Rigoare germană şi capital chinez pentru salvarea UE

Viitorul euro se joacă încă o data in Bundestag, unde cancelarul Angela Merkel şi-a prezentat liniile principale de salvare ale monedei comune europene, cu doar câteva ore înainte de a pleca spre Bruxelles, la summitul care va decide soarta economiei greceşti, dar şi a celei italiene şi spaniole. Parlamentul german a aprobat măsurile expuse de Merkel cu 503 de voturi din totalul de 596.

„Lumea se uită la Germania şi la Europa. Se uită pentru a vedea dacă suntem capabili să ne asumăm responsabilitatea în momentul celei mai grele crize de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial”, a declarat Angela Merkel.

„Merkel va ajunge la Bruxelles inarmată cu un mandat solid din partea parlamentului german, care va lăsa un loc infim pentru negociere şi care va impune diktatul german”, scrie Le Figaro.

Cancelarul Merkel a subliniat că sectorul privat trebuie să participe mai mult la salvarea Greciei. Ma exect, băncile vor trebui să suporte pierderi de 50-60% din împrumuturile acordate Greciei şi nu de 21%, asa cum fusese stabilit până acum. Potrivit Irish Times, cele mai mari bănci din lume a ameninţat că vor împiedica un asemenea plan de salvare a Greciei. Ca un semn al tensiunii crescânde, preşedinţia poloneză a UE a anulat o întâlnire al miniştrilor de Finanţe care ar fi trebuit să aibă loc înaintea summitului de miercuri.

A doua măsură supusă dezbaterii europene va fi întărirea Fondului European pentru Stabilitate Financiara. Sunt luate în calcul două variante. Una ţine de folosirea celor 440 de miliarde de euro ale FESF pentru a garanta datoriile statelor din zona euro. Cealalată ţine de crearea unor vehicule speciale de investiţie sub controlul FESF prin care state nemembre UE pot împrumuta statele din zona euro. China a sugerat că va participa la acest mecanism, iar directorul FESF se va afla vineri la Beijing. Potrivit Der Spiegel o asemenea variantă nu face decât sa copieze modul de acţiune al pieţelor financiare care a dus la criza din 2008.

„Europa nu a fost niciodată atât de aproape de o explozie”, a spus preşedintele Nicolas Sarkozy la ultima sa întâlnire cu deputaţii partidului său, înainte de summitul de la Bruxelles. Presa europeană scrie despre impotenţa Franţei de a a negocia de la egal la egal cu Germania, preşedintele Sarkozy putând să adauge doar o dimensiune umană dezbaterilor, un lucru inutil, dupa cum considera Berlinul.

„Preşedintele îşi trăieşte viaţa cu cancelarul. Vorbeşte aproape în fiecare zi la telefon şi o întâlneşte de câte ori e posibil. O vede mai des decât pe Carla”, spune un diplomat francez, citat de blogul Liberation.

„Toată lumea vrea unul şi acelaşi lucru-ca Titanicul sa nu se scufunde. Şi toata lumea stie că, dacă Italia lui Berlusconi cade, toată lumea se va scufunda după ea”, scrie cotidianul spaniol El Pais. Deşi are cea mai mare datorie publică din zona euro, mult peste ceea ce mecanismul european de salvare îşi permite să garanteze, Italia lui Berlusconi nu va sosi la summitul de la Bruxelles decât cu „o scrisoare de intenţie” privind reforme viitoare. Aceste reforme promise sunt şi ele insuficiente (o accelerare a creşterii vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani). Potrivit Reuters, într-o discuţie avută marţi cu partenerii de coaliţie din Liga Nordului, Berlusconi a convenit să organizeze alegeri anticipate în primăvara lui 2012. Il Cavalliere va fi astfel un nou premier european data jos de la putere de criza datoriilor.

Presa europeană este însă sceptică în ce priveste măsurile care vor fi adoptate la summitul de la Bruxelles. „Summit-ul nici nu a început încă, dar comunicatul final este deja pregătit. Deoarece pentru şefii de stat şi de guvern, există ceva şi mai important decât salvarea monedei comune, şi anume salvarea reputaţiei lor. Prin urmare, cei Şaptesprezece au lăudat deja realizările pe care sunt pe cale să le facă: „Acordul de astăzi reprezintă un progres suplimentar important. Moneda se bazează încă pe o fundaţie solidă”, se poate citi într-o ciornă a declaraţiei finale. De fapt, fundaţiile monedei euro au fost subminate de o jumătate de duzină de promisiuni neţinute”, scrie Handelsblatt, citat de Presseurop.eu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.