S-a dat startul pentru românii din diaspora

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, începând de luni, 1 aprilie, alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale şi/sau la alegerile parlamentare din acest an prin corespondenţă sau la o secţie de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reşedinţă se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro.

Portalul cuprinde două secţiuni: Alegerea Preşedintelui României şi Alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.La fiecare secţiune există două categorii: Alegător în străinătate la o secţie de votare şi Alegător în străinătate prin corespondenţă, arată AEP.

Alegătorul care doreşte să se înscrie pentru votul prin corespondenţă trebuie să completeze un formular online, în care să menţioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate este cuprinsă în Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 373/2024 privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondenţă la alegerile pentru Preşedintele României sau la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor şi pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secţie de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. Menţionăm că o secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi, mai indică sursa citată.

După finalizarea procedurii de înregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de verificare care conţine un link valabil pentru 24 de ore, ce trebuie să fie accesat pentru confirmarea cererii, în caz contrar nerealizându-se validarea înregistrării. Soluţionarea cererii alegătorului din străinătate pentru votul la secţia de votare se face de către AEP, în termen de 10 zile lucrătoare de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de verificare. Soluţionarea cererii alegătorului din străinătate pentru votul prin corespondenţă se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de verificare.

Întrebări şi sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail contact@vostrainatate.ro.

AEP mai precizează că prin cadrul legal în vigoare e permisă opţiunea votului prin corespondenţă doar la alegerile pentru Preşedintele României, respectiv la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. S-a dat startul la măsluiri date pentru voturi adunate? Va spune un cetățean român care merge destul de des in strainezia, care a urmărit toate paginile de socializare pe baza de comunicare sau colaborare cu politicienii pentru vot la oricare dintre alegeri, nu controlează și nu e interesat nimeni din justiție despre voturi reale în fals, este vorba de turism date personale și bipedarie sponsorizați la alegeri ștampilării masiv! Cetatenii care lucrează cursiv de ani buni în străinătate, și sunt foarte multi, nu au nicio legătură cu tara in afara de actele de cetățean român precum multe alte entități care dețin acte românești fara să știe o boaba limba romana, nu se implica in alegeri pentru că: NU TRĂIESC ÎN ROMÂNIA, NU MUNCESC IN ROMANIA, NU MAI AU PROPRIETATI IN ROMANIA, AU DOAR ACTE DE CETATENI ROMÂNI! CAT TUPEU SA AI SA MANANCI RAHAT CA DIASPORA VOTEAZĂ MASIV PENTRU UNII SAU ALTII, DACA DIASPORA NU SE IMPLICA? SUNT IMPLICATI SEZONIERII DE 3-6 LUNI LA MUNCA SI PROSTITUATELE CU PESTII CARE LE FOLOSESC, LA FEL SECTANTII CARE TRIMIT DESEURI CA AJUTOARE! Este realitatea pura din teren, ceea ce se practica cu nesimțire: înșelătoria și falsul în acte.

  2. Cand pandemia era la varf in Italia si in Spania, cand nu aveai ce portofel sa furi pe strada, se intorceau prin vama Nadlag, pe jos, pe langa coada imensa la autovehicule, 35 de mii de diasporezi in plus, pe zi, zi de zi ! Mijto, sa inteleaga si ei.

  3. Unde sunteti ma acum, diaspora c.urului? Nu mai atacati guvernul sa rostogoliti pesedeul la gunoi? Pai deh, acum nu va mai incita jegul de Ionanis, ca e la butoane cu ei. Unde e ghertoiul ala cu „muie pesede’ sa agite toate televiziunile de c.acat? Auzi la ei, diaspora…sictir de aici!

  4. @ parere
    Fără ajutoarele UE și capitalurile + investițiile făcute de „diasporezi”, ținutul tău mioritic ar fi la nivel cu Burkina Faso.

  5. @ tomlin
    Ce legătură are pandemia cu alegerile prezidențiale ?
    Nu-ți convine când îți pleacă familia la furat prin Italia, dar pe de altă parte ți se umple pampersul din cauză că Europa dezvoltată nu te primește în Schengen pt. a circula liber „pe dincolo”.

  6. „Ce legătură are pandemia cu alegerile prezidențiale ?”

    Pandemia a aratat din cine este formata asa zisa „diaspora” (dispersare a unui popor, a unei comunități). Diaspora pe care o cunosc eu nu stie cine este Sim-Ion si de ce face poze cu mobilul in Parlament, de adio, probabil. Cine a plecat definitiv, nu mai are cetatenia romana, nu mai voteaza si nici nu mai doreste sa impuna ceva celor din Romania. Intre timp, preotimea SIE care dirija diaspora romana a primit alt ordin pe unitate, in acord cu ambasada Izdrael si cu Departamentul de Stat al SUA. Romanii au terminat de 80 de ani cu aventura legionara ! Asta-i toata legatura pe care n-ai vrut s-o intelegi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.