România începe exportul de gaze în Ungaria

Gazele din România au început să circule către Ungaria, sâmbătă și duminică înregistrâdu-se exporturi de circa 4.700 de MWh, adică aproximativ 400.000 de metri cubi, potrivit datelor Transgaz. Este inedit sensul de curgere a gazelor, pentru că, în punctul de intrare Arad-Csanadpalota, de doi ani, se înregistrau doar importuri de gaze. Acum însă, piață românească a ajuns chiar mai ieftină decât cea de la Baumgarten (Viena), astfel încât firmele românești nu mai aduc gaze, ci, iată, au chiar posibilitatea de a exporta. În tot 2020, s-au importat masiv gaze în țară, pentru că și Viena, și direct Gazprom, Rusia, vindeau mai ieftin decât Petrom și Romgaz.

La un moment dat, importurile ajunseseră să aconteze aproape jumătate din producția locală, adică circa 10 milioane de mc zilnic. Acum însă, piață românească este suprasaturată de gaze, depozitele sunt aproape pline și există o reglementare legală în vigoare care specifică faptul că producătorii trebuie să pună pe bursă o anumită cantitate la un preț de 95% cel de la Viena. Toți acești factori, coroborati, au făcut ca piață locală să fie mai ieftină că cea din regiune, oferind oportunitate exportatorilor.

Nu știm, în acest moment, cine exportă, pentru că datele sunt confidențiale, așa că poate fi Romgaz, Petrom sau orice furnizor licențiat. Cert este că, de la începutul lui septembrie, am încetat cu totul importurile din Ungaria, devenind, în loc, exportatori, și se mai aduc gaze doar din Rusia, via Ucraina, însă cantitățile sunt relativ mici – circa 1 milion de mc zilnic. În același timp, producția locală a crescut și ea, din septembrie, până la 23-24 milioane de mc, așa cu publicația noastră a arătat deja

Romgaz turează motoarele producției

În România, consumul este asigurat din producția internă și importuri, la care se adaugă, în sezonul rece, extracția din depozite. În ultimii ani, acest consum a fost de circa 11-12 miliarde de metri cubi, din care 75-80% a fost producție internă. Romgaz și Petrom își împart, în proporții aproximativ egale, producția locală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Cand suntem guvernati de idioti vindem tot. Ungaria are majoritatea caselor in oras si sat conectate la sistemul de gaze naturale desi importa gaze ,noi romanii vindem malaiul ca sa mancam tarate !,vindem gazele si cuparam ingrasaminte de la strini,vindem gazele vindem si lemnele si la iarna inghetam ca idiotii !!.De ce sa trecem termocentralele pe gaze ?,le inchidem si cumparam energie !.De ce sa ducem in Baragan si nordul Moldovei in sate gaze naturale ?lasa-i sa se incalzeasca cu TIZIC ,ciocani de porumb,bete de F soarelui !!.Ce chimizare la gaz natural?,ce valorificare superioara ?.
    Cand promovezi nataraul peste nivelul de competenta se alege praful !.

  2. Păi nu sunt convins că Ungaria e cumpărătorul, doar are toate rezervele pline, pentru mai mulți ani. Poate e doar pe ruta tranzacției,.insă și in acest caz ciupește ceva,.

  3. De ce sa facem noi ingrasaminte chimice? Lasa ca fac altii si le vand României. A avut grija DNA de asta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.