Rata anuală a inflaţiei a coborât în septembrie

Rata anuală a inflaţiei a coborât în septembrie la 8,8%, după ce în august inflaţia a stagnat la 9,4%, nivel similar cu cel din iulie, conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică.

Indicele preţurilor de consum în luna septembrie 2023 comparativ cu luna august 2023 este 100,79%, iar rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 5,7%.

Cele mai mari majorări, în perioada septembrie 2023 – septembrie 2022, au fost înregistrate la servicii (12,10%), în vreme ce prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 10,36%, iar cele ale mărfurilor nealimentare cu 6,68%. Inflația la alimente a înregistrat scăderi în septembrie, în timp ce procentul pentru servicii e mai mare. În august, alimentele erau cu 11,88% mai scumpe decât anul trecut, mărfurile nealimentare erau mai scumpe cu 6,98%, iar serviciile cu 11,72%, față de august 2022. Amintim că guvernul a plafonat adaosul comercial la unele alimente de bază începând cu data de 1 august.

Conform datelor aferente lunii septembrie, dintre produsele alimentare, peștele proaspăt, cu o creștere a prețului de 17,65% rămâne produsul care a cunoscut cele mai mari creşteri de preţuri în ultimul an, urmat de margarină, cu 17,28%, şi ouă, 16,62%. La băuturi, prețul berii s-a majorat în ultimul an cu 17,34%, iar cel al vinului cu 10,03%. În categoria serviciilor, transportul aerian, rămâne în continuare serviciul cu cele mai mari creșteri de preț de 24,32%, fiind urmat de serviciile de apă, canal și salubritate a căror creșteri de preț au fost de 20,83%, iar serviciile de cosmetică și-au majorat prețul cu 17,14%. Dintre mărfurile nealimentare, energia termică rămâne în continuare vedeta scumpirilor cu 23,82%.

În perioada septembrie 2023 – septembrie 2022 cea mai mare scădere de preţuri a fost înregistrată la uleiul comestibil, de (-23,57%).

Preţurile de consum în luna septembrie 2023 comparativ cu luna anterioară au crescut cu 0,79%. În intervalul comparat, preţurile mărfurilor alimentare s-au majorat cu 0,33%, în vreme ce serviciile şi mărfurile nealimentare au cunoscut creșteri de 1,06% şi, respectiv, 1,00%. Cele mai mari creşteri lunare s-au înregistrat la cartofi (6,73%) și legume și conserve de legume (2,98%) în cazul mărfurilor alimentare, și cărți, ziare și reviste cu (3,57%) urmate de scumpirea detergenților cu (2,26%) în cazul mărfurilor nealimentare. Tot în această categorie, prețul combustibililor s-a majorat cu (2,01%). La polul opus, cele mai importante scăderi comparativ cu luna august s-au consemnat la fructele proaspete (-7,18%).
Trebuie precizat faptul că în calculul inflaţiei pentru energie electrică şi gaze s-au luat în considerare prevederile O.U.G. nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie şi gaze naturale, cu modificările şi completările ulterioare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

6 Comentarii

  1. A cobborat inflatia in septembrie sau, au fost reduse cumparaturile de cetateni din cauza saraciei din Romania? Sau, au redus importurile din cauza ca nu se mai cumpara orice rahat din import engros in Romania? Aaaaa? Raspunde cineva din guvern?

  2. Preturile sunt stabilite de comercianti. In cheie capitalizda, cererea este prea mare in raport cu oferta. Reduceti mancarea, ca mancarea ingrasa si jumatate din ea o aruncati. Si plateste in numerar, ca numerarul te face liber si bogat !

  3. …dap…de ce fac legatura scaderii inflatiei-ins este, de fapt, organizatia magicienilor, intotdeauna iese ce trebuie-cu schimbarea regulii privind indexarea pensiilor?…dupa cum stim, pana acum acestea se indexau in ianuarie cu indicele ratei inflatiei diu urma cu doi ani, parca magicienii spuneau ca inflatia medie in 2022 era pe la 16/17%…anul viitor au mutat luna in care vor face indexarea, va fi martie…ce se intampla in martie?…ins va publica indicele ratei inflatiei pe acest an…fac pariu ca vor ajunge la concluzia ca, de fapt, nu am avut inflatie, ci deflatie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.