România, țara cu cel mai mare decalaj dintre pensiile primite de femei și bărbați

Decalajul dintre pensiile primite de femei și bărbați este de aproape zece ori mai mare decât decalajul salarial în România, iar femeile cu vârsta de peste 65 de ani primesc o pensie medie cu peste jumătate mai mică în cazul bărbaților, arată calculele think-tank-ului INACO pe baza ultimelor date oficiale ale Eurostat și Comisiei Europene. România este un paradox în UE. Are unele dintre cele mai mici decalaje salariale de gen în România, de 5,8% pentru aceeași muncă, conform ultimelor date oficiale ale Eurostat (mult sub media europeană de 17%), dar înregistrează cel mai mare decalaj între pensia medie a femeilor și bărbaților din UE: 55% în defavoarea doamnelor în anul 2015 – mai mult decât dublu față de 25% în anul 2013 – , în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani (mult peste media europeană de 38% în anul 2015).

Raportul dedicat egalității de gen, publicat de către Comisia Europeană în acest an, indică un decalaj și mai alarmant, de 63% (aproape dublu față de media europeană tot de 38%), între femeile și bărbații cu vârsta cuprinsă între 65 și 79 de ani. Conform INACO, perspectivele nu arată deloc roz dacă ne uităm și la recentele date publicate de către Eurostat cu privire la tinerii cu vârste între 20 și 34 de ani, dintre care nu sunt nici salariați, nici antrenați în școală sau în alte forme de training profesional 1 din 6 bărbați (15%, aproape de media europeană de 14%) și 1 din 3 femei (31% – cea mai ridicată rată de inactivitate din acest punct de vedere în rândul femeilor din UE și, desigur, mult peste media europeană de 23%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.