Cursa europeană de economisire a energiei

Ţările europene caută cu disperare modalităţi de a-şi reduce consumul de energie şi a-şi umple rezervele de gaze ca reacţie la diminuarea livrărilor de gaze ruseşti şi ca pregătire pentru o posibilă întrerupere totală.

Germania, cea mai mare eco­nomie europeană, ca una dintre ţările cele mai dependente de gazele ruseşti, conduce în aceste eforturi cu o campanie naţională de economisire a gazelor, deşi experţii în energie spun că sunt necesare măsuri supli­mentare pentru obţinerea securităţii energetice, scrie Reuters.

Augsburg se numără printre nu­meroasele oraşe din Germania care au lansat o serie de măsuri de econo­misire a energiei de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Oraşul a scăzut temperaturile din piscinele publice şi verifică ce semafoare poate opri. Asemeni altor oraşe, acesta vrea să limiteze încălzirea din ­clă­­dirile publice.

Ministerul german al economiei încearcă să umple rezervele de gaze înainte de sosirea iernii. Guvernul ţării a reactivat centralele pe cărbune şi intenţionează să lanseze un model de licitare a gazelor pentru încu­raja­rea consumatorilor industriali să economisească gaze. Ministerul econo­miei a lansat de asemenea o campa­nie luna trecută îndemnânu-i pe cetăţeni să facă duşuri mai scurte, să-şi crească temperatura frigiderelor cu 1 grad şi să-şi izoleze locuinţele mai bine.

De asemenea, proprietarilor de locuinţe nu li se va permite să-şi în­căl­zească piscinele private cu gaze în această iarnă.

Ministrul german al economiei Robert Habeck a făcut de asemenea apel la oameni să lucreze de acasă.

Planul de urgenţă al Germaniei prioritizează gazele pentru gospodă­rii şi instituţii vitale, în timp ce in­dustria ar fi prima care s-ar confrunta cu măsuri de raţionalizare. Totuşi, în întreaga Germanie, cetăţenii îngrijo­raţi îşi fac rezerve de lemne pentru foc sau cumpără calorifere.

În Franţa, a doua economie ca mărime a Europei, guvernul îşi intensifică apelurile de economisire a energiei în contextul scumpirilor dramatice şi războiului din Ucraina, relatează Bloomberg.

Agnes Pannier-Runacher, ministru pentru tranziţia energetică, a declarat că măsurile includ interzicerea reclamelor luminoase pe perioada nopţii, exceptând gările şi aeroporturile, şi interzicerea magazinelor de a-şi ţine uşile deschise când sunt pornite aerul condiţionat sau încălzirea. Companiile îşi vor putea reduce în acest fel facturile la energie cu 20%,k a suţinut aceasta.

Guvernul ia de asemenea în considerare subvenţii suplimentare la carburanţi. Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat de asemenea companiile, cetăţenii şi administraţiile locale să elaboreze planuri de urgenţă în vară pentru evitarea unei ierni dificile. Pannier-Runacher a îndemnat la rândul su companiile să promoveze viteze mai reduse pe drumuri.

Aceasta a anunţat că urmează să fie anunţate măsuri de deblocare a unei producţii de 10 GW energie fotovoltaică şi eoliană, cât şi biogaz.

În Portugalia, ministrul mediului Duarte Cordeiro a promis o creştere majoră a producţiei de energie regenerabilă, autorizaţii noi pentru apa reciclată şi o evaluare strategică a proiectelor menite să consolideze fluxul râului Tagus, potrivit Euractiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Marine numai la voi la rusi educatia si eliminarea risipei inseamna spalare pe creier.

  2. Si in acest timp energie solara „niet”, energie nucleara „niet”, gaze captate din reziduri menajare si sa-u animaliere „niet”, ca sa nu mai vorbim despre elimninarea ingrasamintelor chimice si inlocuirea lor cu ingrasaminte provenite din reziduriile menajere si sa-u animaliere dar sigur „niet”

  3. matalica esti o risipa naturala de scurgere de minte in „schimbarea climatica”, in „razboi”, „criza” si „boala”… propaganda lucreaza perfect pe tine sau esti o perfecta slu ga a sistemului corupt si criminal din care faci parte.

  4. Mai bine daramati casele si traiti in pestera ! Sef de scara , pardon sef de pestera poate fi tot Ursula…. ca toata prostimea asculta ce vorbeste spalacita asta !

  5. Dintre toate popoarele Europei, palma ce mai grea va fi in obrazul romanilor, care se vor trezi in exact aceeasi situatie ca in ’89, poate chiar mai rau.
    Intrebarea fiind, CUI BONO revolutia?

  6. Politici foarte înțelepte elaborate inclusiv pentru noi de creierul lipsă al Unssulei15% și care vor conduce negreșit la viktoria Ukrhainei asupra Russiei. Suferim enorm dar merită. Deja armata ukrhainiană a înconjurat întreaga Russie și se așteaptă în mare relaxare predarea necondiționată a acesteia. Putin a făcut o criză de fiere și va demisiona după ce semnează capitularea fără condiții. Slava Ukrhaina, slava Ieoropa, slava Unssula15%.

  7. Psihopatii care conduc UE si USa in loc sa inteleaga ca sanctiunile impotriva Rusiei care au ca raspuns taierea gazelor or sa duca la distrugerea economiei UE si la nivel de trai ceausist se incapataneaza maniacal in deciziile lor tembele. Ambitia de a mentine un razboi desi asta va distruge complet Ucraina si va intari Rusia si BRICS. Ambitia de a mentine sanctiunile desi astea or sa ruineze Europa. Toate produsele or sa fie extrem de scumpe asta daca or sa aiba norocul sa le produca pentru ca multe industrii or sa dea faliment.

  8. Marine, daca nici astazi nu-ti dai seama ce inseamna schimbarile climatice nu cred ca avem ce discuta.

  9. :))) de acord. iti doresc „schimbarile climatice: perpetue. stai in casa, zideste-ti geamurile si usa, nu respira, nu partzi, nu manca, DAR mai ales SA NU BEI APA. Planeta va fi fericita! iti doresc succ_escuri :)))))

  10. Oare cum se face ca marea UE si-a adus aminte de problema „risipei” taman acum ? Pe vremea cand incurajau masiv consumerismul nu era vorba de risipa ? Sau, mai nou, exista doua tipuri de risipa, cea „pozitiva” (atunci cand alde corporatiile fac bani) si cea „negativa” (atunci cand alde corporatiile risca sa piarda bani) ? In cazul al doilea situatia e grava, intrucat s-ar putea ca domnii corporatisti sa isi piarda locul de munca. Ar fi o drama planetara. Adica sa ajunga pe drumuri corporatistii, niste oameni care toata viata (365 zile pe an, 24 de ore din 24) au fost preocupati numai si numai de soarta semenilor lor ?!? Oameni care niciodata nu si-au permis sa priveasca de sus „plebeii” care nu presteaza la corporatii ?!? Asa ceva e inadmisibil !

  11. Leonore Gaewessler, ministrul mediului și al energiei din Austria, de la verzi, zboară în Emirate, împreună cu alta Tzatza ministru al economiei, Caroline Edstaler, cu jet privat, ca să caute… energie, deh! La întoarcere, ca să isi răscumpere risipa, donează 2 milioane euro undeva în Etiopia lui Tedros pe dreapta pt proiecte verzi! Președintele Austriei, van der Bellen, tot verde, de 80 și de ani, de la verzi, merge in campanie electorala cu trenul, ca să dea bine la populație. In urma, binenietels, mașina prezidențială, ca să ii fie la îndemână. Birocrații de la Bruxelles, primesc mărire salariu 9%,plus compensații de cel puțin 5000 Euro pt scumpiri!
    Si ăștia îmi propavaduiesc mie care am făcut perioada platirii datoriilor României, plina, cap coadă, sa nu fac risipă?
    Pt ce se fac în fiecare an modele noi de mobile, de autovehicule, de ce se organizează tâmpenia de formula 1, an de an?
    De ce modelele de TV smart se fac in neștire, sau tâmpitele de trotinete electrice? Vreți economie? Mergeți pe jos, cu tramvaiul, pe bicicletă!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.