Românii s-au bucurat doar 24 de ore de intrarea pe baza buletinului în Republica Moldova

Guvernul Republicii Moldova a adoptat în şedinţa de marţi Hotărârea nr. 63/2015 prin care se amendează cadrul legislativ existent cu privire la documentele în baza cărora este permis accesul cetăţenilor străini în Republica Moldova. La finalul aceleiasi sedinte, guvernul condus de Chiril Gaburici si+a aprobat si propria demisie, anuntat inca duin data de 12 iunie.

Hotărârea amintită prevede acordarea unei facilităţi unilaterale în favoarea cetăţenilor Uniunii Europene, care vor avea posibilitatea de a intra pe teritoriul Republicii Moldova în baza cărţilor naţionale de identitate. Măsura va intra în vigoare la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Imediat, ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a salutat decizia de marţi a Guvernului de la Chişinău de a permite accesul cetăţenilor români în Republica Moldova pe baza cărţilor de identitate, apreciind că această măsură reprezintă „un semnal politic clar” al angajamentului R. Moldova faţă de parcursul său european.

Se pare însă că la Chişinău lucrurile sunt ceva mai complicate. Curtea Constuituţională a declarat neconstituţională această hotărâre. De fapt, judecătorii constituţionali au ajuns la concluzia că toate actele adoptate de guvern miercuri nu sunt constituţionale, deoarece guvernul era deja considerat demis încă din data de 12 iunie, atribuţiile sale fiind doar unele strict administrative, nu şi legislative.

Curtea constituţională a fost sesizată de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Magistraţii au decis că „demisia Prim-ministrului şi, respectiv, a întregului Guvern intră în vigoare în momentul comunicării acesteia: – în cazul cererii scrise adresate Parlamentului – în momentul depunerii; – în cazul anunţului public – în momentul emiterii”. Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia vineri, 12 iunie, în cadrul unui briefing, iar ultima şedinţă a Guvernului a avut loc marţi, 16 iunie. În cadrul acesteia, au fost examinate peste 50 de proiectele de legi şi hotărâri.

Hotărârea privind accesul cetăţenilor străini în Republica Moldova nu este una care să poată stârni polemici la Chişinău, un regim similar pentru cetăţenii europeni fiind deja adoptat de ţările din Balcanii de Vest care şi-au depus candidatura pentru aderarea la UE şi au semnat acorduri de asociere cu UE. Nu este exclus ca un alt document din cele peste 50 aprobate în şedinţa cu pricina să fi dus la sesizarea Curţii Constituţionale şi la răspunsul ei prompt. Pe site-ul guvernului de la Chişinău apare, spre exemplu, informaţia aprobării unui proiect de lege pentru armonizarea Codului de procedură penala cu Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Masurile privesc arestul preventiv. Proiectul de lege prevede stabilirea unui termen limită de ţinere în stare de arest în cadrul unui proces penal, pentru a asigura respectarea principiului previzibilităţii normei juridice, în special, aceasta se referă la ţinerea în stare de arest în timpul judecării cauzei. De asemenea, documentul prevede adaptarea normelor din Codul de procedură penală la cerinţele motivării şi justificării măsurii arestului preventiv, atât în demersurile procurorilor, cât şi în hotărârile instanţelor judecătoreşti. Mai mult, sunt incluse noi criterii şi motive de apreciere a necesităţii arestării preventive, cum ar fi pericolul public. Totodată, proiectul de lege prevede excluderea bănuitului din categoria persoanelor asupra cărora poate fi aplicată măsura arestului preventiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.