Foștii băieți deștepți din energie s-au reorientat

Războaie mutate în străinătate

La finele anului trecut, compania de stat Hidroelectrica a obținut un succes în fața unei instanțe arbitrale internaționale, după ce a câștigat în fața instanțelor românești toate litigiile generate de denunțarea de către administratorul judiciar Euro Insol a contractelor de furnizare energie electrică încheiate cu traderii de energie în perioada 2003-2011, așa-numiții „băieți deștepți din energie“.

Tribunalul Arbitral de la Geneva a stabilit că denunțarea contractului încheiat de Hidroelectrica cu traderul de energie EFT AG a fost perfect legală, iar această hotărâre este de o importanţă excepțională, constituind chiar o premieră în jurisprudența instanței de la Geneva, din perspectiva faptului că legea aplicabilă litigiului a fost legea elvețiană, nu legea română. Hidroelectrica a intrat în insolvență în iunie 2012, pe fondul unei secete extreme, a acumulării unor datorii de peste 4 miliarde lei și a degradării indicatorilor financiar-contabili, materializați în pierderi de aproape 700 milioane lei pe exercițiile financiare 2011-2012 și a unei trezorerii nete negative de 763 milioane lei.

Unele contracte au fost renegociate, altele – denunțate

La data deschiderii procedurii, compania energetică deținută de statul român era parte în 11 contracte bilaterale încheiate cu traderii de energie (între care și două societăți din grupul EFT), prin care energia era vândută sub costul de producție și la jumătate față de prețul pieței. Unele contracte au fost renegociate și menținute, iar altele – denunțate, rezultând în urma denunțării o cantitate de energie disponibilizată de 42,078,316 MWh, ce a fost valorificată la prețuri net superioare, susțin reprezentanții Euro Insol, fost administrator judiciar al Hidroelectrica. Conform acestora, pe contractele încheiate cu traderii din grupul EFT, Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de 502 milioane lei doar în perioada 2006 –31.05.2012, motiv pentru care toate contractele și convențiile încheiate cu EFT au fost denunțate începând cu 1.08.2012.

Deciziile Tribunalului București și Curții de Apel

În instanțele românești, ambele societăți EFT – EFT AG și EFT România – au contestat măsura denunțării contractelor de furnizare energie, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței. Tribunalul București a respins contestația, iar soluția a rămas irevocabilă, prin respingerea recursurilor EFT de către Curtea de Apel București. EFT AG și EFT România au formulat de asemenea contestație împotriva Tabelului preliminar al creanțelor Hidroelectrica, solicitând înscrierea în Tabel cu suma de 2,5 milioane euro, cu titlu de daune pentru invocarea de către Hidroelectrica a clauzei de forță majoră în anul 2011. Ca efect al forței majore, cantitatea de energie electrică livrată către EFT România în anul 2011 a fost diminuată cu 118 GWh (reprezentând aproximativ 5% din cantitatea anuală contractată). Instanțele din România – Tribunalul București și Curtea de Apel București – au respins irevocabil și această contestație, stabilind că societățile EFT nu au înregistrat prejudicii din derularea contractelor de furnizare energie electrică.

Consecințele  caracterului permisiv al normelor insolvenței

Deși au utilizat toate remediile juridice din legea română, societățile EFT au profitat și de prevederile contractuale care stipulau că legea aplicabilă contractelor este legea elvețiană, iar contractele erau supuse jurisdicției arbitrale. Existența unei clauze compromisorii supune contractul astfel încheiat unei jurisdicții exclusive, respectiv unei instanțe arbitrale care exclude intervenția instanțelor statale, astfel că societățile EFT trebuiau să urmeze în mod normal doar jurisdicția arbitrală. Cele două societăți EFT au profitat însă de caracterul permisiv al normelor din procedura insolvenței din România, norme care acceptă controlul instanțelor naționale românești asupra denunțării unui contract, chiar dacă acesta este supus exclusiv unei legi străine și unei jurisdicții arbitrale.

După ce au pierdut în instanțele din România și după trei ani de procese, societățile EFT au formulat exact aceleași cereri și în fața unui Tribunal Arbitral din Geneva – respectiv să fie anulată denunțarea contractelor și să fie obligată Hidroelectrica la plata de daune interese. Reprezentanţii EFT au susţinut că denunțarea contractelor de către Hidroelectrica a produs pierderi financiare de aproximativ 80 milioane euro pentru EFT Elveţia.

Soluție în premieră

Prin hotărârea parțială din decembrie 2017, Tribunalul Arbitral a stabilit că denunțarea contractelor de către administratorul judiciar al Hidroelectrica în anul 2012 a fost legală, reconfirmând astfel implicit toate hotărârile instanțelor naționale pronunțate în litigiile cu societățile EFT. Tribunalul arbitral l-a audiat, în cursul anului 2016, și pe Remus Borza, practicianul coordonator la acel moment al Euro Insol, care a explicat mecanismele de încheiere și derulare a contractelor de vânzare de energie, precum și pierderile cauzate Hidroelectricii, situație care a impus denunțarea acestor contracte. Borza este în prezent deputat în Parlamentul României.

Soluția Tribunalului Arbitral reprezintă o premieră, întrucât pe dreptul elvețian denunțarea cunoaște alte condiții de exercițiu față de cerințele din dreptul românesc al insolvenței, putându-se astfel ajunge în arbitraj la o soluție de anulare a măsurii denunțării contractelor, în pofida hotărârilor irevocabile din România. Tribunalul Arbitral din Geneva urmează să soluționeze și cererea de despăgubiri formulată de EFT, însă această analiză pleacă din start de la concluzia legalității denunțării; or, o denunțare legală nu poate da naștere în principiu niciunui prejudiciu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

2 Comentarii

  1. exceptional!!!…ca rasplata pentru aceasta „uimitoare” reusita vom scoate la mezat (procesul pe rol impiedica aceasta) si ultima reduta economica profitabila a Romaniei, hidroenergetica…abia asteapta „dezinteresatii” listarea …cat de imbecili si vanduti putem fi??

    • ce te impiedică să cumperi si tu acţiuni şi ceilalti cetăţeni dacă preţul e mic, ca în alte ţări. de ce nu vinde statul obligaţiuni sau acţiuni la cetăţenii români ci doar la bănci străine( că româneşti nu mai există). de ce şi-au vândut pe nimic acţiunile, părţile sociale cetăţenii români, de ce şi-au vândut pământurile….. în loc să cumpere. dacă nu vrei să fi proprietar nu te plânge că eşti slugă….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.