Revoltă la Moscova. Mâna lungă a justiţiei SUA pedepseşte un pilot rus

Camera inferioară a parlamentului rus şi-a exprimat revolta faţă de condamnarea la 20 de ani de închisoare, de către justiţia americană, a unui pilot rus acuzat de trafic de droguri. Pilotul Konstantin Iaroşenko a fost arestat în Liberia, în mai 2010, şi apoi transferat în secret în SUA. Diplomaţii ruşi au încercat să-l protejeze de ceea ce au numit abuz de putere judiciară din partea SUA, pentru că pilotul nu a comis nicio infracţiune pe teritoriul american, iar drogurile pe care le trafica nu au ajuns niciodată în SUA.

Pilotul a pledat nevinovat, însă, in ciuda tuturor încercărilor părţii ruse de a lua legătura cu judecătorii americani „în capacitatea lor personală”, cetăţeanul rus a fost condamnat la o sentinţă considerată la Moscova foarte dură.

„Au fost folosite toate instrumentele, dar, din păcate, toate eforturile au fost zadarnice”, a spus Konstantin Kosacev, preşedintele comisiei de politică externă din Duma de Stat. „Principiul extrateritorialităţii din dreptul american-care stipulează că oricine poate fi arestat în orice ţară-contravine dreptului internaţional. Circumstanţele reţinerii şi detenţiei lui Konstantin Iaroşenko în condiţii inumane sunt revoltătoare”, a spus Koacev.

Cazul prezentat se adauga mult mai celebrului proces al traficantului de arme rus Viktor Bout, arestat în Thailanda, în martie 2008, de către poliţia locală şi agenţi americani. Viktor Bout este acuzat că a utilizat o flotă de avioane cargo pentru a transporta arme în Africa, America de Sud şi în orientul Mijlociu. La New York, el este acuzat mai precis că a încercat să vândă rachete aer-sol gherilelor columbiene FARC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.