Referendumul între politică și ipocrizie

Acum 7 luni, la început de octombrie 2018, am avut un Referendum. Cel privind redefinirea noțiunii de familie în Constituție. A fost un Referendum decizional, adică validarea sa prin cvorum de participare și rezultat favorabil urma a schimba automat Constituția, Legea de revizuire fiind deja votată în Parlament.

Pe 26 mai, vom avea un alt Referendum. Cel privind Justiția. Un referendum consultativ, adică populația va fi consultată și, dacă referendumul va fi validat prin cvorum de participare și rezultat favorabil, va fi posibilă modificarea Constituției, prin pașii de revizuire stabiliți de Constituție, adică majoritate absolută în Parlament. Posibilă și nu obligatorie. La fel cum a fost cazul la Referendumul inițiat de fostul președinte Băsescu când românii au spus degeaba că sunt de acord cu reducerea numărului de parlamentari. Juridic, acel referendum consultativ nu a avut nici un efect.
În octombrie, societatea românească a avut parte de o vocală tabără, inclusiv politică!, care susținea boicotarea Referendumului , prin neparticipare. Argumentele principale erau trei la număr:
1. Referendumul e pierdere de timp, întrucât oricum, cele stipulate în Legea de revizuire a Constituției sunt deja cuprinse în Codul Civil. Asta deși, era vorba de un referendum decizional, care modifica automat Constituția în caz de succes.
2. Referendumul e organizat de Guvern, deci de PSD, deci e referendumul PSD și o prezență la vot ar însemna susținerea PSD de fapt. Asta deși procedura de declanșare a referendumului fusese inițiată de un ONG.
3. Referendumul e doar o inutilă cheltuire a banului public. Decât referendum mai bine să construim spitale, școli și autostrăzi.
Au trecut șapte luni….
Acum, aceeași tabără vocală, același segment politic, subit, îndeamnă la prezența la vot. Deși referendumul e organizat de același Guvern. Clar, inițiat tot de o terță parte, de data aceasta președintele Iohannis. Deși încă tot nu avem școli, spitale și autostrăzi și referendumul tot presupune cheltuirea unor sume mari de bani. Deși
discutăm de un Referendum consultativ, care, juridic, probabil nu va avea nici un efect. Subit, tabăra fostă pro boicot și-a uitat argumentele și acum, deși ele sunt cel puțin la fel de valabile, îndeamnă la participare.
O fi vorba de încurcatele ițe ale politicii? Sau de ipocrizie doar? Cine știe….
Cât privește Justiția, aceasta se face, nu se discută, nu se negociază și nu se supune la vot!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Mihai Petean 155 Articole
Author

1 Comentariu

  1. PERFIDIE, MINCIUNA, LASITATE, HOTIE, PUP-IN-CURISM FATA DE STRAINI, TRADARE – puneti toate astea la un loc, bagati niste manele ca ambient, si vor rasari … romanii – urmasii DACILOR CEI DREPTI SI VITEJI. Sigur, printre ei vor fi si „rebuturi”, dar cei mai multi …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.