ROBOR, de speriat

Indice Robor maxim

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat joi la 7,05%, în creştere faţă de miercuri, când indicele a atins 6,99%.

La începutul lunii iulie, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 6,47%, în timp ce la începutul lunii iunie acesta era cotat la 5,99%.

Indicele ROBOR la 3 luni a început anul 2022 la 3,02%. Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Din acel moment, indicele ROBOR la 3 luni a avut un trend ascendent destul de abrupt până în ziua de astăzi când era cotat la 7,05%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală. Săptămâna trecută BNR a decis să majoreze dobânda-cheie de la 3,75% la 4,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an. Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 2,65% pe baza datelor dinT1/2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. LA MAI MARE… o sa fie interesant de vazut cine o sa mai faca imprumuturi, si cati o sa-si mai permita sa plateasca ratele la case

  2. „ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.”

    Specificati, va rugam, cu numele si sursa de capital, care banca mai e ROMANEASCA?

  3. Slava Ukraini !!! Slava gheroiam !!!! Trecem peste tot si toate ca sa-i ajutam pe ucrainieni si pentru a spori nivelul de trai al occidentalior….

  4. Să trăiască tov. Isărescu că are grija de leul românesc jigărit! La mai mare până le pune complet chelea pe gard fraierilor de români care duc in spate băncile străine hrăpărețe care anunță profituri gigantice!Succesuri guys!

  5. Adică in 5 an an reușit să platesc dublu rată ,dublu mâncare dublu energie electrică și voi spuneți ca Putin este de vină ? Deci Romania si UE este condusă de Putin? Voi sunteți sănătoși când faceți astfel de afirmații ? Nu este Putin de vină ca UE bagă bani într-o țară care care nu este in NATO și nu este in UE …deci dacă îi interesa de cetățenii lor nu ajungeam aici iar Rusia nu ar avea ce război să aibă dacă EU nu ar țiparii bani să finanțeze Ucraina …Europa se duce la faliment direct în condițiile in care Chină este aliată Rusiei .. Europa importă totul din China și Rusia tot ce face prin această finanțare duce in cap cetățenii Europeni care plătesc din ce in ce mai scump totul este ceea mai mare ipocrizie din istoria omenirii

  6. cei comzi. De cativa ani s-a introdus indicele, trecerea pe el inseamna si o mica afacere a statului, bancii si notarilor pt ca in loc sa fie schimbata dobanda doar din contractul cu banca se cere un nou act notarial, o noua evaluare etc. ceea ce inseamna cam 2000-3000 de lei, zile pierdute. Deci depinde daca schimbi contractul, daca faci cu dobanda fixa pe 7 ani…acum dobanda pt noii clienti nu-i mai mare decat a fost acum patru ani, insa pt ceilalti este o problema daca contractul a fost ROBOR+dobanda fixa. de cateva luni puteam schimba dobanda am lasat-o asa este adevarat ca si comoditatea costa…

  7. De la 1200 am sărit la 1725 vorbesc singur ajung să cert copilul din nimic ,peste 3 luni o să fie 2100 ce mai contează ??? dacă mă duc la bancă să le explic că am venit cu soția dar după ce plătim toate utilitățile si rata se poate trăii in conformitate cu Constituția ? Cu 390 de EURO 3 persoane ? cât mai este coșul zilnic in Romania după ce prețurile sunt duble si facturile triple ? Ne mutăm in chirie că o fi mai ieftin …in 5 ani ajungi cu rata Dublată și utilitățile + alimentele de 3 ori mai scump si cu 2000 de lei mai puține venituri …doar in Romania se poate întâmpla asta puneți dobânda 25% ce mai contează ……

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.