România scapă complet de gazul ruşilor

Anul acesta, importurile de gaze reprezintă doar 3% din consumul total, însă din 2016 România nu va mai cumpăra niciun metru cub de la ruşi. Aceasta este estimarea preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ. „Din luna aprilie nu s-a mai importat nimic. Şi acum, în acest moment, importurile sunt zero. Estimăm pentru acest an importuri de circa 3%, însă luăm gaze din import pentru echilibrare. De exemplu, dacă avem o perioada mai geroasă, gazele din depozite nu pot fi scoase la presiunile normale. Dacă anul viitor producţia internă va acoperi întreg consumul, atunci nu vom mai importa”, a declarat Havrileţ pentru Mediafax.

Importurile de gaze ruseşti au scăzut drastic. Dacă în 2008 acestea reprezentau 25% din consumul intern, azi ele acoperă doar 3%. În 2014, acestea au reprezentat 7,5% din consum. Este adevărat că, în 2008, consumul total se ridica la 17-18 miliarde de metri cubi, iar în 2015 acesta este prevăzut la 11 miliarde de metri cubi.

Scăderea consumului se datorează în mare parte contracţiei industriei, grav afectată de criza economică. În plus, combinatele de îngrăşăminte chimice deţinute de magnatul Ioan Niculae, şase la număr, sunt trase pe bară din aprilie, conform lui Havrileţ. Aceste combinate ard în mod normal 3 miliarde de metri cubi, peste cei 2,5 miliarde de cubi cât consumă populaţia. În condiţiile în care acestea nu funcţionează, pe piaţa românească este o supraofertă de gaze, fapt care se observă şi în scăderea vânzărilor Romgaz şi Petrom, cei mari producători de gaze interne.

Lipsa importurilor de gaze duce la o presiune mai scăzută pe preţul final în condiţiile în care în coşul de gaze vândut de populaţie ponderea externă este de 8%. România cumpără de la ruşi gaze la preţ de 380 de dolari mia de metri cubi, în timp ce preţul intern este de 236 dolari. Din cauza reducerii vânzărilor în România, ruşii de la Gazprom au început să facă oferte către diverşi traderi la preţul de 240 de dolari, adică foarte aproape de cât se vinde gazul produs de cei doi mari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.