Regia proştilor la Regii

Toată suflarea de amatori şi aplaudaci a sărit pe povestea cu restructurarea Regiilor şi i-a pus preşedintelui o cunună de învingător. În sfârşit, din scăfârlia strălucitoare a ieşit o idee măreaţă. Şi de la capăt!

Subiectul e mai sensibil şi mai complicat decât ne imaginăm. Asta mai ales după ce am traversat experienţa Sidex (Mittal), Alro-Alprom şi Petrom. România a vândut pe 2 lei speranţă mari companii de inestimabilă importanţă pentrru autonomia energetică şi economică a ţării. Întâi le-a distrus cu inconştienţă, apoi le-a vândut pe nimic şi acum suferă înjurând la lună. Ce-a avut şi ce tezaur a pierdut! În ciuda faptului că marile obiective economice ale României sunt acum proprietăţi străine, iar statul nu mai poate controla serios nici o strategie economică, iată că a ajuns în situaţia de a declanşa o nouă campanie de distrugere a Regiilor. La urma urmelor, ce este SNLO? Un loc de prăduit pentru PDL, Hoară şi Manţoc?! A dat statul bani cu ghiotura pentru a mai cârpi pierderile de acolo? A dat, şi ele s-au topit în alegeri, în fotbal şi în contracte oneroase. Ca urmare a situaţiei în care se află, SNLO trebuie restructurat. Zic FMI şi Băsescu! Cum? Dur şi hotărât. Serios? Şi cum facem asta? Reducem numărul angajaţilor, reducem investiţiile, cheltuielile şi pierderile. Automat reducem producţia de cărbune. Reducând cărbunele, scade şi electricitatea de la Turceni. Ei şi? Avem hidro! Tăiem şi pierderile de la Termocentrala Mintia, mai ales că Vladu a risipit banii prin judeţul Hunedoara pe afişe, mitinguri şi prime. Se reduce consumul de cărbune! Ce facem cu minerii din Valea Jiului? Să meargă cu toţii la cules de ciuperci şi plante medicinale! Parcă asta a fost soluţia unui cretin?! Cum procedăm cu acest important segment de populaţie? Are cineva o soluţie serioasă? În plus, ce facem cu producţia de energie electrică? Renunţăm la toată partea „murdară” a acesteia, ignorând resursele de cărbune, forţa de muncă destul de pregătită şi centralele încă viabile (în unele situaţii, chiar rentabile!).

Un hei-rup prostesc de restructurare şi privatizare poate fi extrem de periculos pentru viitorul României, mai ales că ţara este acum asaltată de zeci de proiecte pentru producerea energiei eoliene. Ofertele şi proiectele de a construi în Dobrogea echipamente însumând peste 10.000 de kilowaţi sporesc presiunea. Fiind vorba de energie verde, România (ANRE) nu poate refuza proiectele venite din Cehia sau, mai nou, Spania. Or, consumul energetic al României este cam de acelaşi nivel. Adică de 10.000 kilowaţi. Ce facem? Exportăm, ar zice Boc şi Băsescu, aerieni în materie. Imposibil! Ne lipsesc reţeaua şi infrastructura pentru o asemenea operaţiune.

Avem Regii şi resurse. Cum procedăm, vorba celor de la Caţavencu? Nimeni nu ştie. O strategie energetică nu există. Presupune muncă, profesionalism şi responsabilitate. Cu cine? Cu Boc, cu Ariton, cu Ialomiţă?

Cu aşa caiete de regie şi cu tăieri din satâr, dirijate de incompetenţi, ajungem cu toate Regiile în prăpastie!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.