România a cerut mai mulți bani de la Enel, dar a pierdut

România, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), a câștigat în 2017 un proces cu gigantul italian Enel, prezent pe piața energetică autohtonă, și a încasat 401 milioane de euro în contul a 13,57% din pachetul de acțiuni al celui mai important distribuitor de curent din țară, Electria Muntenia Sud, vândută în 2007 către italieni. Reprezentanții români au cerut însă 521 milioane, sumă în care au fost incluse dividendele și penalitățile, și au deschis, în 2016, un proces la Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț Internațională (ICC) de la Paris. Curtea de Arbitraj a dat câștig de cauză italienilor, astfel încât partea română a rămas doar cu cele 401 milioane de euro câștigate în 2017.
Inițial, compania italiană a oferit doar 250 milioane de euro pentru 13,57% din Electrica Muntenia Sud, furnizorul și distribuitorul de curent al Captitalei. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, a refuzat şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva Enel. În 2007, s-a semnat contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud. Enel a plătit pentru 50% din capital și pentru majorarea de până la 64% 820 de milioane de euro. Autoritățile române au susținut că italienii aveau obligația prin contractul de privatizare să cumpere până la finele lui 2012 cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia (entităție formate după spargerea Electrica Muntenia Sud), fapt ce nu s-a întâmplat. Curtea de la Paris a acceptat poziția părții române și a stabilit suma la 401 milioane de euro.
Statul român a fost reprezentant în proces de SAPE, societate înfiinţată în 2014 prin divizarea parţială a Electrica SA. Aceasta cuprinde participaţiile minoritare ale Electrica SA la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa. Importanţa SAPE derivă din faptul că societatea reprezintă statul român în procesele internaţionale de la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Paris. Până în prezent, s-au încheiat mai multe procese pe care statul le-a avut un investitorii de la companii de distribuţie a energiei şi toate trei au avut sentinţe defavorabile pentru România. La finele lui 2013, statul roman reprezentat atunci de Electrica a pierdut la Curtea de Arbitraj două procese cu Enel în cazul neîndeplinirii contractelor de privatizare ale Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. În 2015, în aprilie, statul român reprezentat de SAPE a câştigat în faţa cehilor de la CEZ, în cazul privatizării Electrica Oltenia, dar suma obţinută ca despăgubiri a fost mai mică decât cea solicitată (5,7 milioane de euro în loc de 81 milioane de euro). La finele anului trecut, SAPE a pierdut în fața nemţilor de la E.ON. Statul a acuzat E.ON că nu a efectuat investiţiile promise în contractul de privatizare a fostei Electrica Moldova şi i-a cerut companiei germane să plătască 33 de milioane de euro. Curtea de Arbitraj a respins solicitarea românilor şi mai mult i-a obligat pe aceştia să plătească 2 milioane de euro cheltuieli de judecată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4607 Articole
Author

3 Comentarii

  1. SAPE este condusa de niste diletanti sereisti!Nu au avocati performanti,nu au profesionisti,vai si amar..

  2. @Prostia PSD ingroapa Romania, Chiar asa usurei la mintean sunteti voi astia din opozitie, ca-i plagiati pana si pe contestatarii vostri? Puneti, bre mamelucule, neuronul la contributie si scorneste ceva propriu, sa nu-ti mai sune cutia craniana a gol de la o posta!

  3. deci cel care a hotarât darea în judecată e bou sau cel care a pierdut procesul e bou, sau justitia europeană e de porc????? ce ar trebui făcut ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.