Războiul lumilor financiare

În 1938, nu puțini americani s-au panicat când au auzit la radio că New Jersey a fost invadat de marțieni. Era vorba despre o adaptare a lui Orson Welles după romanul ”Războiul lumilor” al lui H.G. Wells. Este puțin probabil ca în zilele noastre un post de radio să difuzeze o asemenea „știre falsă”. Sunt și lucruri comune comune cu anul 1938. Atunci, lumea abia ce își revenea după marea criză izbucnită la căderea bursei din 1929, iar în Asia și Europa se acumulaseră tensiunile ce aveau să ducă, un an mai târziu, la începutul celui de Al Doilea Război Mondial.

Acum, o lume ce abia începuse să-și revină după criza financiară izbucnită în 2008 a fost lovită de un virus necunoscut, iar măsurile luate pentru limitarea pandemiei au devastat economia. Și acum putem spune că avem de-a face cu o invazie a marțienilor. Însă marțienii nu sunt virusurile necunoscute, ci mai degrabă piețele financiare. Aceasta este paralela pe care ne-o propune economista Nomi Prins. Ea a fost directoare la banca Goldman Sachs, la Bear Stearns și strateg la Lehman Brothers. Prins a schimbat însă taberele și a devenit un avertizor de integritate, a publicat multe cărți despre jaful la care se dedau marile bănci împrumutate de statul american.

Suntem în mijlocul unei pandemii, o criză ce are loc o dată la o sută de ani. Milioane de oameni și-au pierdut slujbele, iar o parte dintre aceste locuri de muncă nu vor mai fi recreate. Cei mai săraci dintre noi, cei care aproape nu puteau face fata problemelor economice, au fost loviți cel mai dur. Economia mondială a fost îngenuncheată de o mulțime de restricții, închideri și de o mulțime de măsuri legate de sănătate. Mai grav, milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza covid-19, iar experții spun că vor urma multe alte decese”, scrie Nomi Prins.

Cu toate astea, într-o galaxie îndepărtată, ecuația aceasta arată cu totul altfel. Pe măsură ce criza covid-19 se înrăutățește, bursele au ajuns la niveluri nemaivăzute.

Într-o altă galaxie, presa anunță cu entuziasm că băncile vor putea să își cumpere propriile acțiuni în valoare de miliarde și miliarde, grație deciziei Federal Reserve de a acorda băncilor o serie de stimuli financiari. În iunie 2020, Federal Reserve a interzis practica cumpărării propriilor acțiuni, însă pe 18 decembrie 2020 a renunțat la această măsură. Acum, băncile au liber pentru a începe răscumpărarea acțiunilor. Din aceste operațiuni provin 70% din banii plătiți de bănci acționarilor sub formă de dividente.

Aceste instituții financiare pot să-și răscumpere din nou acțiunile, în loc să investească banii primiți de la banca centrală pentru a oferi împrumuturi afacerilor mici și mijlocii care sunt periclitate acum de pandemie și de dezastrul financiar. JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din America, a anunțat că va investi 30 de miliarde de dolari pentru a-și răscumpăra acțiunile. Ca prin minune, acțiunile băncii au crescut cu 5% exact în ziua în care a fost făcut anunțul. Au urmat apoi și alte mega-bănci, iar acțiunile lor au crescut și ele.

Până la urmă, pandemia nu face decât sa exacerbeze, uneori într-un mod radical, niște probleme care erau deja destul de mari. Să ne amintim că, mult înainte de covid-19, criza financiară din 2008 a dus la un împrumut de mii de miliarde de dolari acordat de guvernul SUA băncilor de pe Wall Street. Federal Reserve a redus la zero dobânzile și a achiziționat obligațiuni tocmai de la băncile care au provocat dezastrul financiar. După aceasta, activele Federal Reserve au sărit de la 870 de miliarde de dolari la 4500 de miliarde de dolari, în intervalul 2007-2015.

Pe de altă parte, economia SUA nu a atins o creștere mai mare de 2% pe an în perioada de după 2008, chiar dacă bursele au reușit să recupereze pierderile și chiar mai mult decât atât. Indicele Dow Jones Industrial Average a ajuns să crească de la 6.926 în martie 2009, la 27.090 în martie 2020. Atunci a fost lovit de criza covid. Însă, când Federal Reserve a început să sară din nou în ajutorul bogaților, sub auspiciile unei așa-zise operațiuni de salvare a economiei, indicele cu pricina a ajuns la 30.606, la finalul anului 2020.

Într-o altă galaxie, rapoartele Fed anunță că inegalitatea economică a crescut în 2020, tot datorită pandemiei. Asta pentru că pandemia și dezastrul economic i-au afectat pe angajații cu salarii mici și pe cei din comunitățile minoritare mult mai mult decât pe cei din clasa de mijloc superioară și pe elite.

La final de 2020, cei mai bogați 10% dintre americani dețineau 88% din acțiunile celor mai mari companii și fonduri de investiții din Statele Unite. Primii 1% dețineau de 88 de ori bogăția celor mai săraci 50% dintre americani. Simplificând lucrurile, cu cât ai mai puțin cu atât mai puțin îți permiți să pierzi ceva din ceea ce ai. Averea celor mai bogați 1% dintre americani era de 34.200 de miliarde de dolari (o tremie din tot ceea ce dețin gospodăriile din SUA), în timp ce cei mai săraci 50% dintre americani au doar 2.100 de miliarde de dolari (1,9% din același total).

În plus, miliardarii Americii s-au îmbogățit și mai mult în timpul pandemiei, în special datorită poziției lor superioare pe bursă. Cei circa 2.200 de miliardari din întreaga lume au devenit mai bogați cu 1900 de miliarde de dolari în 2020. Miliardari precum Elon Musk și Jeff Bezos s-au îmbogățit datorită banilor investiți în acțiunile din portofoliul lor. Până și măsurile de stimulare a economiei adoptate de Congresul SUA au devenit o ocazie de a spori averile celor mai înalte eșaloane ale societății.

Dacă vreți să vedeți cât de mare este inegalitatea în acest moment al pandemiei, uitați-vă la asta: în timp ce piețele financiare cresc, peste 2,5% dintre americani primesc subsidii federale pentru șomaj. Indicele S&P pentru cele mai mari 500 de companii a crescut cu 14.000 de miliarde de dolari în 2020.  Într-un cu totul alt univers, numărul celor care și-au pierdut locul de munca și nu l-au mai recuperat în perioada pandemiei este de 10 milioane de oameni. Iar această cifră nu-i include pe cei care nu merg la serviciu pentru că trebuie să aibă grijă de alții, pentru că sunt restricții la locul de muncă sau stau acasă cu copiii care nu pot merge la școală.

 

Un alt aspect important remarcat de Nomi Prins, un lucru observabil și in Romania: prăpastia tot mai mare dintre sursele veniturilor statului. ”Deficitul SUA a crescut cu 3.300 de miliarde de dolari în 2020. Datoria publica a ajuns la 27.500 de miliarde de dolari. Veniturile federale sunt de 3450 de miliarde de dolari, iar dintre acestea doar 221 de miliarde sunt colectate de la corporații, adică 6,4%. Asta înseamnă că 93,6% din banii care intră în cuferele statului vin de la indivizi, nu de la corporații.

Totul în contextul în care cele mai afectate de falimente în perioada pandemiei au fost companiile mici și mijlocii, nicidecum corporațiile, oricât de mult le place acestora să se plângă de pierderi și să aplice pentru fondurile de salvare din partea statului la veniturile căruia contribuie atât de puțin. Cele mai afectate au fost afacerile mici precum restaurantele, saloanele de frumusețe, magazinele mici.

Cu alte cuvinte, adevărata problemă când vine vorba de inegalitate nu este totalul banilor proveniți din taxe versus banii cheltuiți în timp de criză, ci modul în care se formează venitul federal, adică cu o contribuție total disproporționată a celor mai săraci și mai loviți de criză. Să luăm exemplul sectorului apărării, care a avut alocați în anul fiscal 2018 circa 580 de miliarde de dolari. Ei bine, 62% din aceste fonduri au mers către contractori privați, mari companii de armament americane, adică 358 de miliarde de dolari. Doar această sumă oferită de stat companiilor de armament depășește cu mult contribuția tuturor corporațiilor americane la venitul federal în 2019.

Inegalitatea ține de disparitatea dintre indivizi și state în termeni de venit, bogăție sau putere. Cu cât corporațiile contribuie la venitul statului mai puțin comparativ cu cetățenii obișnuiți, cu atât bursele cresc mai mult comparativ cu economia reală. Cu cât indivizii, și nu corporațiile, poartă în spate povara fiscală a taxelor, cu atât crește inegalitatea în societate. Cu cât cresc mai mult activele financiare și caută să se multiplice în cel mai rapid mod posibil (exact ca un virus), cu atât se creează mai multe distorsiuni.

Sistemul bancar central se poate concentra oricât de mult dorește pe mandatul lui de a limita inflația și șomajul, pentru că nu va rezolva nimic câtă vreme aplică politici care distorsionează valoarea economiei reale comparativ cu ce cea a activelor financiare. Cu cât cresc activele umflate cu pompa de Federal Reserve, cu atât crește mai mult și inegalitatea. Este vorba de matematică simpla, iar asta este partea urâtă a Americii începutului de an 2021.

Piețelor nu le pasa de politică. Piața financiară este o creatură care acționează în acord cu scopurile celor mai mari participanți. Pe de altă parte, economia reală necesită mai mult efort – planificare, prioritizare și aplicarea programelor și proiectelor care pot aduce profituri tangibile. Suntem departe de lumea care să pună investițiile în economia reală în fața investițiilor tot mai mari în piețele financiare. În toiul pandemiei, când miliardarii devin tot mai bogați și piețele cresc vertiginos, această prăpastie pare să se caște cât distanța dintre Pământ și Marte.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

15 Comentarii

  1. Piețelor financiare nu le pasa de politică, nici de Dumnezeu, nici de Creație. Câteva mii de acționari și câteva sute de multimiliardari fac ce vor cu Omenirea, cu popoarele, cu Statele! Capital,bani,speculații bursiere, tranzactii cu orice.Doar o catastrofa majoră astronomică mai poate opri acest carusel blestemat al *piețelor financiare*…

  2. Bursa nu este economia reala ,e „bogatie pe hartie”!Masina de dolari FED a functionat si a injectat sume de bani fara acoperire, care au ajuns pe pietele financiare,piete in care speculatiile financiare cat mai departe de realitate e litera!
    Bursele mai cresc aiurea in baza profiturilor viitoare ale companiilor,dar care e viitorul?:))
    Cum poti afirma cu 20 milioane someri,cu un buget redus la jumatate ca „esti pe val”,ca economia „creste”basme de fapt pentru creduluii americani..

  3. Si cand te gandesti ca mai sunt multi care mai asteapata „investitorii americani” sa scoata Romania din colapsul economicin care a cazut deja, gratie PNL-ului.

  4. DONALD TRUMP MILIARDAR , JOE BIDEN PRESEDINTE ! BITCOIN LA PUTERE !

  5. Metastaza „bogatiei pe hartie” continua.
    Inceputul ei contine si sfarsitul ei.
    Entropia isi urmeaza cursul ei neabatut si accelerat…

  6. Poate in alte tari. Pe noi ne-a asigurat public dl Presedinte iohannis ca din vara scapam de covid si incepem sa fim Romania normala.

  7. Chestiunea e mai complexa in plin fenomen de globalizare si de aceea nu se poate reduce la nivelul unui stat cu atat mai mult cu cat e unul dintre cele mai puternice din Lume. Dar inainte de a detalia nu pot sa nu remarc ca in materie
    de Istorie Universala Dl Marchievici e in faza abecedarului, fapt ce ar trebui sa-i interzica supozitii despre una dintre cele mai controversate epoci, anii 1930!. Bineinteles ca dreptul la opinie e sfant fiecare putand sa-si dea cu parerea, chiar si in plina democratie securista…Chestia cu „tensiunile acumulate” ce ar fi condus la AL DOILEA MACEL BOLSEVIC MONDIAL e superb de genuina dupa aproape 100 de ani in care era obligatoriu la nivelul intelectual si de cultura inalt al autorului sa realizeze ca „Nu au existat tensiuni”, totul curgand parca de la sine, adica perfect dirijat! Instalarea lui Hitler la putere a fost un proces complex care a pus Cominternul la o proba nemaintalnita de foc prin mobilizarea tuturor fortelor mondiale. Incepand cu Crah-ul din 1929, continuand cu Pactul de Neagresiune dintre NSDAP si KPD contra SPD, apoi incendierea Reichstag-ului de catre cominternistul Gheorghi Dimitrov in colaborare cu camaradul Göring pt a crea pretextul instaurarii dictaturii-pandemia nazista! Despre Razboiul ciudat din septembrie 1939 purtat de Anglia si Franta cu Germania dupa ce i-au declarat razboi am vorbit accentuand doua aspecte demascatoare, primul ca nu au pornit ostilitatile lasandu-l pe Hitler sa cucereasca jumatatea sa de Polonie, cealalta adjudecandu-si-o Stalin, FARA SA DECLARE RAZBOI SI URSS-ului, doar Tratatul lor cu Polonia fusese incalcat si de URSS! Anglia si Franta au asteptat cuminti ca Hitler sa termine cu Polonia si dupa transferul trupelor in Vest sa atace Franta tangential anexand Benelux-ul. Al doilea aspect flagrant, cand a fost anexata Ceho-Slovacia cu care aveau deasemenea tratate Anglia si Franta NU AU DECLARAT RAZBOI UNEI GERMANII INCAPABILE LA ACEL MOMENT SA POARTE UN RAZBOI EUROPEAN…

  8. Te scoti TU singur, ca altcineva sigur nu te va scoate. Cel mult sa te afunde.

    „Investitorii” isi vad de interesele lor au oameni in functiile de conducere ale statului, sa-i reprezinta la jaful mascat numit privatizari. Guvernul PNL-USR+ stie ce talharie face. Pentru cine. In ce scop.
    „Investitorii” Bechtel, Microsoft, Oracle niste hoti in raport cu statul.

    Cine au devenit si mai bogati, cei mai bigat in plandemie, proprietarii megacorporatiilor big tech.

  9. Lamurind chestiunea cu „tensiunile care au condus la al doilea macel bolsevic mondial pot trece la mesajul articolului in care au fost scapate cateva aspecte esentiale. Concentrarea capitalului e un fenomen despre care s-a mai vorbit si am facut cateva remarci, in sensul ca pana nu demult a cuprins si afacerile mici si mijlocii care au prosperat impreuna cu marile afaceri si cu marea masa a angajatilor calificati, intr-o Lume tot mai tehnologizata functionand cu angajati supercalificati corespunzator retribuiti! Fenomenul nu a fost intamplator prin aceasta prosperitate corporatiile si miliardarii care le controleaza reusind sa induca o stare de spirit asemanatoare „Eldorado”-ului pe fondul careia sa-si
    concentreze si legislativ privilegiile…Corporatiile, asa hulite cum sunt, la inceputuri au creat masiv locuri de munca
    si astfel se explica faptul ca au platit legal taxe mai mici, in realitate PLATIND SI TAXELE ANGAJATILOR prin salarii si
    cota separata de contributii!!! Prin globalizare a fost dinamitata „armonia” pietelor de munca, corporatiile transferand
    liniile de productie in tari cu nivel salarial redus, fara ca avantajele din propriile tari sa fie anulate… Interventia statului in sprijinul bancilor si al corporatiilor justificata pana atunci intrucat prin banci se opereaza plati, credite etc, iar corporatiile asigurau locurile de munca, a devenit infractionala ulterior in globalizare, vina fiind a celor care
    conduc statele… Si ne intoarcem astfel la elitele politice care cum s-a observat in sfarsit si in SUA, nu numai in UE pe care o numesc Colhoz Bolsevic european, este „satanist-marxista”, in traducere…MARXIST/BOLSEVICA!!!

  10. @ Neos: America tipareste bani la greu. Orice bancomat iti livreaza acum hartii de o suta cu tusul umed pe ele. Este o realitate. Cu greu gaseai in urma cu zece ani hartii de o suta noi. Romanii care mergeau in Romania rugau fetele de la ghiseul bancilor sa le aleaga hartii cat mai curate si nedeteriorate. Americanii vand acum dolari. Chiar daca romanii ar ambala tiparnita, nimeni in lume nu le-ar cumpara leii.

  11. „Neos/georgel”, toti „tiparesc” la greu, inclusiv postacii si mai ales prostacii de pe forumuri pentru globalizarea
    marxist/bolsevica, in ritmul inflatiei monetare, respectiv de…idei datorita ideilor fixe! Bani se tiparesc din motive
    care va scapa, nu numai pentru a da pietele peste cap sau sabota monede prin falsificare, dar ramaneti cu propaganda…

  12. Numai Fifi Inaripatul,ala cu finantele,stie mai bine de ce ne-a bagat pana in gat in datorii..Asa ceva e sclavie moderna unde smecherii cu bani traiesc pe spatele datornicilor.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Pas cu Pas.

  13. in fapt asa zisa rascumparare este o evaziune fiscala masiva intrucat veniturile dobandite de cei care le vand prin rascumpararea actiunilor sunt scutite de impozit, pe cand impozitul ptr incasarea dividendelor este imens ( de exemplu la banci aproape 80%.) s-a practicat si in Romania fiindca era 1% impozit pe rascumparare in loc de 16/40% pe dividende.

  14. Care este fenomenul nr. 2 care se întâmplă odată ce tipărești trilioane de dolari fără acoperire? Cei cărora FED-ul via establishmentul politic și economic al SUA le bagă aceste hârtii verzi în buzunar, vor dori să acopere acești bani cu valoare reală economică, nu doar valoarea lor teoretică rezultată în urma unei convenții mondiale, potrivit căreia hârtiile verzi cu figura lui Franklin au valoare.
    Iar eu ca român rupt în …, nu pot printa nimic ceea ce ar putea fi considerat valoare financiară pe plan mondial, doar mici printuri de lei împinse pe piața internă de Mugur Isărescu, la mica ciupeală. Cu instrumentele și mecanismele extrem de costisitoare de ținut cursul leului în frâu, prin aceste printuri de lei de serie mică, nu rezolvi decât anumite ajustări interne, nicidecum să te duci cu pieptul umflat și cu bibelourile cât portocalele la făcut investiții prin lume.
    Problema este că nu poți pune la aceeași masă, valaoarea teoretică enormă, fanteziile și proiecțiile privind viitorul, reprezentată de trilioanele de dolari tipărite în SUA cu activele economice reale și finite ale României. Ceea ce vrea să facă dl. premier Einstein Cîțu după cum declară senin. Dacă le dai acces, politic vorbind, să cumpere lucuri în România, acești „investitori” de carton vor acapara ABSOLUT TOT. Dacă nu vrem să ne rebrenduim numele de țară din România în Iobăgia, trebuie să păstrăm în mâini românești, cu orice preț, controlul proprietăților, resurselor și al activelor economice ale țării. E simplu.

  15. In lumea Reala a cifrelor adevarate, nu se pune problema de Razboi, ca sa nu mai vorbim de lumini sau Iluminati. Totul este limpede, ex.Flota s-a evaporat, Mondeda Nationala s-a devalorizat mai rau ca in razboiul din Afganistan, , ducind la evaporarea economiilor si valutei romanilor, si mai ales prin lipsa creditarii manufacturiere a industriei, la evaporarea precum fiare vechi a fabrici si uzine, ca asa au vrut alogenii nostri Iliescu, Roman, /votcarescu&/co, etc…In cazul nostru nu putem vorbi decit de Tradarea Romaniei, si asta este important pt. noi care am ajuns sclavii lumii financiare de care se vorbeste. Deci totul este politic, nu putem vorbi de nonsens de Razboi. Si la crearea boului de aur $, noi nu am avut nici o contributie, iar geopolitica asta plecind de la bani sigur va declansa WW3
    O zi buna
    Con
    P.S.PiNA LA RAZBOI, TOV.MANOLE sa aduca in tara 27 tone aur din UK, CA SA NU VORBIM CA TOTULESTE GARGARA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.