Rusia se luptă cu țări imaginare la granițele reale ale NATO

În 2009 a fost simulat un atac nuclear asupra Varșoviei. În 2013 au fost operațiuni antiteroriste împotriva unei invazii venite dinspre statele baltice. Pe 14 septembrie 2017 avem de-a face cu o coalizare a „Vesbariei“, „Lubeniei“ și „Veișnoriei“ împotriva Uniunii statale Rusia-Belarus. Acestea au fost scenariile ultimelor exerciții Zapad (Occident) desfășurate la fiecare patru ani de armatele Federației Ruse și Belarusului, exerciții de mare amploare care au loc de la frontiera vestică a Belarusului până spre cercul polar.

Îngrijorarea stârnită în statele estice din NATO a fost mereu mare, cum mare este și diferența dintre numărul de militari și al tehnicii militare mobilizate raportat de Moscova și cel estimat în Vest. Ca și în 2013, Rusia a anunțat că la exercițiul început pe 14 septembrie vor participa în jur de 13.000 de militari (ruși și belaruși), exact cât permite documentul OSCE de la Viena din 2011, dar analiștii occidentali vorbesc despre nu mai puțin de 60-100 de mii de militari. Ca și la precedentele ediții ale Zapad, Rusia a fost reticentă față de participarea observatorilor NATO. Acum, președintele Belarusului a fost cel care a trimis invitații pentru observatori și presă. Este o oportunitate pentru a observa care sunt capabilitățile Moscovei, doar că accesul este permis doar la manevrele de pe teritoriul Belarusului, nu și al Rusiei.

Nervozitatea a fost mare în statele baltice, Polonia și Ucraina, mai ales după prezentarea scenariului Zapad 2017. Cele trei state imaginare se suprapun pe teritoriile baltice și poloneze, mai cu seamă pe coridorul Suwalki, ce separă Kaliningradul de Belarus, și au apărut opinii că se încearcă forțarea acestei porțiuni de teren pentru ca Rusia să aibă acces pe uscat la enclava sa. Revista Jane’s Defence consideră însă ca nu va fi vorba de așa ceva, nici despre un „cal troian“ – menținerea în Belarus a trupelor ruse aduse pentru exercițiu, nici despre forțarea unor incidente la granițele Belarusului cu Ucraina, țările baltice sau Polonia. Moscova susține că este vorba de „isterie“ și de „mitul amenințării ruse“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.