Revocarea lui Kovesi dezbătută în presa străină

Guvernul român de stânga a obţinut plecarea şefei parchetului anticorupţie DNA Laura Codruţa Kovesi, revocată luni de către şeful statului, care s-a opus mult timp destituirii acestei magistrate, devenite imaginea puterii judiciare în această fostă ţară cuministă, comentează AFP.

Mai exact, coaliţia guvernamentală urma să discute luni despre o eventuală destituire a preşedintelui Klaus Iohannis (centru-dreapta), căruia îi reproşează amânarea revocării lui Kovesi.

”Preşedintele român a semnat astăzi decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a preşedintelui Iohannis Mădălina Dobrovolschi.

Şeful statului român s-a conformat astfel unei hotărâri a Curţii Constituţionale române care l-a îndemnat, la sfârşitul lui mai, să îşi ridice votul de veto în cazul revocării procurorului cerut de Guvern, în pofida protestelor opooziţiei şi comunităţii internaţionale.

Considerată de către susţinătirii săi drept un simbol al luptei împotriva corupţiei în România, Kovesi, în vârstă de 44 de ani, se afla în post din 2013. Ea a fost confirmată în funcţie în 2016 de către Iohannis, într-un ultim mandat de trei ani, potrivit news.ro.

Această magistrată se află de mai multe luni în colimatorul Guvernului social-democrat, căruia i-a criticat reformele controversate ale sistemului judiciar. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a deschis în februarie procedura vizând revocarea sa, acuzând-o că a ”încălcat Constituţia” şi ”dăunat imaginii” României în străinătate.

La sfârşitul lui februarie, Kovesi a anunţat că, în pofida unor ”atacuri fără precedent” din partea Guvernului, parchetul său a trimis în tribunale, în 2017, 1.000 de persoane, inclusiv trei miniştri, cinci deputaţi şi un senator.

România, în zodia protestelor

Mii de manifestanţi au defilat în România în semn de solidaritate cu procurorul, mai scrie agenţia franceză, preluată de presa franceză, inclusiv de ziarul Le Monde. 

Iohannis a dat-o afară pe Kovesi în urma unor acuzaţii de abatere şi incompetenţă formulate împotriva acesteia de ministerul de resort, dar a îndemnat la continuarea luptei împotriva corupţiei, relatează THE ASSOCIATED PRESS.

Guvernul a fost criticat de UE şi CoE în legătură cu reforma sa judiciară controversată şi o consolidare a controlului politic asupra procurororilor şi judecătorilor, notează euobserver.com. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. corespondentele locale ale agenturilor de presa sunt toate puisori de securisti!de unde pana unde ‘presedintele a opus votul sau de veto ‘????cand asa ceva nu exista in Constitutie,decat poate,in Burkina Fas!asta au pus-o fatucile din presa securista de la ele,ca doar ca nu-i sifoneze prea rau imaginea viitorului(?)presedinte sezonier al UE.doar nu era sa scrie fatucile ca,desi nu avea niciun rezon legal, marele sachsen s-a opus cu cerbicie din motive perfect obscure,care nu au nicio logica,decat poate legata de Protocoalele Sinodului SRI.

  2. Desteptii de ziaristi de peste granita nu spun ca Johannel a intarziat sa aplice legea cu 32 de zile care spune de indata! Huuo deontologilor!

  3. Apreciați totuși că doamna Kovesi are obligația, față de profesia și funcția pe care o îndeplinește, de a contesta o astfel de decizie de încetare a mandatului la ÎCCJ, așa cum reglementează articolul 134 , alineatul 3), din Constituție, pentru hotârârile CSM în materie disciplinară, dumneaiei nefiind însă sancționată disciplinar de către instanța disciplinară a CSM ?

    • Considerați că la 10 ani de la începerea în forță a lupte anticorupție ar fi cazul să începem arestarea securiștilor și pulverizarea mafiei securiste?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.