Rating „excepțional” pentru recolta agricolă de anul acesta

România a primit rating-ul „excepțional” pentru recolta agricolă din 2021. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, fermierii români au obținut producții record la grâu, orz și rapiță. Recolte foarte bune vor fi și la toamnă la porumb și floarea soarelui.

Rating-ul „excepțional” pentru recolta agricolă din 2021 a fost acordat României de către GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative). Potrivit Ministerului Agriculturii, în 2021 culturile care plasează fermierii din România pe poziția de leaderi, sunt grâul, orzul și rapița.

La grâu, producții situate peste media națională de 5.340 kg/ha s-au realizat în vestul țării în județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, dar si în județele Olt, Caraș Severin, Ialomița. Călărași, Brăila, Galați, Mureș, Neamț, Botoșani, Bacău și Buzău.

La orz, producția medie la hectar înregistrată până la data de 23 august este de 5.599 kg/ha, 13 județe depășind media națională: Bihor, Arad, Galați, Ialomița, Caraș Severin, Constanța, Brăila, Olt, Mureș, Călărași, Timiș, Dolj și Giurgiu.

Producții foarte bune sunt anunțate și la toamnă. De exemplu, estimarea privind cultura de porumb boabe este de 13,7 milioane tone. Specialiștii anunță că nu sunt zone afectate de secetă și că „aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm prezintă valori satisfăcătoare spre optim în cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei și Transilvaniei, local în centrul și estul Dobrogei, izolat în estul Olteniei și vestul Crișanei”.

În ceea ce privește floarea soarelui estimarea este de 3,2 milioane tone.

„La această dată cultura de floarea-soarelui parcurge fazele de maturitate. Pe suprafețele unde semănatul a fost efectuat în epoca optimă, respectiv în zona de sud a țării, a început recoltarea. Spre exemplificare în judetul Olt s-a recoltat o suprafata de 10.500 ha, în judetul Teleorman 8.600 ha iar în Dolj 1.400 ha”, anunță Ministerul Agriculturii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Ei si ?
    Ce avantaje are cetateanul bastinas roman ?

    Se poate sa fie recolta de 10 ori mai bogata , tot degeaba .

    Capitalismul are grija sa fii mereu sarac .

  2. Suntem cumva in sec.XIX ? Numai atunci toate aceste bogății ale pământului , grâu , orz , porumb si floarea soarelui erau exportate fara sa existe din partea Monarhiei si claselor exploatatoare ,care impliau poporul roman, capacitatea de a dezvolta industrii prelucrătoare , exact ca azi in sec. XXI cand continuatorii comunistilor , FSN si clasele exploatatoare ,,construite de comunisti prin ,,împroprietărire”. Trecerea averii țării in buzunare private.Si totuși realizările anului 1938 plasase Regatul României la nivelul Belgiei, țara capitalista dezvoltată . Poate de aceea nu se publica cele 4 volume ale ,,Encicopediei României “ publicate intre anii 1938 – 1943 fiindcă tineretul ar afla in extenso ce societate modernă construise Dinastia germana de Hohenzzolern- Sigmaringen in 77 de ani de Monarhie. Si atunci cum mai are curajul buhaiul de Ciolan sa scoată inepțiile pe care le debitează , gândite de șefii comunisti la comanda de afara ? Unde ridici plapuma regimului pute. Partea hazlie este ca aceste producții record sunt urmate de creștere prețului pâinii. Dle Catu poate dai si o lege pentru romanii vulnerabili la pâine.

  3. Cifrele sunt reale?
    Sa fie acelasi adevar cu cresterea economica raportata la anul 2020?
    Atunci de ce se scumpesc produsele agricole de baza?

  4. Samsarii, rechinii,lupii hulpavi stau gata să profite printr-un export nesăbuit, iar statul prost,corupt și indiferent nu face nimic pentru români. Dăm afară materia primă si importam tot felul de rahaturi,inclusiv pâine si produse din pâine congelate.
    Țara, românii nu au nevoie de astfel de produse,dar acum avem o altă categorie de profitori, cea a importatorilor de produse ieftine pt ei si de proastă calitate.
    Multi DIN cei care fabrică pâine zic că e mai ieftin si mai usor sa aduca de afară pâinea congelata si de calitate proastă decât să o facă ei din faina din Romania.
    De ce nu se interzice importul de pâine congelata?

  5. Decret

    Avand in vedere supraproductia de grau, guvernul este nevoit sa importe paine.
    Semnat: Fanarul si ilotii

  6. Guvernanti astia sunt de o prostie maxima, exporta grau, noi importam paine congelata la pret mare, si ne miram ca curcile plouate ca pretul painii a crescut foarte mult

  7. MYSEBY
    Incă oftezi după…socializmul și comuniźmul cizmarului?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.