S-a modificat top 5 al celor mai rapide goluri înscrise

Prin golul înscris în secunda 29, americanul Clint Dempsey intră în istoria acestui turneu final ca fiind autorul celui mai rapid gol înscris. Este greu de crezut că va putea fi întrecut, chiar dacă mai sunt 50 de meciuri de disputat. Dar jucătorul american intră în istoria all time a turneelor finale, pentru că reuşita sa este a 5 a tuturor timpurilor.

Top 5 cele mai rapide goluri

1. Hakan Sükür (Turcia) vs Koreea de Sud în 2002 – 11 secunde
2. Vaclav Masek (Cehoslovacia) vs Mexic în 1962 – 15 secunde
3. Ernst Lehner (Austria) vs Germania în 1934 – 25 de descunde
4. Bryan Robson (Anglia) vs Franţa în 1982 – 27 secunde
5. Clint Dempsey (SUA) vs Ghana în 2014 – 29 secunde

Fostul loc 5 este francezul Bernard Lacombe care a punctat după 31 de secunde contra Italiei pe 2 iunie 1978, în prima etapă a fazei grupelor. Atât în timpul competiţiei, cât şi până în 1982 s-a considerat că golul lui Lacombe a fost cel mai rapid din istoria campionatelor mondiale. În 1982, golul lui Lacombe a fost „detronat” de golul englezului Bryan Robson. Cum a fost posibil ca golurile lui Lacombe şi după aceea a lui Robson să fie considerate ca fiind cele mai rapide, este simplu de explicat. Primul turneu final televizat în aproape toată lumea a fost cel din 1966. În 1962 s-au televizat doar câteva partide şi evident în 1934 se ştie nu exista televiziune. În datele statistice golul lui Maşek din 1962 şi al austriacului Lehner apăreau ca fiind marcate în minutul 1. Nefiind televizate deci şi necronometrate electronic, nu s-a ştiut după câte secunde s-a înscris în 1934 şi 1962. Abia după după apariţia internetului, când au fost digitalizate foarte multe ziare s-a aflat – din cronicile meciurilor transmise de la faţa locului – că Lehner a înscris după 25 de secunde şi Maşek după 15 secunde.

„Titi” Teaşcă ne-a spus încă din 1962 despre golul lui Maşek

În legătură cu golul lui Maşec, atenţie, în România se ştia încă din 1966 că a fost înscris după „15 sau 20 de secunde”. În cartea sa, „Fotbal la poalele Cordilierilor” (o senzaţională cronică a turneului final din 1962), antrenorul Constantin Teaşcă făcea o dezvăluire uluitoare – pentru noi românii. El a făcut un „portret” al celebrului portar mexican Antonio Carbajal şi a insistat asupra faptului că la începutul fiecărui meci, Carbajal îngenunchia în faţa unei dintre barele porţii şi spunea o rugăciune. Teaşcă a relatat că în meciul cu Cehoslovacia, rugăciunea i-a fost fatală lui Carbajal. El a descris cum s-a înscris primul gol, arătând că după lovitura de începere a meciului, din două pase mingea a ajuns la Maşek şi acesta a şutat în poarta lăsată goală de portar care se ruga. În carte Teaşcă spune că a fost vorba de puţine secunde. În 1966, înaintea turneului final din Anglia, când se cunoşteau deja loturle echipelor participante, într-un interviu pentru postul naţional de radio, povestind despre obiceiul lui Carbajal, Teaşcă a afirmat că Maşek a înscris „după 15 sau 20 de secunde”. Fostul mare antrenor român a menţionat că tocmai se uita la cronometrul său manual să vadă dacă l-a pornit şi a realizat că a fost vorba de 15 sau 20 de secunde. Toate acestea au fost însă uitate (sau nu au ştiut) de ziariştii sportivi români din 1978 care şi ei au creditat golul lui Lacombe ca fiind cel mai rapid din istoria mondialelor.
Trebuie să menţionăm că după golul primit de la Maşek, portarul mexican Antonio Carbajal nu a renunţat să spună o rugăciune, dar a modificat „ritualul”: cu două-trei minute înainte de începerea meciului, Carbajal se ruga în picioare cu fruntea lipită de una din bare, dar în partea laterală, ca să observe dacă poarta sa era atacată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.