România trece la ora de iarnă

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 octombrie 2022, România revine la Timpul Legal Român, ora standard a Europei de Est + 2 UTC.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei, prin renunţarea la ora de vară şi revenirea la Timpul Legal Român, ora 4.00 devenind ora 3.00. Ziua de 30 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

Potrivit unui comunicat al CFR Călători, schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

O directivă europeană din 2001 reglementează schimbarea orei prin trecerea la ora de vară şi invers. În majoritatea ţărilor europene, ceasurile se dau înapoi cu o oră pe 30 octombrie 2022, la ora 01:00 UTC. Deoarece Europa se întinde pe mai multe fusuri orare, schimbarea are loc la ore locale diferite. Ca întotdeauna, SUA vor reveni la ora iniţială la o săptămână după Europa, la 6 noiembrie 2022.

Un proiect de lege, publicat în 2018, propunea ca statele membre ale UE şi ţările afiliate să nu mai recurgă la schimbarea sezonieră a orei. Pe 26 martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea sprijinirii proiectului de directivă a Comitetului UE pentru a opri schimbarea orei în Uniunea Europeană. În condiţiile actuale cauzate de pandemia de coronavirus şi de criza energetică, nu toate ţările membre şi-au făcut cunoscute deciziile, iar o hotărâre finală a fost amânată, potrivit www.timeanddate.com.

Ora oficială de vară, ora Europei Orientale pe care o aplică şi ţara noastră a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie), potrivit www.timeanddate.com. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania, potrivit Observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.

Nu toate statele folosesc în acest moment ora de vară, iar perioada nu este aceeaşi în toate care recurg la schimbarea orei. Ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

Mai puţin de 40% dintre ţările lumii practică folosirea orei de vară (Daylight Saving Time – DST). Unele ţări folosesc sistemul de schimbare al orei pentru a folosi mai mult lumina naturală. Unele studii arată că DST ar putea duce la mai puţine accidente rutiere şi implicit la mai puţine victime, beneficiindu-se de mai multă lumină naturală în timpul orelor în care mai mulţi oameni folosesc drumurile, şi de asemenea, folosit, sistemul reduce cantitatea de energie necesară pentru iluminarea artificială în timpul orelor de seară. Cu toate acestea, multe studii nu sunt de acord cu privire la economiile de energie ca urmare a folosirii orei de vară şi, în timp ce unele studii arată un rezultat pozitiv, altele nu. Alte studii susţin că sănătatea oamenilor ar putea avea de suferit din cauza modificărilor prin folosirea orei de vară, se menţionează pe www.timeanddate.com.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

20 de Comentarii

  1. Ora de vară? Bătaie de joc.
    Azi, încă, amiaza este la ora unu. Firesc!

  2. Parca s-a hotarat ca fiecare tara sa decida daca ramane la acest status sau revine la ora obisuita! Fecacem legatura cu restul hotararilor la care javrele din guvern trebuiau sa actioneze imediat sau in cel mai scurt timp! Iar doarme romanica leprelor cu luxul in creier cum s-a intamplat in 2016 cu dezvaluirea conturilor romanilor din bancile elvetiene care nici la ora actuala nu au accesat programul desi latraii din politica au amanat pana in ianuarie 2017 si nicio dezvaluire, la fel si cu repatrierea hAurului din londra, multi au repatriat, Romania la pulivara!

  3. Mi-ar placea sa ramanem la ora de vara si sa nu mai schimbam niciodata ora!

  4. A innebunit lumea cu aceasta măsură. Oamenii suferă de depresie și nici economie la energie nu se face. Asta era valabilă când se muncea in 3 schimburi!

  5. @Gigi esti sclav de corporatisti?!!! 🙂 ora de vara insemana inca o ora muncita in plus si neplatita in beneficiul corporatiilor (in colonia Romania se munceste dupa cat e ziua lumina de lunga- fara plata suplimentara). Ora oficiala si normala a Romaniei este ora de iarna. La aceasta trebuie raminem

  6. a sarit ca arsa mafia corporatista pe forumuri. O ora in plus de munca neplatita e aur pentru Mafia corporatista deci urla toata propaganda pe forumuri sa raminem la ora de vara ce avantajeaza anagajatorul mafiot care nu-si plateste angajatul suplimentar

  7. e o BATJOCURA,E O ZGANDARIRE DE 2 ORI PE AN
    (ca sa nu uitam pe ce Planeta suntem)

    -parca am fi dobitoci,
    parca nu am auzit de JUMATATE DE ORA,
    se pare ca unor le place ora de vara altora ora de iarna:
    ora oficiala nu inseamna decat TRACASARE DE DOUA ORI PE AN!

    e metoda bolshevica de batjocorire a OMULUI,
    vita nu e interesata iar Satana SE RADE!

  8. „ora oficiala” e evident rezultatul GLOBALIZARII:
    -noi am muta ora cu JUMATATE DE CEAS PLUS CATEVA MINUTE PLUS CATEVA SECUNDE,
    declaratie de suveranitate!

  9. Ar trebui renuntata la aceasta schimbare idioata. Se crede ca facem economie la curent, dar nu a masurat nimeni ce si cum. Acum cand se face economie peste tot nu mai ajuta cu nimic. Ori aprinzi becul dimineata ca este bezna ori dupa amiaza, acelasi lucru, nu se castiga nimic. Din contra afecteaza sanatatea. Insa guvernantii nostrii nu mai gandesc ci imita ca maimutele ce fac altii si pupa papucii celor de la UE.

  10. Cei cu program rigid obligati sa fie de dimineata la o anumita poate fi un obstacol.

    La program flexibil de lucru dupa o luna nu se mai cunoaste, trecerea este mai lina.

    Daca are un impact si afecteaza intr-un fel sau altul negativ sanatatea mintala, dovedit prin studii sa pastreze aceiasi ora tot timpul anului. N-ar problema ca se schimba, schimbarea este brusca 1h, nu este un minut. Se da o ora, se ia o ora povestea contiunua de doua ori pe an, nimeni nu este intrebat daca vrea. Decizie se iau pentru scaderea consumului(economia) de energie si cresterea productivitatii. Risipa apare in alte parti statul se vede ca nu vede, totul este mai mult politic aliniere cu restul Europei de zeci de ani dinainte de UE.

    Politicul ar trebui sa decida incearca sa protejeze sanatatea mintala sau face economie cum tot este la moda in ultimul timp.

  11. Care economie, stimate Economic sa demonstrati cu cifre, nu vorbe. Acum dam ceasurile in urma, dar dimineata este noapte, aprinzi becul, doar dupa amiaza se intuneca cu o ora mai tarziu pentru o durata de circa 6 saptamani, caci dupa 15 decembrie scade ziua si mai mult si la amiaza tot bezna ai de la ora 16, pana in 15 februarie, cand mai creste durata zilei. Dar modifica ora da masa si somn pentru bebelusi si copii,la cei in varsta ora de masa si medicatie, pentru cei cu orar fix, cresc accidentele auto.

  12. Pe 30 Oct avem ziua cea mai lunga, dar vorba comunistului: ziua are 24h, dar mai exista si noaptea !

  13. … UE a decis să nu mai schimbe anual ora, dar fiecare țară poate decide singură la ce oră rămâne fixată (de vară sau de iarnă). Din cauză de Covid s-a amânat decizia finală. Deci într-o Europă unită, la trecerea unei granițe se poate să faci un salt în timp de două ore ; cam împrăștiată unirea asta!

  14. avem un ‘andicapat, „in spiritul unității…” face confuzie intentionat intre diferenta „care o fi”
    la trecerea „granitei”
    si bunga-bunga ce se petrece de 2 ori pe an.

    poate unor le place-ora se pota schimba si de mai multe ori pe an,
    si fara recuperarea modificarii:
    in URSS „s-at incercat” mai multe reforme ale calendarului,
    saptamana de 8 zile, de 10 zile,etc,etc,etc!

    pe intreaga Planeta secunda bate in acelasi timp
    (exprimare alambicata pt. ca problema e dificila-grea…):
    -singura solutie normala pare decalarea CU JUMATATE DE ORA PENTRU TOTDEAUNA!
    (adica +/- 1 ora se din systemul global bolshvic)
    ca sa le blocheze creierii unora,
    sa uite ora NU SE SCHIMBA DE LA SINE CI IN URMA UNEI INTENTII MALEFICE

    putoare de n. ceausescu ne-a bagat „ora de vara” in 1979,
    probabil la cererea fmi,bancii mondiale; putem da vina pe putoarea de beniamin franklin
    dar la urma urmei depinde DE NOI,
    daca ne-am complacut solutia nu e un referenduum cu +/- 1 ora
    ci direct cu JUMATATE DE ORA!

    (in general unii considera momentul zile, ora cititat pe ceas ca fiind fundamentala:
    simplii idioti)

  15. România revine la ora oficiala ca să devenim oficiali sclavii oficialilor din varza roșie de Bruxelles, NATO, ONU și OMS. Din acest moment romanii se trezesc mai târziu, se deșteaptă mai târziu, se intuneca mai devreme și se luminează în ceata, mai devreme.
    Totuși sâ nu disperam. Avem în fruntea tarii doua faruri de sex masculin și unul feminin. Dintre cele cu sex masculin, una are genul fluid și cealaltă îmbibat în țesut adipos. Trei Doamne și toți trei slugi la casele înțesate cu derbedei.
    PS. Potrivit neomarxismului corectitudinii politice ora s-a schimbat intr-o ținută lejera care sa-i scoata in evidenta natura superba a corpului de pușcaș marin American aflat la o cura cu apa plata precum conducătorii lor cu Pelosi, Clintonclitorisieni și Obamisti cu Bouch și Bușoi. Politica noastră și politicienii se dau și ei înapoi ca sa-si dovedească atașamentul la latura lgbtiqista a securității antinationale?

  16. Romania a trecut la schimbarea orei inca din prima jumatate a secolului in primul razboi mondial trecut nu are neaparat legatura cu politica sau regim, in mod necesar, mai degraba din motive practice reintrodusa.

  17. Mai citeste WW1!! Prima data in Ro a fost schimbata ora in 1932 si apoi din 1943 s-a renuntat. Reintrodusa din 1979 caci credea ca se face economie la curent. O aiureala de doi lei, tarile serioase si au pastrat ora oficiala tot anul, la noi ne conduc analfabetii functionali si bolmajitii!

  18. „regina maria” nota in 1917 ca se schimba ora,
    „rushii asa procedeaza”
    -de fapt erau BOLSHEVICII
    nu stim ce parere avea(in Jurnal)
    despre matrashirea verishorului fostul Tzar impreuna cu „odioasa familie”
    -de catre aceeasi bolshevici,evident.

    (ora ALTUI MERIDIAN,
    alta schimbare nu asta de hatza-hatza)

  19. Nu există ora de iarnă. Ora de vară este o invenție masonă (Franklin). Nu se câștigă absolut nimic, cine te ține să te duci la 6 la câmp? Ce câștigi dacă îi spui 7? Doar creștinismul musonilor, așa să fie în afara firescului.

  20. Ce castigi pe mere, dai pe pere, joc cu suma nula. Romania trebuie sa treaca la ora UE, adica sa mai scada 1h de pe ceas. Asta daca vrea sa-si sincronizeze afacerile, legaturile, meciurile, orice … Dar conducatorii nu-s interesati: „mie ce imi iese” ? Bendeac Mega presedinte !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.