România, în topul risipei alimentare

89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi, iar 5 milioane de tone provin din România care ocupă, astfel, locul 9 în clasamentul risipei, după Macedonia (locul 8).

Cercetători din patru universități din România, Macedonia de Nord și Republica Moldova au început „o anchetă de evaluare” a fenomenului risipei alimentare la nivel regional. Cercetarea cantitativă adresată consumatorilor va fi completată de o cercetare calitativă ce va viza și alți actori implicați în filiera agro-alimentară: producători, procesatori și comercianți. 

Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite, ceea ce generează costuri economice și ecologice semnificative. Doar în Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi iar 5 milioane de tone provin din România care ocupă, astfel, locul 9 în clasamentul risipei, după Macedonia (locul 8). 

Studiul, condus de cercetători de la Universitatea de Știinte Agricole și Medicină veterinară din Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Sainte Cyrille et Méthode din Skopje, este primul de această amploare desfășurat concomitent în mai multe țări din regiunea Europa centrală și de est. Acesta răspunde unei nevoi urgente de cunoaștere a fenomenului în contextul în care, la nivelul Republicii Moldova, nu există nicio cercetare pe această temă, iar în România și Macedonia sunt insuficiente și nu includ actori din întreg lanțul agro-alimentar.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Food Waste Combat, una dintre cele mai active organizații non-guvernamentale din România care are drept scop sensibilizarea și reducerea risipei alimentare în România.

„Ne bucura această colaborare din mai multe puncte de vedere: este o nevoie urgentă de a înțelege mai bine risipa pentru a ghida măsurile de reducere a ei. Așteptăm cu nerăbdare rezultatele colectate și aplicarea lor în campaniile noastre”, declară Cami Gui, coordonator Food Waste Combat.

Activitățile sunt parte integrantă a proiectului ACTIF « Zéro Gaspillage – pour une production et une consommation responsables en ECO » (Zero risipă, pentru o producție și un consum responsabil în Europa centrală și orientală) și este finanțat de Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale. 

„Criza sanitară actuală a demonstrat încă o dată importanța asigurării suveranității alimentare de către fiecare stat și a adaptării tuturor actorilor implicați la o astfel de situație, prin găsirea unor soluții inovative. În acest context, reducerea risipei alimentare reprezintă un obiectiv prioritar. Cercetarea vizează să evalueze situația actuală cu privire la lupta împotriva risipei alimentare din cele trei țari – România, Macedonia de Nord și Republica Moldova și să propună acțiuni concrete care să amelioreze situația din prezent”, spune coordonatorul de proiect, profesor dr. Cristina Bianca Pocol, USAMV Cluj-Napoca.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Iar cercetatori necunoscuti!? In ce perioada si cine au facut cercetarile daca de la inceputul anului consumul a fost limitat? In plus, de unde risipa daca majoritatea traiesc sub orice limita a nivelului de trai decent? Asta cu risipa e inca o cacealma identica cu poluarea pentru distrugerea nivelului de trai in multe tari! Nu are nicio legatura romania cu restul tarilor in care este poluare sisreala risipa reala dar nu se da nicio stire alarmanta!

  2. Pai daca tot specialistii de la Cluj (n-o fi fost cumva de la Sibiu ?) ne arata cu degetul, intreb si eu ca omul: ce se intampla, oameni buni, cu legumele si fructele noastre de capata mucegai in frigider ??? Omul modern cumpara odata pe saptamana, ca in restul timpului vine acasa cand e inchis la alimentara… Si daca sambata viitoare vrei sa iei morcovii sa faci supa, adio Mario !

  3. În România e un paradox, sute de mii de copii sunt la limita de foamete, mulți alții risipesc milioane de tone de alimente deși acum câteva luni se prefigura o criză alimentară din cauza închiderii granițelor.

    Mulți trăiesc de pe o zi pe alta, în timp ce alții își etalează luxul și mofturile alimentare. Sărăcia se adâncește în același timp luxul, prostia și imbecilitateaz, sub liberali la nivele uimitoare. Patru mandate 2×Băsescu+2×Iohannix=Sărăcie+multăUE. Nu se mai termină, de dreapta.

  4. Numai kkturi!Va dau un exemplu edificator : la televiziunea elvetiana se intrec a aprecia modul exceptional in care s-a descurcat Elvetia cu Covid 9 (32.000 infectati si cca 2000 de morti: la o populatie de 8.7 milioane adica cca 3700 de infectati si 230 morti la 1 mil.,locuitori si cat de aiurea e Romania (cu 28,800 infectati si 1750 morti la 19,2 mil. loc adica 1506 infectati si 91 morti la 1 mil loc)
    Astia sunt amicii europeni, niste krve patentate !
    Ma mir ca niste infantili declarati „cercetatori”pun botul pentru cativa dolari in plus,la astfel de „studii”

  5. Adică din cele 89 tone de gunoi se procesează în România 5 tone sunt autohtone? Cu cicâ 40 % din populație la țară unde resturile alimentare ajung la porci sau galițe ne plasam pe lucul 9? Sau ceva firmă de gunoi din Franța impreună cu cu numiții în media românească “regii” gunoiului vor să motiveze ceva fonduri europene? Am o căsuță moștenire la țara, satul ține de Avrig. Dar nu ca ca să ne aducă promisa apă curentă la robinet, ci ca de anul acesta să plătim gunoi pentru o persoană deși nu locuim. Impozit 80 lei pe anul 2020, gunoi 108 le pe anul 2020. “Hotărâre a consiliului local”. Să ia consiliul local Avrig hotărâri de jăcmănit bani pentru cine i-a votat. Eu nu votez în zona Avrig. Asta cu taxă gunoi / pe persoană altă mega excrocherie. Toți aceeași mărime de ladă de gunoi!!! Îmbuibatul, 1 persoană rade săptămânal lada de gunoi, 108 lei pe an. Săracul 3 copii adică cinci persoane abia jumate lada dar plătește 540 lei pe an. Faceți copii pentru țară. În civilizație se plătește teoretic greutatea, practic mărimea pubelei. Fiecare propretate primește pubela cea mai mică și idiferent de câte pesoane sunt, plătești aceeași taxă. Vrei pubelă mai mare plătești mai mult. Jalnic cu ce au ajuns să se ocupe universitățile francofoniei.

  6. Rezolvarea mucegaiului la fructele si legumele romanesti e simpla: ia trateaza-le in faza de crestere si dupa cules cu niste azotitzi si azotatzi si sa vezi cum nu mai mucegaiesc. Citeste compozitzia aricarui salam sau preparat si daca gasesti macar unul fara azotitzi si azotati in compozitzie, eu iti acord Salamul de Aur…..[Leo]

  7. Preturile mari pentru legume si fructe de calitate slaba fac sa nu fie cumparate la timp si ajung la gunoi.

  8. marirea in procente a salariilor decisa de pesedei i-a favorizat pe cei cu salarii mari si foarte mari, pe cand cei multi cu venituri mici si foarte mici au primit maruntis , iar unii nici pe aceia , si in plus ceea ce economisisera si-a pierdut din valoare. Desi calitatea produselor a ramas la fel , preturile au crescut, insa privilegiatii lui Daddy nu cumpara toata marfa, nu au nevoie de ea, mai ales daca nu e de calitate. Am mai scris, marirea decalajului intre bogati si saraci(politicienii si alti bugetari cu functii castiga intr-o luna cat altii intr-un an, intr-un mandat cat nevoiasii intr-o viata de munca, raportul de 1:12 intre salarii fiind exagerat) si interventia politicului in economia de piata nu duc la nimic bun.

  9. Apropo, cat din importurile cu calitatea cea mai proasta, sau, cu directionate spre gropile de gunoi din romania? Ce mama dracului sa faca cetateanul daca este mentinut in saracie crunta prin lege? Cumpara si mananca, in niciun caz nu arunca, ajungand fortat la spital bolnav crunt din cauza legilor avizate de parlament! Si tot scarbele guralive de lux urla la cetatean, dupa modelul aluia, mare sef fost sindicalist-psd la carnarie, citez:”cetatenii cer calitate proasta si asta se produce”! Alta catea masculina care vorbeste in punga saracitilor prin lege! Sikkktir!

  10. In supermarketurile din Romania ajung marfuri in pragul depasirii termenului de valabilitate…care apoi ajung pe gratis la gunoiul din Romania. Ce supermarketuri destepte…De ce sa faca gunoi in tara ;or.

  11. Bun . Recunosc sunt unu din aia ires[onsabili care arunca haleala ..
    De exe4mplu – acum 2 saptamani am cumprata o punga cu cast5raveti murati. Ieri … am halit unu la o tuica si ma aruncat altii 2~! Cam „infloriti” aia 2
    Am cumprata 4 cepe potrovite. PATRU! una am azvarlit=o .. se stricase!
    Sau .. cumpar paine feliata. Manac putine felii. In a 5a zi ( 5 )mai ramane un colt de paine. Scuze da in a 5a zi coltu ala e cam .. fara nici un haz. Ma rpg doresc sa slabesc dar totusi …
    Si acu condanati-ma! Ca sunt un risipitor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.