Calcule pe genunchi

Răzbunarea lui Orban, câștigul lui Dragnea

Zâzania din interiorul PNL le vine mănușă celor de la PSD. Liderul liberalilor, Ludovic Orban, consideră mai nou că dictonul „divide et impera“, folosit de unii dintre socialiștii de frunte, ar avea succes și în PNL. Orban a ținut-o una și bună, încă de la „ungerea“ sa ca președinte al formațiunii Brătienilor, cu declanșarea anticipatelor.

Pentru șeful PNL aceasta este cea mai importantă strategie pentru că, intrând personal, din nou, în Parlament ar putea cu adevărat să-și controleze la sânge partidul și să ducă diverse negocieri. În disperare de cauză, Orban uită și de sentința pe care urmează să o primească din partea justiției și care l-ar putea priva de libertate. Liderul PNL este însetat de răzbunare față de toți opozanții săi din interiorul partidului, în special față de cei care se regăsesc în băncile Senatului sau ale Camerei Deputaților. Senatoarea Alina Gorghiu, fosta șefă a PNL, este cea care le-a interzis candidatura la parlamentarele din decembrie 2016 tuturor celor care aveau dosare prin instanțe. Din această categorie face parte și Ludovic Orban. Odată ajuns șef de partid, în loc să elimine animozitățile dintre el și Gorghiu, Orban caută răzbunarea. Numai că, demararea acestei operațiuni a creat o falie între el și mai mulți parlamentari PNL. Unii dintre aceștia își caută „consolarea“ la PSD și chiar la ALDE.

Cătălin Zamfir, mărul discordiei

Gruparea Gorghiu și jocul cu PSD

Zece parlamentari PNL au intrat în conflict direct cu Ludovic Orban după ce acesta a aranjat în așa fel lucrurile încât senatorul Cătălin Zamfir să nu mai fie șef al Comisiei Economice a Senatului. Înlocuirea lui Zamfir cu Florin Cîtu a amorsat conflictul dintre senatorii PNL și Ludovic Orban. Mai mult, nici la Camera Deputaților lucrurile nu stau mai bine. 12 deputați liberali au susținut-o pe Adriana Săftoiu pentru șefia grupului în defavoarea Ralucăi Turcan, cea care-i face jocurile lui Orban. De asemenea, la votul de învestire dat în Parlament pentru Cabinetul Dăncilă a apărut și un număr de sufragii venite din partea opoziției, peste numărul coaliției de guvernare. Deși liberalii au dat asigurări că nu de la ei sunt bilele albe pentru noua formulă guvernamentală a PSD-ALDE, se pare că explicația a fost lansată doar ca să cosmetizeze situația în ochii votanților PNL. După acel moment, deputații liberai au fost băgați în ședință, urgent, și li s-a cerut să-și „revină“. La fel ca și senatorii insurgenți din PNL și deputații au fost amenințați că pun în pericol imaginea partidului și că, dacă vreunul își va mai permite să recidiveze la vreun vot, atunci va suporta consecințele excluderii sau eliminării de pe orice liste viitoare de candidaturi pentru alegeri locale sau parlamentare. În ciuda avertismentelor, cei zece senatori liberali sunt deciși să boicoteze ședințele partidului și să plece și din comisiile speciale din Parlament.

Socialiștii fac oferte tentante

Noul scandal din PNL care a înregistrat deja o magnitudine destul de mare pentru un partid de opoziție care își uită rolul le-a dat apă la moară celor de la PSD. Socialiștii au prins curaj și le-au înaintat oferte unora dintre insurgenți. Se pare că nici cei de la ALDE nu stau cu mâinile în sân, ci vin și ei cu diferite propuneri. Surse din interiorul PSD spun că senatorul Cătălin Zamfir este cel mai curtat dintre liberali. Acestuia i s-au promis o serie de beneficii, printre care și faptul că va figura pe listele PSD la viitoarele alegeri parlamentare. Zamfir nu ar fi dat încă un răspuns. Pe lângă activitatea susținută în Parlament, Cătălin Zamfir se bucură și de influența soției sale, a Oanei Stancu, moderatoarea unor talk-show-uri la o televiziune ajunsă pepiniera PSD pentru diverse posturi de comunicatori în majoritatea instituțiilor statului. Aceeași strategie a folosirii influenței consortului, jurnalistul Iosif Buble, a aplicat-o și fosta deputată liberală Diana Tușa, în 2016, după ce nu se mai regăsea pe un loc eligibil pe listele PNL pentru Parlament. Tușa a plecat, inițial, la PRU, numai că și-a dat seama că partidul lui Sebastian Ghiță nu are șanse să treacă pragul electoral. În mare viteză, aceasta a trecut la PSD și și-a asigurat un loc pe lista PSD pentru parlamentare, intrând pentru a treia oară în Camera Deputaților.

Timpul decide pentru insurgenți

Colegii lui Cătălin Zamfir de la Senat spun că acesta nu va intra în viitorul apropiat în PSD, ci ar sta pe margine tocmai ca să adune și mai multe atuuri de partea sa. La fel se vorbește și despre Daniel Fenechiu, fost parlamentar PPDD, apoi liberal, care ar fi ofertat și de către cei de la ALDE. Și Ioan Popa, Iuliana Scântei și Iancu Caracota sunt curtați și de cei de la PSD, și de cei de la ALDE. Socialiștii susțin că intrarea lor la putere depinde strict de negocierile pe care liderul lor de grup, Șerban Nicolae, la va purta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Anca Toader 86 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Cătălin Zamfir, părul discordiei…Mult zgomot pentru nimic….

  2. adevarat, lamuritorule, faci cam mult zgomot pentru un nimic….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.