Rusia şi Vestul, pe muchie de cuţit: cele mai proaste relaţii din ultimii 50 de ani

Turcia le-a dat o palmă prietenilor din Occident. Îngheţul din relaţiile Ankara-Moscova a luat sfârşit imediat după tentativa de lovitură de stat din Turcia. Prima vizită a preşedintelui Recep Tayyip Erdogabn după ce s-a încercat răsturnarea regimului său este în Rusia, unde se întâlneşte cu “prietenul” Vladimir Putin. Erdogan a ales destinaţia Rusia, nu un stat aliat din NATO sau un stat din UE, organizaţia la care Turcia doreşte să adere. Ca totul să fie şi mai limpede, un diplomat turc de la Moscova spune pentru Financial Times: “Relaţiile noastre cu Vestul sunt cele mai proaste din ultimii 50 de ani şi asta face din Rusia o opţiune strategică”.

Reapropierea dintre Erdogan şi Putin a început în luna iunie. Vestul a avut la dispoziţie circa două luni pentru a nu lăsa Moscova să câştige lupta pentru influenţa în Turcia.

Tot mai multi analişti şi inclusiv presa rusă sunt de acord cu lucrul asupra căruia a atras atenţia fostul ministru suedez de Externe Carl Bildt: Europa trebuie să treacă peste derapajele autoritare ale lui Erdogan, trebuie să se apropie de regimul, pentru a nu preda Turcia Rusiei lui Putin. Alexander Rahr, directorul ştiinţific al Forumului Germania-Rusia, spune pentru Pravda: “Bildt este un strateg, are altă viziune faţă de birocraţii europeni. Apropierea Putin-Erdogan estre cel mai groaznic lucru pentru un asemenea strateg. De aceea Bildt este gata să ierte paşii greşiţi ai liderului turc. Însă cu greu va fi ascultat la Bruxelles. Establishmentul politic al UE este unul total neoliberal. Ei nu acordă atenţie problemelor strategice, geopolitice, cu adevărat importante, problemelor de interes naţional. Ei judecă totul în funcţie de respectarea drepturilor omului”.

Aceeaşi greşeală pare să fi fost comisă şi de Washington. Săptămâna trecută, şeful Statului Major Interarme al Armatei SUA, Joseph Dunford, a fost în Turcia. Imediat după această vizită, preşedintele Erdogan s-a repezit asupra Washingtonului, semn că mesajul generalului american nu a fost cel aşteptat. “Îi întreb pe americani: ce fel de parteneri strategici suntem, atât timp cât găzduiţi pe cineva a cărui extrădare am cerut-o?”, a spus Erdogan cu referire la Fetullah Gulen. Tot atunci, Erdogan a spus că scenariul loviturii de stat “a fost scris în afara Turciei” şi a acuzat Vestul că susţine terorismul.

Nimic nu poate fi mai benefic pentru regimul Putin decât aceste dispute din interiorul NATO, dispute care riscă să reducă mult din importanţa deciziilor luate la Summitul Alianţei de la Varşovia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus însă că această vizită, “istorică” după cum o descria Erdogan, nu va produce minuni peste noapte. Poziţia celor doua ţări faţă de regimul Assad este una dintre divergenţe. Ankara a sprijinit rebelii anti-Assad când Rusia a sprijinit regimul de la Damasc, iar acum cele două state trebuie să găsească un discusrs de compromis despre regimul Assad, despre tranziţia către un alt regim şi despre viitoarele graniţe ale Siriei. Financial Times scrie că Turcia urmăreşte, pe termen scurt, o reducere a susţinerii Moscovei pentru miliţiile kurde, un lucru greu atât timp cât diplomaţii turci spun că relaţiile cu kurzii sunt bine înrădăcinate la diverse niveluri ale diplomaţiei ruse. “Vom avea o discuţie serioasă despre cum şi în ce ritm vom lucra la refacerea relaţiilor”. Discutiile se vor axa pe “problemele economice actuale” şi pe Siria, a spus Dmitri Peskov.

În Occident, marea întrebare pusă în timp ce Erdogan zbura spre Rusia este încotro se îndreaptă relaţiile dintre Vest şi Turcia. Analiştii vestici se tem că Ankara va folosi noua relaţie cu Rusia ca pe o pârghie de şantaj. O posibilă probă în acest sens este avertismentul venit de la Ankara, chiar în timp ce Erdogan se îndrepta spre Rusia, că Turcia va suspenda aplicarea acordului ce ţine valul de imigranţi departe de UE dacă Bruxelles-ul nu va renunţa la regimul de vize pentru cetăţenii turci. Directorul Carnegie Centre din Moscova, Alexei Malaşenko, spune că Vestul îşi va da seama doar din ritmul restabilirii legăturilor economice dintre Rusia si Turcia dacă această reapropiere este o mişcare strategică sau doar una tactică. În aşteptarea acestui moment, diplomaţii europeni trag speranta mai mult uitându-se în trecut: “Erdogan ne poate critica cât vrea, dar are nevoie de noi. Ştie că nu poate avea încredere în Putin. Câte războaie ruso-turce au fost în ultimele 300 de ani? Câte au fost câştigate de turci?”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.