S-a pronunțat Parlamentul European pe aderarea noastră la Schengen. Și?

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi o rezoluţie nonlegislativă în care îndeamnă statele membre să permită României şi Bulgariei să adere fără întârziere la spaţiul Schengen.

Rezoluţia, adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri, eurodeputaţii susţin că, până la sfârşitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.

Constatând că spaţiul Schengen este „una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene”, eurodeputaţii critică faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei şi României, deşi cele două ţări îndeplinesc de mult timp condiţiile necesare.

Menţinerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie şi are un impact negativ asupra vieţii lucrătorilor mobili şi a cetăţenilor, potrivit eurodeputaţilor. Obstrucţionarea importurilor, a exporturilor şi a liberei circulaţii a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieţei unice a Uniunii Europene.

Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, Irlandei şi României, fac parte din spaţiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale blocului comunitar european (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Parlamentul European a cerut constant ca Bulgaria şi România să fie pe deplin admise în spaţiul Schengen, de exemplu în rezoluţia din 2018 pe această temă, în rezoluţia din 2020 referitoare la situaţia spaţiului Schengen în contextul pandemiei de COVID-19 şi într-un raport din 2021 privind funcţionarea spaţiului de liberă circulaţie.

Dezbaterea pe acest subiect a avut loc tot la Strasbourg, în sesiunea plenară din 3-6 octombrie, când majoritatea eurodeputaţilor au cerut statelor membre să recunoască faptul că Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile Schengen şi că ar trebui admise în spaţiul european de liberă circulaţie cât mai curând posibil.

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunţat, prin vocea ministrului afacerilor europene Mikulas Bek, că va căuta ca la summitul din luna decembrie să se obţină unanimitatea cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

De partea sa, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas, a reamintit că cele două ţări au îndeplinit de mult timp criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, lucru recunoscut încă din 2011.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

18 Comentarii

  1. Înclin să nu vă cred și oricum vine atât de târziu încât aproape că nu mai contează…e ca și cum ai da o aspirină unuia la care i-au plesnit inima! Nu prea ne mai ajută cu nimic în actualul context, am distrus la ordin tot ce ne era de folos, trăim aproape numai din importuri, cine a vrut să plece din țară a plecat cu sau fara shengen , nici euro nu mai este ce a fost și în curând va dispărea la fel și leul, deci de ce m-aș mai bucura? Nici că-mi mai pasă! Să vi-l băgați undeva, acolo unde soarele nu intră niciodată!

  2. Ce conteaza? ca o sa te limiteze cu „social score” unde ai voie sa mergi. 1km de casa, 2km depinde cati gandaci inghiti si cate bustere faci

  3. Acest vot e doar consultativ, decizia finală o va lua alt organism muist !…

  4. Fac ceva pe Ue-colonia Americii,destul si-au batut joc de noi,Roexit cat mai urgent,nationalism si nationalizare!

  5. Romania nu va fi primita niciodata in Shengen ptr ca Olanda se va impotrivi permanent. Nu m-as mira ca si Germania sa fie impotriva.
    Olanda va fi de acord cand Portul Constanta va fi al Olandei. Ma rog, dupa ce am vandut totul, nu prea vad ce mare branza ar fi sa facem cadou si Portul Constanta…….[Rumburak]

  6. Minciuni ale UE. Iluzii. UE este doar o capcana pe drumul globalizarii sataniste.

  7. Cata ipocrizie!de 10 ani suntem tinuti la usa,pe considerente politicianiste si meschine.abia dupa 10 ani s-au trezit si astia?cam lung somnul!
    Eu nu am nevoie de niciun spatiu schengen.mi s-a acrit de el si de astia.tirurile ucrainene sa stea in vama pana va inmuguri graul din ele.

  8. Eu NU vreau shengen! Se vad reformele onligatorii impuse de aceasta gloata: gandaci si viermi papica si o piata unica de consum in care nu gasesti ce vrei, esti obligat sa cumperi ce exista, nu mai ai dreptul de optiune daca doar uscaturi aeriene se vinde. Si in legatura cu piata libera cum cred afaceristii ca va fi, nu au nicio sansa romanii daca se impune doar uscaturi aeriene la vanzare si consum! Mint zabalosii politici de nu aveti voie sa ii credeti!

  9. Oare n-ar putea Petrov să ne bage în Schengen prestând la mai mulți licurici ? ??
    Căci poate asta așteaptă șchengen_oizii !!!

  10. În altă ordine de idei, înțeleg că pentru această problemă este nevoie de unanimitate de voturi. Pentru cultura mea generală aș vrea să știu: a folosit vreodată România acest drept de veto ? (cine nu știe și întreabă poate fi socotit prost o singură dată; cine nu știe și nu întreabă, rămâne prost pentru totdeauna)

  11. ROEXIT! ROEXIT! ROEXIT!
    Nu ne-ați vrut, NU VĂ VREM!!!
    Dărâma-s-ar din temelii şandramaua europeană (să nu stea piatră pe piatră), dimpreună cu cei ce o cârmuiesc întru batjocorirea și umilirea statelor est-europene!

  12. Nu vă neleniștiți! Clownul cu batistuță o rezolvă și p-asta! Împreună cu perechea sa, Ohanus!

  13. Ce beneficii avem noi care 30% trăiesc în sărăcie.ce?Voi BAGABONȚII din politică ,care nu aveți nici măcar,luat bacul,ba m ai mult când a ți plecat în politică(ajuns)multi vă făcurăți fost de.,diploma de studii dar și doctorate.Acuma voi nouă poporului care am construit aceasta țară ne obligați la .,SĂRĂCIE.,Nu aveți rușine,nu aveți pe ,,,DUMNEZEU.Dar eu vă spun așa ,DUHUL SFÂNT SĂ VĂ BATĂ.NU NU MA PE VOI ,DAR ȘI PE URMAȘI,URMAȘILOR VOȘTRI.TOT CE FURAȚI SĂ VĂ CUMPĂRAȚI SĂNĂTATE PE ACEI BANI.DUMNEZEU SĂ VĂ BATĂ ,,POLITICIENILOR,BAGABONȚILOR,GOLANILOR.,?

  14. Schengenul , NATO , ONU , Unesco , OSCR , CAER , sa Mareasca Pensiile de 1000 de lei ! Ca nu avem Bani in Decembrie 2022 , sa platim Caldura , daca da drumul la Caldura pe 19 Octombrie 2022 , in Bucuresti . Ca altfel nu avem bani de Sarmale de Craciun 2022 . Eu o sa trebuiasca sa stau cu Caloriferele Oprite ! in Octombrie 2022 !

  15. Schengenu oare pentru cine ,se dorește?Eu cred că nu pentru Românii care vor muri cu zile,nu nu mă din cauza facturilor dar și de la.,lipsa medicamentelor și de la,,,Foameeee,,Batavă Buni Dumnezeu cu Schengenu vostru cu tot.Bagabonți dracu de politicieni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.