S-a găsit soluţia imediată de salvare a TVR

Timp de 3 ore, la Parlament, s-au discutat (cu un an întârziere) măsuri care să salveze TVR din actuala situaţie financiară catastrofală.

Insolvenţa singura soluţie posibilă

După aproape 3 ore de discuţii (parlamentari din comisiile de cultură şi buget-finanţe, prim-ministrul Dacian Cioloş şi ministrul Finanţelor, Anca Dragu, directorul interimar al TVR, Irina Radu), la Palatul Parlamentului s-a găsit o soluţie imediată prin care să demareze procedurile de salvare a TVR. „Singura soluţie viabilă în acest moment o reprezintă modificarea Legii insolvenţei. Concret, modificarea va introduce sub incidenţa legii şi companiile de stat, astfel încât SRTVR să poată intra în insolvenţă. Modificarea legii va fi operată în Parlament în regim de urgenţă, şi cred că de mâine, colegii de la comisia de buget-finanţe vor discuta despre această problemă”, a declarat pentru cotidianul.ro deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele comisiei de cultură de la Camera Deputaţilor. Ce presupune intrarea TVR în insolvenţă. În primul rând scapă de executările silite care vin în cascadă în ultimul timp. Reamintim, peste 800 de foşti salariaţi, restructuraţi în urmă cu 3 sau 4 ani de către conducerile de atunci, au obţinut câştig de cauză în justiţie, iar acum TVR trebuie să le plătească salariile pentru perioadele în care au fost în afara instituţiei. De asemenea, intrarea în insolvenţă permite administratorului judiciar (este posibil să nu mai existe în această perioadă şi un consiliu de administraţie) să pună în aplicare un amplu plan de restructurare a instituţiei şi un plan de redresare.

O întârziere de un an de zile

Soluţia insolvenţei a fost propusă încă de acum un an de zile de către directorul general de atunci, Stelian Tănase, numai că el nu a avut partener de dialog nici în Parlament (PSD a evidat orice dezbatere pe tema redresării TVR), nici în Guvernul Ponta IV. De altfel, toate propunerile de redresare sunt, în mare, cele pe care Tănase le-a propus tot de acum un an Parlamentului şi Guvernului. Culmea, la discuţiile de marţi, senatorul PSD Georgică Severin (preşedintele comisiei de cultură de la Senat) s-a împăunat cu iniţiativa lui legislativă de modificare a legii de organizare şi funcţionare a TVR prin care se separă funcţia de director general de cea de preşedinte al consiliului de administraţie. Adică tot o propunere pe care au avut-o mereu ultimii doi şefi ai TVR.

Ştergerea datoriilor nu este posibilă

Premierul Dacian Cioloş a cerut Parlamentului să găsească soluţii de salvare a TVR pe termen foarte scurt (există riscul ca la TVR să nu poată să fie plătite saalariile), pe termen scurt şi termen lung. De cealaltă parte, senatorii şi deputaţii au cerut guvernului să găsească soluţii, dar premierul a explicat că TVR fiind sub control parlamentar, legislativul este cel chemat să găsească soluţii. Premierul Dacian Cioloş a arătat că doar prin lege poate fi lărgită baza de colectare a taxei radio-tv, doar prin lege pot fi obligate noile firme de distribuţie de energie să colecteze taxa, iar cele care o colectează să li se limiteze comisionul, care ajunge şi la 17, sau chiar 20%. Irina Radu, şefa interimară a TVR, a propus, printre altele, o alternativă la creşterea taxei tv, creştere negreată de o mare parte a parlamentarilor, deşi suma anuală de persoană este infimă. „Eu aş pleda pentru o schimbare totală a Legii 41 pentru că nu mai este valabil ce a fost valabil acum 22 de ani. Pentru creşterea încasărilor ar fi o soluţie să se poată încasa taxa de la oricine are acces la programele TVR, nu trebuie să deţină televizor, acum poţi să urmăreşti programele TVR şi pe tabletă şi pe telefon şi pe alte dispozitive. Deci plăteşti conţinutul, nu suportul pe care ţi se livrează”, a precizat Irina Radu.

S-a pus în discuţie şi ştergerea datoriilor TVR, sau a acordării unui împrumut de către Guvern (propunere Irina Radu). Premierul Dacian Cioloş a precizat că ştergerea datoriilor nu este posibilă, pentru că organismele europene ar considera că este vorba de un ajutor de stat. Au existat însă voci care au arătat că, la nivelul CE, s-a aprobat în urmă cu câţiva ani „un fel de ajutor pentru postul public de televiziune din Franţa”. În ceea ce priveşte un împrumut, premierul Cioloş a precizat că este posibil, dar numai la rectificarea bugetară din iunie sau iulie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.