România, invitat de onoare

Ţara noastră este pentru prima oară invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carte, „LIBER”, cea mai importantă manifestare de profil din Spania, desfăşurat în acest an la Madrid, în perioada 5-7 octombrie, la IFEMA, important spaţiu expoziţional. O adevărată desfăşurare de forţe culturale româneşti: literatură, muzică, filme, expoziţii. România va avea un stand naţional de mari dimensiuni, cu o arhitectură aparte, organizat de ICR Madrid şi Centrul Naţional al Cărţii. La stand vor fi prezentate cele mai noi apariţii editoriale din România, marile succese literare de public şi de critică, albume de artă şi turistice, dar şi cărţile publicate în Spania în ultimii ani cu sprijinul ICR, prin programele de susţinere a traducerilor. Cu peste 40 de titluri apărute, Spania este în prezent ţara europeană cu cele mai multe traduceri din literatura română.

Poveste in povesti. Scena din Ziua in care a fugit somnul

În perioada 26 septembrie – 9 octombrie sunt organizate o serie de evenimente care vor marca prezenţa României la „Feria del libro LIBER”. Seria va culmina cu un concert extraordinar susţinut de Jordi Savall în sala Auditorio de la „Caixa Forum” (aflată pe artera principală a Madridului, vizavi de Muzeul Prado, şi dispunând de unul dintre cele mai performante sisteme de sonorizare din Spania). Programul include lucrări compuse de Dimitrie Cantemir, concertul fiind intitulat „Dimitrie Cantemir, Cartea muzicii”, în dialog cu tradiţiile otomane, româneşti, armeneşti şi sefarde. Figura lui Dimitrie Cantemir ca una dintre figurile fondatoare ale culturii române va fi abordată şi de istoricul Stefan Lemny, care va susţine pe 3 octombrie, de la ora 19.00, la Biblioteca Naţională a Spaniei, o conferinţă despre secolul al XVIII-lea românesc. Tot acolo va fi găzduită o expoziţie de bandă desenată românească, etalată pe gardul exterior din Paseo de Recoletos, pe durata Târgului de Carte. La sediul ICR Madrid vor fi expuse ilustraţii de poveşti clasice şi contemporane româneşti şi va avea loc un atelier de desen, ambele manifestări fiind realizate împreună cu „Clubul Ilustratorilor” din România şi artişti tineri români. Tot la sediul ICR Madrid, între 1 si 8 octombrie, va fi deschisă o librărie temporară cu cărţi în limba română, dar şi cu lucrări în limba spaniolă, de autori români sau despre cultura, istoria, literatura română.

La întâlnirile cu publicul din Madrid, de la „Circulo de Bellas Artes”, din 6 şi 7 octombrie, vor fi scriitorii Ana Blandiana, Dan Lungu şi Filip Florian, ale căror cărţi au fost recenzate şi comentate elogios în Spania, dar şi scriitori încă netraduşi. Discuţiile din cele două zile vor fi moderate de criticul literar Simona Sora. Pe 7 octombrie, la sfârşitul întâlnirii, va avea loc decernarea premiului pentru eseu în limba spaniolă, dedicat „Centenarului Cioran”, premiu acordat de ICR. Câştigătorul premiului în valoare de 2.000 de euro va fi desemnat de un juriu prezidat de profesoara Eugenia Popeangă de la Universitatea „Complutense”.

Scena din pelicula Manusi rosii de Radu Gabrea

La Madrid va fi şi Eginald Schlatner, scriitor român de limbă germană, autorul cărţilor „Cocoşul decapitat” şi „Mănuşi roşii”, ambele publicate in Spania. La întâlniri va participa, de asemenea, regizorul Radu Gabrea, autorul ecranizărilor celor două romane. Evenimentele dedicate prezentării scriitorului şi a filmului „Mănuşi roşii” vor avea loc la „Goethe Institut” pe 28 si 29 septembrie. Pe 26 septembrie, la „Casa Sefarad”, se va vorbi despre scriitorii români de tradiţie evreiască, despre Paul Celan, Mihail Sebastian, Max Blecher şi va fi proiectat un documentar inedit despre Paul Celan. Prin aceste demersuri, ICR Madrid evidenţiază diversitatea etnică şi lingvistică a literaturii din România, stimulând o privire plurală asupra fenomenului literar est-european.

Promovarea literaturii române este una dintre principalele direcţii strategice ale ICR Madrid în acest an, declarat de Institut „Anul literaturii române în Spania”. Prezenţa României ca ţară invitată a Târgului de carte „LIBER” din Madrid va fi un prilej de lărgire a orizontului de receptare a culturii şi a literaturii române în spaţiul iberic.

Prezenta Romaniei la IFEMA

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.