Raritate: Două surori au luat aur şi argint în aceeaşi probă

Dublă răzbunare

În 2010, la Vancouver, campioana olimpică la ski „freestyle” proba de „mogule” din 2006, canadianca Jennifer Heil, pierdea dramatic, la „mustaţă” aurul în faţa propriilor suporteri, titlul olimpic revenind americancei Hannath Kearney. Acum, la Soci, reprezentantele Canadei s-au răzbunat cu vârf şi i-au suflat lui Kearney, nu doar aurul, ci şi argintul. Şi tot dramatic, americanca fiind pe locul 1 după runda a doua a finalei, pierzând în ultima rundă. „Dubla” Canadei în această probă are însă un elemente aparte: aurul şi argintul au fost cucerite de două surori, Justine Dufour-Lapointe, respectiv Chloe Dufour-Lapointe. Pentru Chloe revanşa este şi mai profundă, pentru că în 2010, a ratat de puţin cea de a treia poziţie de pe podium, ocupând locul 5. Totuşi pentru familia Dufour-Lapointe există şi un regret. Maxime, cea mai mare dintre surori a căzut în manşa a doua a finalei şi nu s-a mai calificat pentru manşa a treia.

Retro-olimpiade: „fratricidul” din 1964

Familia Dufour-Lapointe nu este singura care a obţinut aurul şi argintul la o probă la jocurile olimpice de iarnă. Au mai fost 4 familii în care bucuria victoriei a fost dublă. Prima oară s-a întâmplat în 1928, la a doua ediţia a jocurilor de iarnă.
Fraţii Jennison şi John Heaton din SUA au ocupat primele două locuri la skeleton. Jennison (fratele mai mare) a câştigat aurul pentru că a avut un timp mai bun cu o secundă decât fratele său.
Acum 40 de ani am avut un adevărat „fratricid” şi de fapt un caz unic în analele olimpiadelor. La proba de slalom, Christine Goitschel (Franţa), câştigă aurul în faţa surorii sale Marielle, o schioare infinit mai galonată, una dintre cele mai mari performere ale tuturor timpurilor. La slalom uriaş însă, se revine la normal, şi Marielle câştigă aurul, iar Christine obţine argintul. Cele două surori au adus de fapt Franţei 60% dintre medaliile obţinute în 1964; la Innsbruck, Franţa a câştigat 4 medalii de aur şi 3 de argint.
O situaţie interesantă s-a înregistrat în 1994, la proba de sanie 2 persoane. Medalia de aur a fost obţinută de primul echipaj al Italiei, compus din Kurt Brugger şi Wilfried Huber. Medalia de argint a revenit echipajului Italia 2, în componenţa Hansjorg Raffl şi Norbert Huber. Multă lume s-a întrebat de ce fraţii Huber nu au concurat în aceeaşi echipă. Răspunsul a fost unul cât se poate de logic. „Dacă facem parte din două echipe, una sigur prinde o medalie”. Punct ochit, plan depăşit. De altfel, în familia Huber medaliile s-au împărţit frăţeşte. Wilfried a luat aur olimpic, Norbert are două titluri de campion mondial, un al treilea frate, Arnold,
nu are medalii olimpice, dar are un aur şi argint la mondiale, iar un al patrulea frate, Gunther, ceva mai modest, are doar un bronz la mondialele de juniori.
Cel mai recent caz în care doi fraţi şi-au împărţit aurul şi argintul s-a înregistrat la Torino, în 2006, unde elveţienii Philipp şi Simon Schoch au ocupat primele două poziţii la Snowboard slalom gigant.
Au mai fost doi fraţi care s-au felicitat pe podium, dar ei au trebuit să se mulţumească cu argintul şi bronzul. Este vorba de italienii Gustav şi Roland Thoni, la ski slalom în 1972.

Clasament intermediar pe medalii

1. Norvegia: 2 aur, 1 argint, 1 bronz
2. Olanda: 1 aur, 1 argint, 1 bronz
3. Canada: 1 aur, 1 argint, 1 bronz
4. SUA: 1 aur, 0 argint, 1 bronz
5. Suedia: 0 aur, 1 argint, 0 bronz
6. Austria: 0 aur, 1 argint, 0 bronz
7. Cehia: 0 aur, 0 argint, 1 bronz

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.