COBAI: social, financiar, sanitar etc. acesta este adevarul. DREPTUL DE A ALEGE CUM SI CE DECLARA, PRECUM SI MODALITATEA IN CARE PLATESTE ESTE SI TREBUIE SA FIE ALEGEREA PLATITORULUI DE TAXE. CETATEANUL ESTE CEL CARE PLATESTE SISTEMUL MAMUT PARAZIT STATAL SI NU INVERS. TREZITI-VA!

  10. Companiile mici trebuie să dispară și să rămână numai marile lanțuri comerciale sau centrele de comerț online. Plata numai cu cardul sau telefonul. Nu ești obedient și refuzi să mănânci gândacii, viermii, lăcustele și carnea artificială pe care unssula le oferă, mori de foame. Locuințele proprietate vor dispărea și vom fi chiriași în propriile case care vor ajunge în proprietatea unor „sectoare mai dinamice” după cum spunea kaka schwab. Cum prețurile cresc amețitor ne vom plăti energia consumată cu propriile case. Având în vedere că în Australia s-a interzis cultivarea pentru consumul propriu a terenurilor aferente locuințelor imaginați-vă unde vor să ne ducă.

  11. ANAF nu știe decât să incurce birocrația,.ANAF nu știe decât să oersecute pe cei IMM, la care ciupește mita zilnică , nu indrăznesc să vadă de marii evazioniști, cum ar fi firmele SRI, sau ale armatei, sau cum ar fi BOR care nu plătește nimic după prprietăți.. Nu știe ANAf de cum lucrau vechii PERCEPTORI, care aveau un om pe teren cu responsabilitate câtoeva străzi. Venea cu valiza lui, se punea pe un scaun și iși făcea micile spocoteli de taxare cu care nu puteai să nu fii de acord, căci era corect. .Azi orice face un ANAF are drept urmare o reclamație..sau o injnjurătură,.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.