Restricții la apă în sute de localități!

Rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare ale Administrației Naționale „Apele Române” își menține tendința de scădere până la sfârșitul lunii iulie. Alimentarea cu apă este restricționată în aproape 300 de localități din România.

Chiar dacă rezerva strategică de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare își menține tendința de scădere până la sfârșitul lunii iulie, aceasta poate satisface necesarul de apă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de suprafață.

Administrația Națională „Apele Române” face în continuare apel la calm și responsabilitate socială în direcția folosirii raționale a resurselor de apă și pe cât posibil a economisirii acestora. Pentru activitățile casnice, Administrația Națională „Apele Române” recomandă, acolo unde există posibilitatea, ca oamenii să apeleze la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor.

În continuare, fenomenul de secetă se manifestă în mod special în zona orașelor mici și a satelor din Moldova (cele mai afectate județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea) unde apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafață, fie din subteran.

La nivel național, sunt 274 de localități (din 18 județe) alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață, respectiv 384 din foraje/fântâni (din 13 județe).

Rețelele de alimentare cu apă aparțin operatorilor de apă-canal și aceștia sunt cei care stabilesc restricțiile în alimentarea cu apă în funcție de fiecare caz în parte. Restricțiile (raționalizarea apei) sunt necesare întrucât consumul de apă a crescut foarte mult și este nevoie de un interval de timp necesar pentru reumplerea/ rezervoarelor de înmagazinarea apei pentru refacerea rezervelor.

Astfel, în principalele 40 de lacuri de acumulare (administrate de Administrația Națională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica), există astăzi disponibil un volum de apă de 3,27 miliarde de metri cubi de apă (comparativ cu 5 iulie: 3,45 miliarde de metri cubi de apă). Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 75,40% (comparativ cu 5 iulie: 82%), fiind într-o ușoară tendință de scădere față de perioada anterioară.

Administrația Națională „Apele Române” estimează că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 de lacuri de acumulare (cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național), va reuși, printr-o gestionarea eficientă a volumelor de apă, să mențină un coeficient de umplere de peste 70%.

Debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi mai mici de 30%, mai mari (între 30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mare, Jiu, Prahova, pe cursul Mureșului, pe cursul superior al Trotuşului și pe cursul inferior al Ialomiței.

Cele mai mari valori (între 50-80%) din valorile medii multianuale lunare se înregistrează pe cursul superior al Moldovei și pe cursul superior și mijlociu al Bistriței. Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub cotele de atenție.

Debitul Dunării la intrarea în țară a fost în jurul valorii de 1950 mc/s fiind sub media multianuală a lunii iulie, respectiv de (5350 mc/s). Această valoare reprezintă 35% din media multianuală a lunii iulie. Acesta va fi staționar pentru următoarele zile, apoi într-o ușoară scădere ajungând în data de 31 iulie în jurul valorii de 1900 mc/s, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în scădere.

În acest moment, pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 28 (cm) suficientă pentru funcționarea CNE- până la prima treaptă de avertizare.

La această oră, în ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 274 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj, Gorj, Bihor și Arad (18 județe) funcționează în regim restricționat. Cele mai multe localități sunt în județele din Moldova.

În ceea ce privește sistemele de alimentare cu apă centralizate care au ca sursă de alimentare din foraje sau drenuri, restricțiile sunt determinate de creșterea consumului de apă pentru irigații. Este vorba despre un procent de 20-30% din fântânile care prezintă fenomen de secare. Astfel, în 384 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (13 județe) sunt fântâni secate parțial. Cele mai multe localități sunt în județele din Moldova unde autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri deja de transportare a apei în vederea asigurării necesarului pentru oameni și animale.

Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 23 secțiuni s-au înregistrat debite sub debitul necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, respectiv în bazinele hidrografice Someș-Tisa, Banat, Olt, Mureș, Crișuri și în special în bazinele hidrografice Siret și Prut. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 26 stații hidrometrice din râuri sunt secate (Somes-Tisa, Crișuri, Siret, Prut).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. iesiti in strada. este cea mai mare minciuna si manipulare dupa plan-de-mita, criza si razboi. „schimarea climatica” va fi urmatoarea propaganda plan-de-mica intru saracirea si distrugerea tarilor si oamenilor. Nu este NU.

  2. „Astfel, în principalele 40 de lacuri de acumulare (administrate de Administrația Națională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica), există astăzi disponibil un volum de apă de 3,27 miliarde de metri cubi de apă (comparativ cu 5 iulie: 3,45 miliarde de metri cubi de apă). Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 75,40% (comparativ cu 5 iulie: 82%), fiind într-o ușoară tendință de scădere față de perioada anterioară.”

    Cam nesigura matematica:
    1) daca gradul de umplere in 26 iulie este de 75,4% si exista 3.27 miliarde m3 disponibili atunci capacitatea totala (a celor 40 de lacuri) este de 4.33 miliarde m3
    2) daca gradul de umplere in 5 iulie este de 82% si existau 3.45 miliarde m3 disponibili atunci capacitatea totala (a celor 40 de lacuri) este de 4.20 miliarde m3

    Si atunci care este efectiv capacitatea totala a celor 40 de lacuri? 4.33 sau 4.20.

    Cat despre scaderea gradului de umplere dintre 05 iulie (82% respectiv 3.45 md m3) si 26 iulie (75.4 respectiv 3.27 md m3) diferenta de 0.18 md m3 reprezinta 4.2 % scadere a coeficientului de umplere si nu de 6,6 %! Iata cum aritmetica nu mai este o stiinta exacta.

  3. Vreți închidere climatică? Stați în casă și nu întreprindeți nimic. Asa o sa primiți o picătură de apă, o fărâmă de piine uscata din viermi de făină și o injecție sigura și eficientă. Ajunge pt gramul de creier rămas bipezilor!
    Ieșiți în stradă, nu va mai lăsați mințiți!

  4. Sunt in vacanta romanii,n-au nicio apasare. Din somnul lor s-au nascut monstri.

  5. Orban e devină!!..iese mutul de pe valea oltului să închidă țara, stare de urgență climatică!!.după care va urma foametea altă stare de urgență,după stare de urgență energetică, economică, sanitară,…Și uite așa din stări în stari își termină mandatul mutul nostru…
    Nu mai explodează mămăliga că nu mai avem porumb, iar mălaiul din ungaria nu explodează că nu știe românește sic!..

  6. Bai dementilor, e seceta, raurile sunt se ate de apa, sapati naibii pentru adancirea vadului sa vedeti ca gaditi apa, lenesilor plangaciosi! Daca sapati si largiti vadul raurilor, vor fi doua avantaje: apa care va iesi la suprafata si nu vor mai fi inundatii la o ploaie mai debsa si prelungita, habarnistilor plangaciosi! V-ati obisnuit ca daca exista o problema, nu cautati solutii eficiente pentru rezolvare pe termen lung, restrictii sau interziceti si punct!

  7. Nu cred o iota. Daca platesti fermieri sa nu cultive,folosesti rachete antigrindina,fabrici un virus in laborator si apoi vaxxinezi populatia in multe reprize cu niste seruri netestate,promovate cu minciuni,bazandu-va ca oamenii uita repede,instigi la razboi nsi apoi dai sanctiuni prin care saracesti o lume…nimic nu este neplanificat.

  8. s-a lansat apelul pentru a-ti turna vecinul care uda gradina,cica fura apa.
    toate-s pe agenda 2030 cand trebuie sa ajungem la nivelul populatiei de acum 500 ani,adica maxim 1 miliard de vietuitori.
    cumparati-va apa si rezervoare!

  9. Nu a crescut consumul, este o minciuna. Nu s-a apucat romanul exact acum sa bea mai multa apa, iar sa ude curtea cu apa din retea la preturile astea e faliment curat.

  10. Exista o solutie:
    Toata apa de la statiile de epurare sa fie folosita pentru irigatii,astfel avem productii suficiente ,se reface apa sin pinza freatica si in citiva ani nivelul riurilor vor ajunge la normai,ploile de asemeni!
    Plantele irigate consuma pina la 5%din apa restul ajunge in pinza freatica,refacind nivelul riurilor,evaporarea apei din riuri si suprafetele irigate este cea normala pentru a avea precipitatii normale

  11. Nu inteleg cum vrea Primaria Capitalei sa rationalizeze apa cin eu, in Pantelimon, trebuie sa las apa „calda” sa curga minim O JUMATATE DE ORA ca sa pot face un dus de 5 minute ( si asta aproape zilnic ) atata timp cat firma de apa calda nu pune in functiune conductele de recirculare ale apei astfel incat apa calda sa fie adusa tot timpul la piciorul blocului. Dar asta inseamna cheltuieli in plus pentru Radet (sau cum s-o mai chema acum). pentru ei e mai simplu sa puna apa consumata astfel, la pret de apa calda ( cu toate ca e rece ) decat sa faca totul conform normativelor. Si cine vorbea de economia de apa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.