S-a aflat: Cu cât a crescut datoria externă a țării

În perioada ianuarie – octombrie 2018, datoria externă totală a crescut cu 1,5% (1,492 miliarde de euro), față de finele anului trecut, până la 98,85 de miliarde de euro, potrivit datelor provizorii anunțate vineri de BNR.

În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 68,286 de miliarde de euro, la 31 octombrie 2018 (69,1% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,3% faţă de 31 decembrie 2017.

În schimb, datoria externă pe termen scurt era la 31 octombrie 2018 de 30,567 miliarde de euro (30,9% din totalul datoriei externe), în creştere cu 6% faţă de 31 decembrie 2017.

Datoria publică directă era cu 2,75% mai ridicată la 31 octombrie 2018, față de finele anului trecut, până la 34,031 de miliarde de euro, în timp ce datoria garantată public s-a redus cu 13,65%, la 373 de milioane de euro.

Depozitele pe termen lung ale nerezidenţilor au scăzut cu 43 de milioane de euro, între finele anului trecut și finele lunii octombrie, până la 2,425 miliarde de euro, iar alocările de DST-uri de la FMI au crescut cu 29 de milioane de euro, până la 1,2 miliarde de euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 20,6%, în perioada ianuarie – octombrie 2018, în scădere față de 25% anul trecut.

Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 octombrie 2018 a fost de 4,8 luni, în comparaţie cu 5,4 luni la 31 decembrie 2017.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2018, a fost de 75,3%, comparativ cu 79% la 31 decembrie 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. deci total datorie externa, 99 md euro. chestia este ca nu ne-am ales cu mai nimic, banii s-au dus pe consum si la smecheri.

  2. Daca guvenantii din PSD se lauda mereu cu cea mai mare crestere economica din Europa ,de ce datoriile in loc sa scada se tot maresc ?
    De ce nu vreti sa spuneti romanilor unde s-au folosit acesti foarte multi bani cu care Romania sa indatorat ,ce sa facut cu ei pt. tara si pt. romani,pt. ca noi nu vedem nimic .Unde s-au dus acesti foarte multi bani ?
    PSD vorbeste mereu de transparenta si comunicare cu poporul,de ce nu ies sa spuna poporului ce s-au facut cu acesti bani .

    • Ai uitat de avioanele F16 si de rachetele Patriot, pe care Romania a platit multe miliarde de euro, ca sa „aparam flancul de est” al NATO? Acolo s-au dus si se duc banii si pe bugetele nesimtite ale serviciilor secrete, aparate cu indarjire de plavanul din deal, in dauna cresterii salariilor si pensiilor oamenilor de rand.

  3. Sa întrebam acest partid PSD unde s-au dus banii romanilor? Datoria externa a României creste, creste in loc sa scadă! Niște nenorociți in frunte cu Guvernyl PSD/ALDE care sunt de o incompetenta fără margini! Indivizii ăștia de la PSD sunt de o indolenta crasa și duc România in prăpastie și nenorocesc generațiile care vin!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.