Cum justifică Augustin Lazăr lipsa lui Carmen Iohannis de la audieri

Procurorul general Augustin Lazăr a reacţionat la postarea PSD referitoare la faptul că permite absenţa soţiei preşedintelui României, Carmen Iohannis, de la audieri, în schimb nefiind revocat, şi spune că respinge aceste scenarii, iar procurorii nu îşi exercită atribuţiile ca împuternicire din partea vreunei guvernări.

„Ministerul Public este alcătuit din procurori care îşi exercită, conştient şi hotărât, atribuţiile constituţionale, în baza unui mandat al societăţii (art. 131 din Constituţia României), iar nu ca împuternicire din partea vreunei guvernări. În atribuţiile lor procurorii români reprezintă interesul public, interesele generale ale societăţii şi nu interese partizane şi refuză controlul politic.În desfăşurarea anchetei procurorul de caz este suveran, intervenţia procurorilor ierarhic superiori în efectuarea urmăririi penale sau în adoptarea soluţiei fiind interzisă”, se arată în reacţia lui Augustin Lazăr.

Acesta spune şi că respinge „sugestiile mascate de a interveni în derularea unor anchete”: „De altfel, articolul 3 alineatul (1¹) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor modificată şi completată prevede: „Procurorii sunt independenţi în dispunerea soluţiilor în condiţiile prevăzute de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.”

Amintim aici şi explicaţiile Cartei de la Roma (adoptată ca urmare a Opiniei nr. 9 din 2014 a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei) care la punctul nr. 34 enunţă „Curtea Europeană a Drepturilor Omului consideră că este necesar să se insiste ca într-o societate democratică, atât instanţele judecătoreşti cât şi autorităţile de urmărire penală să rămână libere de orice presiune politică. Rezultă că procurorii trebuie să fie autonomi atunci când iau decizii şi atunci când cooperează cu alte instituţii, trebuie să-şi poată îndeplini îndatoririle liberi de orice presiune externă sau interferenţă din partea puterii executive ori din partea Parlamantului, ţinând seama de separaţia puterilor în stat şi de responsabilitatea acestora.”

Faţă de cele arătate, procurorul general respinge sugestiile mascate de a interveni în derularea anumitor anchete penale, subliniind şi pe această cale că procurorii sunt suverani în desfăşurarea anchetelor repartizate. De altfel, Carta de la Roma anterior amintită subliniază la punctul nr. 36: „Statele trebuie să se asigure că procurorii sunt apţi să îşi îndeplinească atribuţiile fără intimidări, imixtiuni, hărţuire, interferenţă nepotrivită sau expunere nejustificată la răspundere civilă, penală sau de altă natură.”, se mai arată în răspuns.

PSD a criticat, pe Facebook, absenţa de la audierile de la PG a soţiei preşedintelui, Carmen Iohannis, spunând că Augustin Lazăr nu este revocat, dar la schimb tolerează aceste absenţe, toţi crezându-se mai presupus de lege.

„Augustin Lazăr e şeful Parchetului care tolerează absenţele de la audieri ale soţiei prezidenţiale. La schimb, Iohannis refuză revocarea lui Lazăr. Şi soţia, şi Lazăr, şi Iohannis se cred deasupra legii şi a Constituţiei. (Dovada că Augustin Lazăr a semnat clasarea dosarului lui Klaus Iohannis”, scrie într-o postare pe Facebook, pe pagina PSD.

Social democraţii fac trimitere şi la informaţiile făcute publice de Antena 3, potrivit cărora Augustin Lazăr a semnat, în 2014, după alegerile prezidenţiale, o ordonanţă în care se face referire la dispunerea clasării unui dosar în care era vizat Klaus Iohannis. Lazăr era la acea vreme procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Dar este evident ca d-na Carmen are imunitate totala tacit acceptata de loialii soldati ai sotului. Si asa trebuie sa si fie. D-ul Presedinte este Seful Statului, el reprezinta Romania. Orice deranj la adresa sa (indirect prin sotie) se poate considera un atac impotriva Romaniei. Procurorii trebuie laudati ptr modul creativ in care inteleg imunitatea prezidentiala, interesul national.

    • „Lili”, te-a recrutat „lili”? Deobicei o spulberai cu al tau „L”(mare!). Bascalia nu-si gaseste locul…

  2. Altfel spus… un procuror poate sa fie angajat si cu primul dosar primit poate sa iasa si la pensie, ca e suveran pe modul cum se instrumenteaza dosarul. Nu e de mirare, cand LCK a fost numita PG al Rromaniei cu 3 rechizitorii in portofoliu. Judecatorii aia de pe la Oradea au fost 5 ani suspendati, ati facut dosar pentru Gigina… a fost nevoie de o decizie a instantei de judecata care sa va impuna terminarea anchetei, dupa 2 ani, si tot n-ati fost in stare sa-l concretizati. Chiar e nevoie pentru fiecare dosar sa se apeleze la instanta? La cum va miscati, poate sa moara omul de batranete pana terminati anchetele. Mai e frate vreo meserie in Romania asta in care sa o freci 2-3-5 ani de zile pana sa termini treaba, si sa iei munti de bani?

  3. Lazăr e doar un băiat de Statu paralel al nazistului de la Cotroceni. E plătit tractoristu ăsta cu 11000 de euro pe lună ca să facă nimic și eventual s-o salveze pe Kovesi de răspundere penală și să sprijine sistemu paralel. E dezgustător cîtă lipsă de demnitate are acest individ grotesc numit Agustin Lazăr. Nimeni nu e mai presus de lege, așa că madam,e Carmen și soțu ei care e acuzat de antisemitism ar trebui să bage în seamă și Constituția. Dacă nu are nimic de ascuns așa-zisa Prima doamnă a țării, de ce se teme să vină la procurori? Curaj, o să-ți aducă CTP-ul banane la mititica

  4. asta bate campii. dupa ce a aparut in spatiul public, mai are tupeu sa ne abureasca cu cretinisme???? procurori independenti….????. pei ne-au explicat jurma si mirica, cum e cu treaba sa placa sefului….lazar, zis corega, du-te si lasa-ne….

  5. „Raspunsul” lui A.Lazar este doar o simpla palavrageala ieftina, care nu raspunde la intrebarea simpla care i s-a pus. Desigur, nimeni nu sustine amestecul politic sau de oricare alta natura in anchetele procurorilor. Problema este alta, la care Lazar TREBUIE sa raspunda: DE CE dna. Georgeta-Carmen poate „pasa” cererile procurorului de a se prezenta la Parchet, la data si ora ceruta, in timp ce altii sunt luati de pe strada sau adusi in catuse atunci cand nu se prezinta? Iata, sunt aproape doua luni, iar cucoana in cauza inca nu este deranjata de nimeni! Este mai presus de Lege si de ceilalti cetateni!!! DE CE procurorii aplica standarde duble atunci cand ancheteaza un caz??? Punand aceste intrebari legitime, nu inseamna ca ne amestecam in ancheta, sau ca afectam independenta procurorilor! Iar tov. Lazar, ESTE OBLIGAT sa raspunda acestor intrebari! Dar, ca de fiecare data, el deturneaza sensul lucrurilor, in scopul de a se sustrage!!!

    • Pai nu ti-a zis Vopsitu’ ? PEn ca e endependenti si autonomi fac ce vrea muschii lor!!

  6. [1] Este greu de inteles. Daca procurorii români „reprezintă interesul public, interesele generale ale societăţii”, cum pot fi ei independenti? Tot necazul deriva din falsa magistratura pe care au impus-o si a ticalosiei politice de care a dat dovada cel care le-a acordat acest statut, recte Basescu. El este de inteles. Avea nevoie de ei pentru a-si putea face mendrele si a-si strivi adversarii. Cum, avand nevoie de judecatori, in aceleasi scopuri, i-a cumparat oferindu-le salarii si pensii si acum incredibile la nivelul Romaniei, etichetand insa soldele si pensiile militarilor drept „nesimtite” sau „nerusinate”. Revenind insa la situatia procurorilor, chiar si Carta de la Roma, invocata de Augustin Lazar arata ca „…Curtea Europeană a Drepturilor Omului consideră că este necesar să se insiste ca într-o societate democratică, atât instanţele judecătoreşti CAT SI AUTORITATILE DE URMARIRE PENALA să rămână libere de orice presiune politică …”. Se observa clar ca instantele judecatoresti sunt net diferentiate fata de autoritatile de urmarire penala. Procurorii nu sunt pe acelasi nivel cu judecatorii. De altfel, acest lucru reiese si din natura activitatii lor, adica, ocupandu-se de apararea interesului public, de ocrotirea intereselor statului si a intereselor generale ale societatii, ei sunt reprezentanti, adica functionari, ai statului si ai societatii, in timp ce judecatorii au un alt statut. Desigur, ei trebuie sa-si poata desfasura activitatea fara a fi supusi la presiuni, intimidări, imixtiuni, hărţuire, interferenţă nepotrivită sau expunere NEJUSTIFICATA la răspundere civilă, penală sau de altă natură.

  7. [2] La noi insa lucrurile au degenerat, astfel incat procurorii nu mai pot fi controlati nici la nivel profesional de catre proprii lor sefi ierarhici, care nu au voie sa se amestece in decizia „suverana” a procurorului de caz. O tampenie mai mare ca asta nu cred sa existe. Cum adica, daca procurorul din subordinea mea, lucrand la un caz, o ia razna pe miriste si da buzna in postata cu trifoi, eu, sef ierarhic, nu-i pot pune capastru si sa-l aduc la ordine. Acum, pe baza acestui demers ideatic pervers, parca incep sa-i inteleg pe Onea de la DNA Ploiesti si pe Man de la DNA Oradea. Pai, daca nu poti – adica NU AI VOIE – sa te pui in calea lui Negulescu sau a lui Ardelean cand isi fac de cap, pentru ca sunt „suverani”, atunci te raliezi lor, altfel …. Sa ne mai miram de taica Lazar si de baiguielile pline de ifos cu care isi justifica golaniile!? Incepe sa devina de inteles de ce in Justitie o suma de oameni nu mai raspund la comenzi si fac doar ce vor ei. Sunt independenti. Nu dau socoteala nimanui. Si cand nu ai a da socoteala nimanui pentru ce faci, poti face orice. Totul este permis, totul este posibil. Ca si in presa. Presa e libera. Presa poate face APROAPE orice. Si face. Este totusi mai temperata pentru ca, spre deosebire de procurori, care TREBUIE si SUNT aparati de stat, jurnalistii nu se bucura de aceasta umbrela. Deci, reforma Justitiei INCA NU A INCEPUT. Adevarata reforma va trebui sa inceapa cu punerea in ordine a structurilor profesionale din Justitie, stabilirea foarte clara a ierarhiilor si, pe cale de consecinta, a subordonarilor, infiintarea unor sisteme adecvate de control si interventie interne, si, nu in ultimul rand, diferentierea neta a pozitiilor ocupate de cei din sistemul juridic si judiciar, cu drepturile pe care le au, dar si obligatiile ce le revin.

  8. Mda… potrivit lui Lazar justitia selectiva e justificata. Pe baza ca „stim noi mai bine”. Prevad o inflatie de laringite intre suspectii si martorii chemati la parchet.

  9. ce gluma sinistra cu cel ce reprezinta ,,interesul national ” ! 47 dosare penale la persoana fizca si eschivarea jorjetei acoperita de un oarece lazar ! individul nu stie ca ,,CINE SE SCUZA ,SE ACUZA ” !penbil aparator la asemenea penali !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.