Rata anuală a inflaţiei a accelerat în luna iulie

Rata anuală a inflaţiei a accelerat în luna iulie la 5%, după ce energia electrică s-a scumpit cu 25%, gazele cu 20% şi combustibilii cu 13% faţă de iulie 2020, potrivit INS.

Cele mai mari creşteri de preţ în ultimele 12 luni au fost la mărfuri nealimentare, cu 7,6%, în timp ce alimentele s-au scumpit cu 2,3%, iar serviciile cu 2,7%, scrie ZF.

De la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020), rata inflaţiei este 4,4%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) este 3,1%.

Cele mai mari creşteri de preţ, faţă de iulie 2020 au fost la energie electrică (25%), gaze (20%), combustibili (13%), ulei comestibil (18%), servicii poştale (5%).

La polul opus, biletele de avion s-au ieftinit cu 23%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 este 100,46%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,5%.

BNR a majorat puternic prognoza privind inflaţia, la 5,6% la finele lui 2021, de la 4,1% cât estima în luna mai, şi la 3,4% în decembrie 2022, un plus de 0,4 puncte, potrivit Raportului privind inflaţia prezentat luni de guvenatorul Mugur Isărescu. Principalele cauze ale evoluţiei inflaţiei în acest an sunt preţurile în creştere ale produselor energetice, respectiv preţul enegiei electrice, al gazelor şi al combustibililor. Potrivit BNR, impactul acestui sector în totalul inflaţiei este de 2,7 puncte procentuale la finele lui 2021, din care 1,6 puncte impactul preţurilor la energie, şi 0,3 puncte în 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. La o medie reala, toate s-au scumpit cu cel putin 19%! Dar nivelul de trai al majoritatii a crescut cu acelasi procent? Au crescut cu 19% veniturile reale(salarii si pensii) ale majoritatii mentinute un saracie? Doar lingaii si pupincuristii de lux beneficiaza de bunastare, de nivel de trai peste limita suportabilitatii, intrun habarnism si nesimtire totala!

  2. Minciuni. Activul de Partid, Conducerea de Partid si Stat, oligarhii Partidului esentialii care ne tin la putere si o patura subtire de privilegiati o duc tot mai bine sub regimul iohannist.
    Restul cum zice primul politruc al tarii intra in categoria ghinionistilor.

  3. Cititi si dati mai departe!!! Corona e mic copil pe langa Catu. Scopul lui Catu este sa se imprumute cat mai mult, sa aduca raportul leu euro de la 5 la 1, la 10 la 1 pana-n Februarie 2022. Iar in Decembrie acelas an Romania sa intre in imposibilitate de plata iar tara sa fie cumparata pe nimic de creditorii externi. Asta-i jocul pe care-l fac Johannis, Helvvig, Catu, USR-Plus, PNL si UDMR. Si odata Romania ajunsa in proprietatea bancherilor internationali, aceasta va fi dezmembrata bucata cu bucata. Pana 2025 vom disparea ca stat, tara si popor de sine statator. Harghita si Covasna se vor desprinde economic si mai apoi se vor alipi la Ungaria pana-n 2030. Daca nu ne trezim si lasam grupul mafiot organizat sa-si continue opera de distruge a tarii, putem stinge lumina in frumoasa noastra Romanie. De aceea Catu si grupul infractional organizat din care face parte trebuiesc urgent alungate de la butoane pana la sfarsitul anului, altfel vom disparea si noi dar si Romania de pe harta. Ps. Sa i se usuce degetele celui din redactie care nu-mi afiseaza aceasta postare.

  4. @gelu
    Sa te auda Dumnezeu si pana in 2025 Romania sa nu mai existe. In sfarsit o sa putem trai in pace si departe de a*deleni

  5. La cei 3.000 de coconeți pe lună cât castig eu nici in paișpe nu mă doare. Nici pâinea nu ma interesează cât costă.

  6. @Valahul, vorbesti prostii. Daca se rupe Transilvania tu crezi ca vecinii nostri de la Dunare nu vor rupe si ei din Muntenia, Oltenia, Dobrogea si Banat??? Esti dus rau cu leuca daca crezi cu adevrat cele ce postezi. Odata rupta Romania se vor arunca toti vecinii mostri sa ne sfasie cat mai mult. Toti ne vor privi ca o prada usoara, ceea ce efectiv vom deveni daca ii lasam pe Catu, Johannis, Helvvig…. sa-si duca la indeplinit planul de a baga Romania in insolventa.

  7. @gelu
    Bulgaria are un suicid demografic deci nu avem nicio problema sau teama, cat despre Turcia, are lucruri mai importante de luat decat Valahia la momentul asta. Sper sa ai gura de aur si in 2025 Romania sa fie o amintere urata si doar atat

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.