Râul Bistriţa, contaminat masiv (update)

Râul Bistriţa a fost poluat, sâmbătă seara, cu ape de mină provenite de la fosta platformă minieră Isipoaia – judeţul Suceava, a declarat prefectul judeţului Neamţ, Adrian-Vasile Niţă.

UPDATE Concentraţia fierului din râul Bistriţa este de trei ori mai mare la intrarea în judeţul Neamţ, ca urmare ca poluării produse de la fosta platformă minieră Isipoaia din judeţul Suceava.

„Conform interpretării rezultatelor în secţiunea ieşire – judeţul Suceava, intrare – judeţul Neamţ, pe râul Bistriţa rezultă o depăşire a fierului de trei ori, respectiv 1,566 în loc de 0,5 şi o uşoară depăşire a manganului, respectiv 0,136 în loc de 0,1”, a declarat prefectul Adrian-Vasile Niţă, în urma analizei efectuate, duminică, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

În cadrul şedinţei s-a hotărât prelevarea periodică de probe şi analizarea lor în laborator, inclusiv pentru radioactivitate.

Consumul de peşte provenit din mai multe localităţi riverane râului Bistriţa, în apropiere de graniţa cu judeţul Suceava, a fost restricţionat.

Totodată, în aceleaşi localităţi s-au impus interdicţii ca animalele să fie adăpate din râul Bistriţa, iar apa să fie folosită la irigaţii.

Ce spune și Ministerul Mediului

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a convocat, duminică după-amiaza, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.

„Şedinţa extraordinară a C.M.S.U a avut loc ca urmare a producerii fenomenului de poluare observat pe râul Bistriţa, în cursul serii de 13.05.2023, pe raza oraşului Broşteni, în zona localităţii Holda, unde apa prezenta o culoare cărămizie, specifică poluării cu ape de mină. În urma verificărilor efectuate de lucrătorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din zona Broşteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Reprezentanţii S.G.A Suceava şi ai Laboratorului de Calitatea Apei s-au deplasat în teren pentru verificarea celor semnalate şi pentru prelevarea probelor de apă, iar rezultatele analizelor de duminică arată faptul că sunt depăşiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc şi cupru, pe o distanţă de circa 7 km în aval. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.

Experţii ANAR au informat că poluarea provine de la prăbuşirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s.

„Nu există un pericol iminent la adresa sănătăţii populaţiei iar analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă concentraţia de fier crescută determină aspectul roşiatic al apei. În urma hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au fost informate toate folosinţele de apă din aval şi s-a recomandat a nu se consuma apa din râu, nici pentru adăpatul animalelor, dar nici în alte scopuri. Unda de poluare este în diminuare şi propagare în aval, debitele evacuate scăzând cu circa două treimi. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos a dispus monitorizarea continuă a situaţiei produsă pe râul Bistriţa, până la încetarea fenomenului, se precizează în comunicat:

Sesizarea către autorităţile nemţene a fost făcută de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava care au constatat că râul Bistriţa, pe raza oraşului Broşteni, în zona localităţii Holda, prezintă o culoare cărămizie.

Tronsonul cursului de apă afectat avea o lungime de aproximativ 3 kilometri.

„În urma verificărilor preliminare efectuate de SGA în zona Broşteni, s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie. Pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor producerii incidentului şi pentru determinarea impactului asupra râului Bistriţa, s-a constituit o echipă de control care s-a deplasat în teren pentru verificare şi recoltare de probe la faţa locului. De asemenea, un reprezentant al SGA Neamţ s-a deplasat în teren la graniţa cu judeţul Suceava, în punctul Lunca, comuna Borca, pentru verificare şi recoltare probe”, a precizat prefectul judeţului Neamţ, Adrian-Vasile Niţă.

Populaţia din comunele nemţene Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului a fost avertizată prin RO-ALERT să nu folosească apa din râul Bistriţa pentru adăpatul animalelor şi să evite consumul de peşte din râu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Scuzati, dar un astfel de ” comentariu” al ditamai agentiei Apele Romane, cum ca raul Bistrita are culoare modificata, este penibil. De ce? Pai orice om care vede o schimbare a culorii apei o poate ” reclama” unei autoritati. Sa nu poata spyne Apele Romane care anume din compusii chimici eventual analuzati?! SUNT IN BISTRITA???
    Caci DA, Aunele subst. Chimice, in CONCENTRATII MARI, POT DETERMINA MODIFICAREA CULORII APEI.
    Considerati prea putin important?
    Eu nu.
    Iar EI, APELE ROMANE, AR TREBUI SA INFORMEZE POPULATIA, CACI PT ASTA SUNT…completati dvs pr ce si cum….

  2. Închiderea minelor de metale neferoase și a raderea de pe fața țarii a metalurgiei neferoase a fost una din măsurile dezastruoase pentru Economia României cara au făcut ca acesta să nu mai existe. A fost lozinca tâmpită anilor a anilor 90 “Europa fără minerit” la care iresponsabilii care au conduș țara au aderat. Alte țari nu. Cuprul și zincul și-au împătrit prețul și largit mult folosirea. Mina neferoasă scoate apă de mină cu PH ca al bateriei de plumb. Aceste ape au inundat galeriile, puțurile și se scurg în râuri și ne mai fiind mină nu mai este nici stație de epurare, de neutralizare a apelor de mină și la ploi se vede mai tare. Apele Române pe cine să mai tragă la răspundere că nu mai există Ministerul minelor, Centralele miniere. Au rămas Minele în ruină inundate, locul unde au uzinele de Floate și Iazurile de decantare, alte bombe cu ceas. Și cupru, zinc, plumb, argint, aur nu mai extragi dar de poluat poluezi. Multe bombe de Hiroșima trebuia pentru ca să distrugi o Economie cât a României în 1990. Au fost destule câteva: Lovitura de stat, Securitatea fără control PCR devenită SRI sub comandă străină, Privatizarea, SIndicatele curea de transmisie a SRI, și nu în ultimul rând corupția și trădarea liderilor din toate palierele societății României: din politică, din cultură, din economie toți crescuți de comunism.

  3. „Riul, ramul, mi-e prieten numai mie, iară ție dușman” CARE ESTE… :)))

  4. Îmbuteliereți și vindeți-o ca apă minerală. Reclama: „Apa minerală feroasă te scapă de a te în balona și ajută a flatula în ruginiu a-ți păta lenjeria. Eftina și bună,formula marilor succese în afaceri roata, apa și fraierul!”

  5. Bistriţa -PA RUSKYY!!!!!!!!!
    (se numeste „Repedea” sus la izvoare;
    ups-izvor e cica tot PA RUSKYY!!!!!)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.