Roboții ne fură locurile de muncă

Deschiderea magazinului Amazon Go din Seattle ne aduce cu un pas mai aproape de sfârșitul unei ere în care omul este stăpânul propriului loc de muncă, se arată într-un amplu reportaj din The Guardian.

Este vorba despre un nou model de magazin care s-a deschis la subsolul sediului Amazon în luna ianuarie. Clienții intră, își scanează telefoanele, aleg ceea ce au nevoie de pe rafturi și pot pleca acasă. La Amazon Go nu există paznici, aparate-filtru și nici casieri. Este vorba despre ceea ce giganții din tehnologie numesc cumpărături „just walk out“, posibile datorită unei noi generații de mașini care își pot da seama ce face fiecare client și ce ridică de pe rafturi. Într-un minut sau două de când cumpărătorul a părăsit magazinul, acesta va primi pe telefon o înștiințare și un bon pentru lucrurile cumpărate.

În cazul de față vorbim despre industria alimentară. Schimbările tehnologice se întâmplă rapid și au ramificații economice, sociale și etice. Există însă și un dezavantaj pentru Amazon Go, deși clienții beneficiază de prețuri mai mici și de lipsa statului la coadă. Însă magazinul este deschis numai pentru clienții care pot descărca o aplicație pe smartphone, ceea ce îi exclude pe cei care se bazează numai pe ștampilele alimentare. O constantă supraveghere înseamnă că nu se poate fura din magazin, dar asta aduce un iz de Big Brother, cu care nu toată lumea se poate simți confortabil.

Schimbările provoacă întotdeauna unele perturbări, dar în cazul acesta este un rezultat al unui nou val de automatizări. Mașinile fără șofer, de exemplu, sunt posibile datorită mașinăriilor inteligente care pot simți și pot avea „conversații“ unele cu altele. Pot face lucruri – sau vor putea să facă lucruri – pe care înainte numai oamenii le puteau face. Asta înseamnă o creștere mai mare, dar și riscul ca proprietarii mașinilor să se îmbogățească din ce în ce mai mult, în timp ce oamenii înlocuiți să fie din ce în ce mai furioși.

Experiența revoluțiilor industriale anterioare sugerează că rezistența la schimbările tehnologice este în zadar. De asemenea, având în vedere faptul că automatizarea oferă unele beneficii tangibile – de exemplu, în ceea ce privește mobilitatea persoanelor în vârstă și cea în domeniul sănătății – aceasta este cea mai inteligentă dintre răspunsuri. O taxă pentru robot – o taxă pe care întreprinderile ar plăti dacă mașinile ar lua locul oamenilor – ar încetini ritmul automatizării, făcând mașinile mai scumpe, dar și costurile, mai ales pentru o țară precum Marea Britanie, care are o problemă cu investiții reduse, productivitate scăzută și o bază industrială redusă. Marea Britanie are 33 de unități de robot la 10.000 de lucrători, față de 93 în SUA și 213 în Japonia, ceea ce sugerează necesitatea unei mai mari automatizări, și nu mai mici. În plus, Marea Britanie are mai multe companii mici și mijlocii în domeniul inteligenței artificiale decât Germania sau Franța. Penalizarea acestor firme cu o taxă robot nu pare a fi o idee inteligentă, scriu analiștii de la The Guardian. România nu există într-un astfel de clasament.

Marea problemă nu este dacă roboții vin, pentru că ei vin. Și nici dacă aceștia vor stimula creșterea, pentru că o vor face. Problema nu este una de producție, ci de distribuție, dacă există o soluție în stil scandinav la provocările vârstei mașinii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Tudor Andreescu 43 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Robotii (cei care promoveaza distrugerea economica a societatii omenesti, de fapt…) sa plateasca salariile celor care pierd locul de munca, in fapt sau ca posibilitate.
    Sa plateasca „cosul zilnic” x 1.25 ca sa poata oamenii sa supravietuiasca.
    Au fost „ocupate” toate teritoriile, s-au infiinta armate, forte militarizate, reguli si „organe” care sa-i pazeasca pe acesti jecmanitori si oamenii nu mai au unde sa traiasca din munca lor, sa-si faca o casa, sa-si cultive teren,… trebuie sa fuga dupa bani ca nu mai ai voie sa treaiesti altfel!!!
    Daca banul este „parola” de supravietuire, …. cine sustine sistemul sa dea bani suficienti fiecaruia, recunoscand ca i-a ingradit dreptul la viata, la initiativa in scopul profitului si imbogatirii personale.

    • Gheorghitza, apari rar, dar si cand apari spui prostii! Tehnologiile avansate aduc o noua dovada pentru spulberarea elucubratiilor
      lui Marx! De ce cand spurci Occidentul dai exemplul cu romanii care sterg la fund batranii si executa muncile necalificate cele mai „injositoare”? Nu e ilustrativ cum voi, cei care preamariti „munca” ii dispretuiti pe concetatenii care aici, in Romania, fac
      munci necalificate? In toate tarile civilizate munca a evoluat si nu numai in „avantajul exploatatorului”( iti folosesc limbajul
      ca sa fiu sigur ca ma intelegi!), dar mai ales in avantajul cetatenilor care se reorienteaza sau sunt trimisi la specializari!!!
      Firmele serioase asigura conversia, nu-si concediaza angajatii. V-am mai spus ca banul e o CONVENTIE, iar daca securistii il vad
      ca pe UN SCOP IN SINE, nu inteleg de ce te lasi sedus de ei? Numai la noi unde nu exista democratie in sens clasic cetatenii sunt
      dezorientati datorita greutatii de a gasi un loc de munca oficial, fiind obligat sa se lase jupuiti in munca la negru. De ce toti
      vor sa plece afara? Acolo locurile de munca sunt bine platite si relativ stabile! Statul securist te impiedica sa-ti construiesti
      o existenta stabila si prospera…

    • Domnu’ Charlie,
      Sper sa nu fii primul pet al unui robot „cu cetatenie”…
      – desigur, animal de companie, in lesa electronica, cu cip in ureche…
      Eu sint de pste un deceniu cu „toate cele” intr-o tara foarte occidentala, foarte civilizata, … intr-o mare metropola „capitalista” – pe afara-i vopsit gardu’ si fraieru crede ca nu mai poti de bine daca esti plecat!
      „Specializarile” de care vorbesti sint constrangeri suplimentare de cele mai multe ori, nu este „desteptare” profesionala, stai linistit ca citezi din propaganda.
      Eu iti spun despre ce se petrece in realitate, se mimeaza ocupatiile pe principiul „fa-te ca lucrezi” in locuri unde ai „protectie”.
      Mai si muncesc unii, e drept ca nu se produce de la sine insa deja se produce prea mult cu din ce in ce mai putini si nu pare ca intelegi ca locurile de munca (de chin, sa-ti pui viata la consum pentru profitul altora…), da job-urile se reduc si oamenii se incapataneaza sa nu moara.
      Este adevarat ca s-a contaminta Apusul de sterilizara morala si sexuala – albaneagra este noua filozofie de viata (cred ce vreau, nu ma intereseaza ce este cu-adevarat), fac ce vreu, cu cine vreau… dupa regula mea pe care o schimb cand vrea muschiu’ meu… familia e pentru prosti, un copil „costa” multi bani…
      Si tot asa, …. ca e liberal (pe stil occidental) si e pro-GAY-sist!

    • Domnu’ Charlie – partea a II-a
      Crezi eronat ca banii sint o conventie – reprezinta un mijloc de schimb si toate societatile omenesti (organizate cu Stat) regleaza si controleaza activitatile cu acest mijloc de schimb, fie ca iti/imi place ori ba. Folosinta este reglata, nici aici nu e conventie.
      Conventie in „domeniul” asta este minciuna digitala tip bitcoin (si celelalte, toate fara exceptie)… pielea ursului din padure…
      ….
      Democratie? – asta este o gluma proasta: cand este umplut timpul si mediul cu atacuri informationale, psudo-culturale, cu vrajeli… si faci „lege” din perversitati… cum poti sagasesti modalitatea de a discerne pentru propria viata?
      Si nu ma refer la eficient/ineficient, corect/incorect/ legal/ilegal s.a.m.d. ci cum este BINE pentru tine si familia si neamul si Tara ta?
      Binele si raul se definesc si se disting bazandu-te pe ceva, pe un set de pricipii, concepte…
      Nu te vad depasind „rationalismul” ceea ce ma face sa cred ca iti vorbesc degeaba, ca unei unelte vorbitoare.
      Nu te intereseaza ca o societate in care oamenii sint constransi de reguli financiar-economice si politice si impinsi la disperarea blocarii posibilitatilor de supravietuire „legala”.
      Probabil ca te crezi unul dintre cei „atent selectionati” pentru a ramane in „elita”, 5% din total (ceilalti 85% – ingrasamant poentru porci…) – ca asta este directia celor pe care-i citezi – cu oarecare amabilitate, recunosc.
      Preferam sa fii realist, nu transhumanist.

  2. Mi se pare normal,intrucat putine lucruri au ramas pe care omul le face mai bine decat robotul.Robotul inseamna eficienta,iar EFICIENTA este cuvantul de ordine intr-o afacere,daca vrei sa ai profit,intrucat nimeni nu face afaceri de dragul artei.In ce-l priveste pe muncitorul roman,acesta este mai ineficient si decat cel mai prost robot.

  3. „”E bine cu roboții”” dar va fi rău când ne vor lua la bătaie şi ne vor comanda ei pe noi ( culcat ,sculat, pe loc repaus etc). Îngrijorarea savantului englez HOCHING.-

  4. CONTINUTUL ARTICOLULUI NU ARE CAM NIMIC IN COMUN CU TITLUL SAU ! Articol care putea sa aiba un alt titlu !I n rest sanatate si virtute … !

  5. Este ciudata afirmatia ca omul este stapanul propriului loc de munca. El e mai mult un executor. Prin introducerea robotilor, omul chiar poate deveni stapan, dar si asta e o iluzie pentru ca robotii nu sunt decat o interfata (va exista intotdeauna altul cu un robot mai mare), iar impunerea de taxe nu ar fi nimic nou; ele se impun si acum sub diverse forme. O alta „controversa” fara motiv, ca sa avem ce sa discutam. Problema va fi una sociala. Sa te tii revolte. De plictiseala. De ura. D-aia.

  6. La noi a fost lozinca : „cu poporul pentru popor” , acum vom urla cat ne va tine gura alta lozinca: „cu robotii pentru roboti”. Daca robotii si inteligenta artificiala vor produce alti roboti din ce in ce mai perfectionati si inteligenta artificiala din ce in ce mai perfectionata , ce rost mai are sa intretina fiinte umane? Probabil vor proceda la fel cum procedeaza acum cei bogati cu cei saraci. Daca oamenii nu vor avea locuri de munca , nu vor avea nici venituri , deci nu vor avea posibilitatea de a cumpara produsele executate de roboti. Ce se va intampla cu produsele si serviciile executate de roboti ? Vor fi impartite gratuit cetatenilor ? Dupa ce criterii robotii vor imparti produsele si serviciile lor ? Vor fi de acord robotii si inteligenta artificiala sa doneze gratuit rezultatele actvitatii lor? Nu vor prinde ura pe oameni , asa cum bogatii, acum, au ura pe cei saraci ? Nu vor organiza robotii si inteligenta artificiala „un maidan” sau „o primavara” sau „un teatru de operatiuni” , impotriva oamenilor? In fond , ce vrea societatea omeneasca sau ce vor elitele Lumii?

  7. În noua arhitectură a omenirii fiintele umane , urmasii evoluati ai lui homo sapiens, au ajuns slujitori intr-o societate de piaţă impersonala. Mediul capitalist a reformulat pe parcusul a numai 2 secole relaţiile sociale şi a ghidat comportamentul individual după tiparele raţiunii comerciale şi ale activitatii tehnologizate. Economia a depasit ideologiile – ori se transformă ea însăşi într-o putere ideologică – ca principal factor de legitimizare a puterii politice. In numele ratiunilor economiei , statele pot dicta cine suntem, care sunt nevoile şi valorile noastre, cum ar trebui să fim în zece sau cincizeci de ani.
    In general oamenii nu sunt conştienţi de laturile oculte ale raţiunii economice. Noua Ordine economica capitalista privilegiază bogaţii şi promovează pe faţă „terminarea“ fizică a săracilor şi epuizarea psihică şi economică a lucratorilor?
    Luciditatea noastră, oricât de pătrunzătoare ar fi, se întunecă în faţa iluziei „îmbunătăţirii nivelului de trai“. Suntem cooptaţi de sistemul tehnocratic, suntem incantati de noile tehnologii, iar în schimbul cooperării noastre,marii detinatori de capital ne promit mereu „ dezvoltare“, salarii, cariere prestigioase, dacă nu pentru noi, cel puţin pentru copiii şi nepoţii noştri. Suntem cooptaţi de sistem fiindcă, de fapt, urmăm şi noi aceeaşi logică utilitară a lui „homo economicus“ întruchipat de expresia “Time is money”…
    Economia a devenit de fapt Marea Religie a lumii secularizate actuale. Adevărul economic a depasit adevarurile anistorice si este singurul de care se ţine cont. “Binele” promis (prosperitatea materială)este singurul care contează. Mai este de mirare că robotii inventati din ratiuni economice se vor ocupa de mântuirea noastră materială si ne vor administra iluziile pentru o viaţă mai bună?

  8. Gheorghita, ma bucura naduful care te-a cuprins, si pe buna dreptate! Curiozitatea situatiei tale de traitor in Occident, e ca ai
    ajuns sa-l urasti mai ceva decat un Marxist incarnat. Mai bine revin-o in mijlocul nostru, aici democratia o sa-ti iasa si mai
    mult pe nas decat atunci cand ti-ai strans calabalacul plecand printre straini. Nu inteleg de ce ma jignesti, te-am acuzat doar ca spui prostii. Poate am gresit generalizand, dar efectul rabufnirii ti-a fost benefic,ai putut sa-ti descarci ura acumulata, acum te simti mai usor, ai putea chiar sa zbori inapoi in Romania! Vorbesc serios, chiar daca suna altfel! Credeai ca bunastarea cinstita se obtine cu stilul comunist de munca? Neavand cunostinte sociologico-filosofice, mi-e clar ca nu poti pricepe ca banul
    este o CONVENTIE, care se afla undeva in stratosfera „mijlocului de plata”. Banul nu iti umple viata, doar ti-o asigura! Trebuie
    sa ai forta de a nu-l lua in serios altfel decat ca un …mijloc de plata, pentru a te catapulta in stratosfera intelectuala!!!
    Ai dreptate, fac parte dintre cei 5% dintre oamenii care nu pun pret pe ban, cu toate ca il respect castigandu-l cinstit si ii
    acord valoarea de conventie, am si spus cu cativa ani in urma ca, dupa descoperirea utilitatii focului si inventia roatei, a fost
    cea mai importanta inventie umana, „mijlocindu-i” progresul! Stiu din carti ca in Lumea Libera cine are vointa si putere de munca
    poate pornind de jos sa ajunga sus, si nu neaparat acumuland averi! …

    • Crezi ca stii multe… nu am acumulat nici un fel de ura. Daca nu cunosti cum „sta treaba” ii dai cu presupusu’ si cu parerile altora. Crezi ca esti ferit… poate ca nu vei mai fi pe-aici sa te afecteze, … pe mine, NU ca nu mi-am propus sa „prind” suta…
      Nu e vorba de comunism ori capitalism… Ai „facut” filozofie? – mira-m-as!… dupa cum bate vantul printre randuri…. crezi ca si vorbirea este o conventie, nu-i asa? Pentru informatia personala – la toate nivelurile de educatie am „luat” cu nota maxima si Filozofia si altele… da’ e prea putin ca sa vezi „tabloul” – putin pentru minte, mult balast pentru bunul simt care conduce spre intelepciune.
      Ia mai citeste:
      „Half of Americans like universal basic income—and they want AI companies to pay for it” … 47% of jobs in the U.S. are at risk of being replaced within the next 20 years….
      la http://news.gallup.com/reports/226475/gallup-northeastern-university-artificial-intelligence-report-2018.aspx si https://www.technologyreview.com/the-download/610154/half-of-americans-like-universal-basic-income-and-they-want-ai-companies-to-pay/
      Astia-s fraieri cu totii, nu-i asa?
      —————————
      Cea mai importanmta inventie la care a avut acces omul este REVELATIA, si posibilitate reala sa cunoasca Adevarul in mod direct si personal! – restul sint elemente de decor cu rataciti in materialism sau inselati in minciuna, plini de ifose „spiritualiste”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.