Regaluri muzicale de weekend

Nebunie şi fantezie cu flautistul Matei Ioachimescu

Flautistul Matei Ioachimescu revine la Bucureşti în data de 22 octombrie 2015, ora 18.00, în Salonul de muzică al Palatului Cantacuzino din cadrul Muzeului George Enescu, cu un recital de flaut solo, intitulat sugestiv Nebunie şi Fantezie. Foloseşte ca platformă de bază pentru prima parte a recitalului (Nebunia), ciclul de variaţiuni Les Folie d’Espagne ale compozitorului francez baroc Marin Marais, iar în partea a doua (Fantezia), o selecţie de fantezii pentru flaut solo ale compozitorului Georg Philipp Telemann. Pe parcurs sunt inserate piese moderne cu caractere diferite, de la ethosul compozitoarei Doina Rotaru, la pasiunea tango-ului lui Piazzolla sau demonstraţii de virtuozitate în stil blues-rock.

Numit în anul 2013 „Ambasador al integrării“ de Ministerul de Externe al Austriei, flautistul Matei Ioachimescu susţine concerte diverse, prezentând programe de mare succes în Europa şi Asia. Este absolvent al Universităţii de Muzică din Viena, oraş unde s-a stabilit, este deţinător al mai multor distincţii şi burse şi colaborează cu unii dintre cei mai interesanţi muzicieni din Europa. Instrumentul pe care cântă este un flaut din aur al producătorului japonez Muramatsu.

Câştigătorii Concursului Internaţional George Enescu, în concerte şi recitaluri la Ateneu

Pianistul Josu de Solaun

În regulamentul Concursului Internaţional „George Enescu” există stipulat ca, pe lângă premiu, câştigătorii să fie invitaţi să concerteze la Filarmonicile din România. Filarmonica „George Enescu” s-a numărat întotdeauna printre cele mai deschise instituţii muzicale în acest sens şi astfel, duminică, 18 octombrie a.c., pianistul Josu de Solaun, câştigătorul ediţiei 2014 a Concursului Internaţional „George Enescu”, va susţine un recital în Sala Mare a Ateneului Român cu un program alcătuit din:

Robert Schumann – Arabesca, op. 18

Enrique Granados – Valsuri poetice

Johannes Brahms – Şase piese pentru pian, op. 118

Enrique Granados – Selecţiuni din Goyescas: I. Los Requiebros IV. Quejas, o La Maja y el Ruiseñor

Manuel de Falla – Fantasia Baetica

Claude Debussy – Feux d’artifice

– Ondine

Josu de Solaun s-a născut la 27 octombrie 1981. A studiat la Manhattan School of Music (Licenţă, Masterat şi Doctorat) cu Nina Svetlanova şi Horacio Gutiérrez. Printre alte premii internaţionale obţinute de Josu de Solaun se numără Premiul I la Concursul de Pian al Uniunii Europene (2009), precum şi Marele Premiu la Concursul Internaţional de Pian „José Iturbi” (Spania, 2006) şi, în 2014 Premiul Concursului Internaţional “George Enescu”.

Pianistul se plasează pe traiectoria unei cariere promiţătoare concertând ca solist alături de orchestre internaţionale renumite precum Mariinsky Theatre Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, New York Sinfonietta şi Leos Janacek Symphony Orchestra.

În străinătate, pianistul Josu de Solaun se pregăteşte să prezinte Integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu într-o serie de recitaluri gratuite, la Recital Hall of the James and Nancy Gaertner Performing Arts Center (SUA), pe 14 şi pe 30 octombrie, dar şi pe 14 ianuarie 2016.

Mai mult, Josu de Solaun urmează să înregistreze lucrările enesciene, la cunoscuta casa de discuri Naxos Records.

Sunetul muzicii la Castelul Peleş

Fagotistul Mihai Boboiescu

Sâmbătă, 24 octombrie, de la ora 16.00, la Castelul Peleş, în cadrul Stagiunii Sunetul Muzicii, organizată de Muzeul Naţional Peleş şi ExcesMusic, vor evolua laureaţii Concursului Drumul spre celebritate ediţia a V a.

După succesul obţinut în compania Orchestrei de Cameră Radio, în concertul de la sala Radio, fagotistul Mihai Boboiescu şi pianistul Iulian Ochescu propun iubitorilor artei sunetelor şi un regal cameral alcătuit din opusuri ale marilor compozitori ai secolului XX.

Cei doi tineri muzicieni de mare valoare vor interpreta printre altele lucrări de: George Enescu, Claude Debussy şi Edward Elgar.

Pianistul Iulian Ochescu

Fagotistul Mihai Boboiescu este din Bucureşti şi are 26 de ani. A obţinut premii la concursuri naţionale şi la Olimpiadele de muzică. În perioada 2005 – 2010 a colaborat cu diferite orchestre şi ansambluri camerale, dintre care amintim: Orchestra Naţionala de Tineret, Orchestra Inginerilor, Orchestra Medicilor, Orchestra „Tinerimea Română”. Anul trecut a fost solist al Orchestrei de Cameră Radio. În 2013 a câştigat Premiul I la Concursul international de la fagot de la Iaşi şi Premiul al III lea la Concursul Drumul spre celebritate. După un an revenit şi urcat o poziţie în ierarhia competiţiei cu un pronunţat caracter interactiv.

Pianistul Iulian Ochescu s-a născut în 1993 la Bucureşti, iar acum este student în anul III la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. Este câştigator a numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale: Premiul I, Premiul “J.S.Bach” şi Marele Premiu la concursul international Millenium Piano, Premiul I la concursul international Pro Piano-Romania, premiul al II-lea la Vienna International Piano Competition – Panmusica Austria şi Premiul al III lea la Concursul Drumul spre celebritate. A studiat în cadrul unor cursuri de măiestrie cu pianişti şi profesori de largă recunoaştere internaţională: Justus Frantz, Dan Grigore, Martin Hughes, Diana Ketler, Mihaela Ursuleasa.

Dublă inaugurare la Opera Comică pentru Copii

Sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 11.00, la Opera Comică pentru Copii, are loc o dublă inaugurare: Salonul Mozart şi Stagiunea de Concerte Lecţie.

Realizat în stil baroc, cu un număr de 130 de locuri şi dotat cu un pian Kawai, Salonul Mozart va găzdui concertele camerale şi pe cele lecţie programate. Un nou tip de spectacol cu rol cultural şi educativ deopotrivă, Concertele lecţie sunt concepute astfel încât să-i familiarizeze pe tineri cu secretele lumii muzicale. Acestea le vor fi dezvăluite de către artiştii consacraţi ai scenei româneşti, care, în cadrul unor recitaluri adaptate pentru copii, presărate cu explicaţii şi istorisiri, îşi propun să-i apropie pe aceştia de studiul instrumentelor respective.

Concertul care deschide stagiunea va aduce în prim-plan pianul, prezentat de maeştrii Dan Dediu şi Cristian Mihăilescu, urmând apoi concerte-lecţie oferite de soprana Felicia Filip şi soliştii Operei Comice pentru Copii (noiembrie) şi de maestrul percuţionist Alexandru Matei (decembrie). Pe parcursul acestei stagiuni vor avea loc 33 de astfel de evenimente.

Compozitor prolific, recunoscut la nivel mondial, Dan Dediu este directorul artistic al ansamblului Profil, iar în prezent ocupă funcţia de rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Cristian Mihăilescu a primit nenumărate premii pentru regie, în 2014 fiind decorat cu Ordinul “Meritul Cultural”, în grad de Cavaler pentru promovarea culturii.

Succesul pe care concertele lecţie l-au avut în rândul publicului tânăr la prima ediţie a Festivalului Hänsel şi Gretel, anul trecut, ne-a determinat să le dedicăm un loc aparte în stagiunea curentă. Copiii învaţă prin joacă şi cântec, iar contactul cu un instrument muzical le disciplinează gândirea. Atunci când au în faţă un profesionist, care le explică pe înţelesul lor noţiuni ce altfel ar putea părea complicate, apropierea de muzică devine firească”, a declarat soprana Felicia Filip, managerul instituţiei.

După ce a prezentat în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” opera Münchhausen – Stăpânul minciunilor, Opera Comică pentru Copii pregăteşte anul acesta patru noi producţii: Mam’zelle Nitouche (operetă, premiera în luna decembrie), Poveste de Crăciun (spectacol extraordinar, premiera în luna decembrie la Sala Polivalentă), Viva la mamma (musical, premiera în luna martie) şi Jack şi vrejul de fasole (balet, premiera în luna aprilie).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.