Românii nu mai vor la birou, nici pentru bani mai mulți

Românii nu sunt dispuși să renunțe la timpul liber sau la posibilitatea de a lucra remote, nici pentru un loc de muncă mai bine plătit. 

77 % dintre ei vor să-și schimbe jobul în următoarele 12 luni. Majoritatea (72, 7%) ar pleca de la actualul loc de muncă la un altul plătit la fel, dar cu posibilitatea de a lucra remote. Acestea sunt rezultatele unui studiu condus de Career Shift

Aceste informații ne arată că și România este aliniată trendului internațional denumit Marea Reașezare (The Great Reshuffle), care indică faptul că demisionările masive din ultima perioadă vor avea în același timp un număr similar de reangajări. În același timp, valorile oamenilor s-au schimbat. Ei pun mult mai mult accent pe echilibrul dintre viața personală și job, dar și pe flexibilitate locului de unde pot munci.

Studiul a fost realizat în urma programulul Career Refresh, organizat de Career Shift. Career Refresh a fost avut loc în perioada 9-12, online, gratuit, pentru oamenii care și-au dorit să-și clarifice care este direcția profesională spre care vor să se îndrepte. Career Refresh a susținut intenția oamenilor de a-și schimba jobul, în contextul în care asistăm, pe plan mondial, la un trend de renunțare în masă la locul de muncă – Marea Demisionare (The Great Resignation), după perioada pandemiei.

Din cei aproape 200 de oameni care au participat la chestionar, 58,5% vor să plece de la actualul loc de muncă pentru că vor să evolueze; 56,8% își doresc un job cu mai mult sens, iar 47,2% nu se simt motivați la locul de muncă actual; 32% s-au simțit foarte stresați la locul de muncă în ultimele 6 luni, iar 69,3% nu au o direcție clară de schimbare a jobului, pentru că nu știu exact ce vor sau cum ar putea ajunge acolo unde visează. 

Am avut 1300 de înscriși în Career Refresh și mulți dintre ei s-au conectat profund cu noi. Concluziile noastre sunt că este o mare nevoie de a face lucrurile diferit în ceea ce privește munca. De aceea am și făcut www.careershift.ro, ca să existe un loc cu resurse „altfel” pentru carieră. Credem că viitorul aparține oamenilor care își iau conștient frâiele vieții profesionale în mâini și care fac lucrurile cu independență, autonomie și motivație intrinsecă. 

Provocările pe care oamenii care au participat la program sunt diverse: de la frică de eșec, la sindromul impostorului sau „golden cage syndrome”, până la lipsa unei bune planificări financiare sau o introspecție pe abilități și competențe. Simplificând, cred că o parte dintre oameni nu știu ce li s-ar potrivi, alții nu se cunosc îndeajuns, alții nu își mai permit să viseze și alții, deși cunosc toate aceste detalii nu știu cum să le scoată în evidentă și să își facă un plan bine structurat. De aceea, noi nu credem într-un CV făcut pe fugă, ci într-un proces integrat, cu mai multe etape.” (Mihai Zânt, co-fondator Career Shift)

 

Din studiu mai reiese faptul că 72, 7% dintre oameni ar pleca de la actualul loc de muncă la un altul plătit la fel, dar cu posibilitatea de a lucra de acasă. Asta scoate în evidență faptul că în pandemie, oamenii au înțeles că pot fi eficienți și muncind din alte locuri decât de la birou. Beneficiile pentru care ar pleca la un alt loc de muncă sunt: un mediu de lucru mai plăcut, posibilitatea de a lucra de oriunde, precum și mai mult timp liber. Dintre cei intervievați, 67,6% simt că le lipsește curajul, ca să facă pasul spre o schimbare în carieră, 61,9% spun că le lipsește claritatea, iar 43,8% – siguranța financiară.

 

În actualul context economic aceste intenții sunt cu atât mai îngrijorătoare. Arată un nivel crescut de oboseală cronică, stres și instabilitate. În același timp specialiștii susțin că investiția în propria carieră și în propriul nivel de competență este cea mai bună privind nivelul curent al inflației” (Mihai ZÂNT co-fondator Career Shift)

 

Career Shift susține procese complete de schimbare a carierei, care îmbină mulți ani de experiență în coaching și training a unei echipe de profesioniști (traineri cu background științific, de business, HR, consultanță și coaching în Europa). Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul www.careershift.ro. 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. In Romania este obligatoriu si urgent:
    – Sa puna la dispozitie locuri de munca platite conform programului de lucru zilnic conform nivelului de viata actual si nu de acasa, din cladirea institutiei unde este angajat!
    – Sa aiba posibilitatea sa faca cursuri fie si online pentru a evolua, sa nu ramana la nivelul gandirii mizerabile si ruginite conform politiciile sustinute si practicate in Romania. Conform legislatiei romanesti, casa este spatiul intim, spatiul proprietate! Se pun cateva intrebari reale dar deranjante pentru timpul cat lucreaza omul de acasa folosind spatiul privat proprietate personala:
    1. I se plateste chirie pentru timpul cat casa e la dispozitia firmei?
    2. I se plateste consumul de energie electrica si gaze pentru timpul de serviciu ocupat acasa?
    3. Exista un contract semnat intre parti pentru munca de acasa si din spatiul proprietate pentru asigurari despagubiri in caz de incidente pe gaze, curent electric si boli profesionale?

  2. Bă nenorociților, dar muncitorul ala care face șaibe de ce nu vrea să lucreze de acasă?..
    Numai aurolacii de la birouri vor acasă sau aiurea!!..Ce produc acești șobolani?..hârtii de sters la cur..?..

  3. Amice tu înțelegi tot pe dos! Chiar vor da lucreze de acasă, pentru că nu sunt controlați! Deci întrebările tale nu au sens…cam toți sunt niste putori care nu vor in birou, vor acasă la chiul.

  4. Sincer, nu vad care e problema sa lucrezi de acasa in loc de birou daca iti permite serviciul! Ai acces la job 24 din 24 de ore, iti poti organiza singur munca si mai stai si cu familia, nu te mai intereseaza 5 cafele si 10 tigari la locul de fumat prin care mai mult tragi chiulul! Daca in schimb ai o piti sau un gigolo la servici ori vrei sa-ti asiguri promovarea prin curatarea scamelor de pe haina sefului ori prin etalarea fustelor guleras atunci neaparat trebuie sa lucrezi de la birou desi s-ar putea sa freci mai mult menta! Chestia cu saibele e o tampenie, pune mana pe carte si poate ajungi si tu la birou sau macar te duce capul sa mergi la sparanghel sau capsuni ca acolo macar castigi mai bine chair daca nu poti lucra de acasa!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.