România reacționează la retragerea Rusiei dintr-un tratat cheie

România va suspenda, împreună cu aliaţii care sunt state părţi la Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (TCFE), operaţionalizarea Tratatului atât timp cât este necesar, în conformitate cu normele de drept internaţional, a anunţat marţi seara Ministerul Afacerilor Externe.

„În contextul Declaraţiei Consiliului Nord-Atlantic privind răspunsul aliat referitor la retragerea Rusiei din Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (TCFE), prezentată marţi, România va suspenda, împreună cu aliaţii care sunt state părţi la TCFE, operaţionalizarea Tratatului atât timp cât este necesar, în conformitate cu normele de drept internaţional”, se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit sursei citate, în urma consultărilor iniţiate la nivel aliat în 9 iunie a rezultat faptul că respectarea acestui Tratat doar de către aliaţii care sunt state părţi este nesustenabilă.

„Această evoluţie constituie un răspuns la decizia Rusiei de a se retrage din Tratat şi la războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, contrar obiectivelor documentului care a constituit timp de decenii unul din elementele de bază ale arhitecturii de securitate în spaţiul euroatlantic. Rusia continuă să submineze ordinea internaţională bazată pe reguli, cu încălcarea Cartei ONU, a angajamentelor Actului Final de la Helsinki, a obiectivelor şi principiilor Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa, inclusiv reciprocitatea, transparenţa, implementarea, verificarea şi consimţământul statului-gazdă”, subliniază MAE.

România va continua, alături de celelalte state aliate, să contribuie activ la securitatea Europei şi a spaţiului euroatlantic prin susţinerea unei posturi consolidate de descurajare şi apărare a NATO, precum şi prin măsuri adecvate de control al armamentelor, luând în considerare mediul de securitate şi securitatea tuturor aliaţilor, în conformitate cu Noul Concept Strategic, precizează Ministerul de Externe.

Rusia s-a retras oficial marţi dintr-un tratat-cheie care limita unele categorii de arme convenţionale, acuzând SUA că au subminat situaţia de securitate de după Războiul rece prin extinderea Alianţei Nord-Atlantice, relatează Reuters.

Federaţia Rusă a notificat, pe data de 9 iunie, depozitarul Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa decizia de a se retrage din acest document. Conform prevederilor Tratatului, această decizie intră în vigoare după 150 de zile de la notificare, adică pe 7 noiembrie. Consiliul Nord-Atlantic a condamnat anunţul şi a anunţat consultări cu privire la implicaţiile retragerii Rusiei din Tratat şi la impactul asupra securităţii Alianţei.

Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale din Europa a fost negociat în ultimii ani ai Războiului rece, fiind semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990. Prevederile sale impun o serie de plafoane şi limitări pentru cinci categorii de armament convenţional: tancuri de luptă, vehicule blindate, artilerie grea, avioane şi elicoptere de luptă. România a devenit parte la Tratat în 1992.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

17 Comentarii

  1. Aici, ca ne place sau nu, Federaţia Rusă are dreptate, extinderea Alianţei Nord-Atlantice îi obliga să-și schimbe strategia de securitate.

  2. Am impresia ca nebunii nostrii care conduc Romania se cam joaca cu focul si asta nu va fi de loc bine pt. noi .

  3. În anul 1992 Armata României avea tancuri de luptă, vehicule blindate, artilerie grea, avioane şi elicoptere de luptă și uzine și putere industrială să le înmulțească dacă voia. Deci România avea motiv să devenit parte la Tratat în 1992. În prezent România ZERO tancuri de luptă, zero vehicule blindate, zero artilerie grea, zero avioane şi elicoptere de luptă ca atare se retrage în spiritul de turmă NATO, dar faptic respectă tratatul. Adică un fel de râsu plânsul se retrage deși nu mai contează.

  4. Fleoșc! Vorba lui Petre Țuțea (Dumnezeu să-l ierte!): „Aș scrie o teză de doctorat cu titlul ‘Aflarea-n treabă la români’ „

  5. Din ciclul ” foaie verde lobodă, țineți hora slobodă”, ce să spun s-a retras colonia din „tratate”, uau !

  6. Rusia s-a retras din tratat fara sa acuze Romania dar Romania in comunicatul sau a trebuit neaparat sa acuze Rusia. Noi romanii avem o expresie din batrani: gura bate fundul!

  7. Sărăcime, pregătiți-vă copiii să moară pentru averile hoților.Acușica vj ia armata pe termen nedefinit.

  8. Romania va incepe si ea sa testeze focoase nucleare, daca Rusia nu se potoleste. La o adica, aceste focoase pot fi atasate la ssubmarinul Delfinul. E adevarat ca submarinul nu functioneaza, dar altfel se simte omul cu nuclearele la purtator…

    D-na Odobescu va ramane in istorie ca un ministru de externe stralucit si mai ales independent. Pai cand vine vreodata de peste balta un ordin cu care dumneaei nu e de acord, odata bate cu pumnul in masa ca Romania e o tara suverana si nu primeste ordine de la nimeni…
    Da, da…

  9. Acum că ne-am retras din tratat vom creşte numărul de tancuri şi tunuri de la zero la dublu!
    Păzea ruşilor, că vă spargem!

  10. Avem o diplomatie brici,care reactioneaza rapid la cresterea preturilor la carnea de porc,la cresterea pensiilor nesimtite,la retragerea Rusiei din Tratatul tip bascalie privind armele conventionale ,o gluma a sinistrului Gorbaciov, a dobitocului Mitterrand si a smecherului Helmut Kohl
    PS spune-mi ce diplomatie ai ,ca sa-ti spun cat esti de Mazarin

  11. ne baga paaas-cu-paaas in „razboi”. in fapt pentru ca oamenii au inceput sa se revolte, vor institui „starea de razboi”, pentru a incepe adevaratul lagar asupra noastra. alegeri nu vor mai fi. ma intreb, cand va treziti sa vedeti ca este totul o regie si un circ pentru ca noi sa fim ucisi? cine i-a ales pe nulitatile aste? a votat vreunul dintre voi pentru ca ei sa fie in functiile in care sunt astazi, in aceast formula pe-ce-ris-to-maoista? CAND VA TREZITI BHAI?

  12. O tâmpenie de „reacție” a MAE doar aşa, de dragul reafirmării slugărniciei nosstre față de stăpân.
    Tratatul respectiv era oricum caduc, fiind încheiat între țările Pactului de la Varşovia şi NATO, odată cu dizolvarea Pactului de la Varşovia.

  13. rușii deja au reînceput testele cu rachete nucleare. în momentul ăsta orice om sănătos la cap înțelege ce pericol pt întreaga planetă e federația rusă. în mod normal toate țările Europei (și ale planetei) ar trebui să boicoteze regimul criminal de la kremlin.
    rusia trebuia balcanizată în anii 90 – să fi avut azi 50 de stanuri, nu o uniune sovietică în revenire.

  14. Am văzut deja reacția…, „Navetistul” se duce în Africa și „El primo – omul orchestră, cel care le face pe toate” (la televiziune și în presă)Ciolacu tot pe acolo dar mai la nord în Egipt cică să întâmpine pe cei din Gaza(mai puțin, mai mult să mai bifeze ceva pentru statutul de candidat narcisist la prezidențiale). Rușii văzând asemenea reacții stau acum în dilemă să renunțe să nu renunțe, vom vedea, și probabil funcție de reacțiile următoare a politicienilor români va lua o decizie.

  15. Razboiul s-a schimbat. Nu se mai duce pe orizontala ci pe verticala.
    Adica Romania trebuie sa faca fortificatii sub pamant la intrarile in orase si intersectii de drumuri de unde iese tancul sau lansatorul de rachete trage si se ascunde la loc.
    Aeroporturile lafel sub pamant.
    Evvreii vor Imperiu Satanist Mondial.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.