Rușii trimit mai multe gaze către Europa decât era prevăzut

Rușii vor trimite, luna viitoare, mai mult gaz în Europa decât era prevăzut inițial, așa că au rezervat capacitate suplimentară în Ucraina, au precizat oficiali Naftogaz, tranportatorul de gaze al vecinilor. Conform acordului semnat la 30 decembrie anul trecut, Gazprom a fost de acord să tranziteze 65 de miliarde de metri cubi în 2020 și 40 miliarde de metri cubi / an în perioada 2021-24 în condiții „take or pay”, adică, chiar dacă nu transporți, plătești la cantitățile nominale agreate. Gazprom plătește pentru tranzit un tarif fix, adică plăți pentru 178 milioane m3 / zi, astfel încât orice capacitate suplimentară necesară trebuie plătită de Gazprom.
 „Serviciile de tranzit vor fi plătite de Gazprom în plus față de acordul de tranzit existent”, a precizat Naftogaz, într-un comunicat. „Toată capacitatea suplimentară rezervată de Gazprom reprezintă bani suplimentari pentru Ucraina și cetățenii săi”, a declarat vicepreședintele Naftogaz, Serhiy Pereloma. Potrivit acestuia, capacitatea sistemului ucrainean de transport gaze îi permite să satisfacă atât cererea Gazprom, cât și a altor utilizatori, pentru transportul volumelor mari de gaz.
Rezervările de capacitate au fost făcute în timpul licitațiilor care au avut loc pe platformele maghiare RBP și poloneze GSA în dată de 21 septembrie. „Această este prima astfel de licitație”, a spus Naftogaz, lăsând de înțeles că ar putea urmă și altele. Nu s-a făcut nicio referire la volumele rezervate de Gazprom pentru luna octombrie.
Ucraina a tranzitat un total de 34,8 miliarde de metri cubi de gaz în cadrul acordului de tranzit pe cinci ani cu Gazprom în primele opt luni ale anului 2020, reprezentând 60% din capacitatea totală rezervată. Volumul total a scăzut, de asemenea, cu 42% față de volumul total de gaz rusesc tranzitat prin Ucraina în aceeași perioadă a anului 2019. GTSOU a declarat la începutul acestei luni că Gazprom a plătit suma totală pentru întregul volum de capacitate rezervată, în ciuda faptului că a folosit doar 80% în perioada ianuarie-august. Oricum, cantitățile cele mai mari de gaze dinspre Rusia spre Europa se trasnporta în sezonul rece.
Acordul pentru tranzitul a 65 miliarde de metri cubi în 2020 este în scădere față de volumul de gaz rusesc tranzitat prin Ucraina în ultimii ani de 87-94 Bcm / an și sub capacitatea tehnică de aproximativ 140 Bcm / an.
 Potrivit comentariilor fostului director executiv al Naftogaz, Yuriy Vitrenko, în februarie, Gazprom a plătit 175 milioane dolari pentru tranzit în ianuarie și a plătit în avans 164 milioane dolari pentru tranzitul din februarie.
Această presupune un cost zilnic de tranzit de 5,65 milioane de dolari, ceea ce înseamnă că Gazprom va trebui să plătească 2,06 miliarde de dolari pe parcursul anului 2020, pentru tranzitul ucrainean în cadrul acordului de cinci ani, dar va trebui să plătească mai mult pentru capacitatea suplimentară pe care a rezervat-o pentru luna octombrie 2020.
Ucraina este un adversar declarat al gazoductelor pe care Rusia le dezvoltă către Europa, care o ocolesc, cu precădere al North Stream, către Germania. Această pentru că perceperea tarifelor de tranzit către Gazprom aduce(dacă rușii folosesc mare parte din capacitate) între 3 și 4 miliarde de dolari la bugetul țării, care s-ar constitui într-o pierdere pentru țară dacă Rusia va construi cai de export care să o ocolească în totalitate.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1073 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Vrem gaze ieftine din Rusia. Doar securitatea penibila lupta cu Rusia. Populatia nu are nicio strabatere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.