S-a terminat și cu variola maimuței

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat joi că mpox (maladie virală cunoscută în trecut sub numele de  variola maimuţei) nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală, punând astfel capăt unei alerte de aproape un an care a fost emisă pentru o boală virală ce a făcut ca sute de cazuri să fie confirmate în peste 100 de ţări, informează Reuters şi AFP.

Această epidemie „nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, a declarat într-o conferinţă de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, respectând recomandarea formulată de comitetul de urgenţă al acestei organizaţii.

Anunţul a fost făcut la exact o săptămână după ce OMS a anulat şi cel mai ridicat nivel de alertă epidemiologică pentru maladia COVID-19.

„Deşi urgenţele pentru mpox şi COVID-19 s-au încheiat, ameninţarea de noi valuri continuă să existe pentru ambele boli. Cele două virusuri continuă să circule şi cele două boli continuă să ucidă”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Creşteri bruşte ale numărului de cazuri de mpox au fost constatate, începând din mai 2022, în Europa şi în Statele Unite, în regiuni aflate la mare distanţă de cele zece ţări din Africa Centrală şi Africa de Vest unde această boală era de multă vreme endemică.

OMS a declarat mpox o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional în iulie 2022 şi a reconfirmat acel statut epidemiologic în noiembrie 2022 şi în februarie 2023.

De atunci, curba infectărilor a cunoscut o scădere accentuată. Astfel, au existat „cu aproape 90% mai puţine cazuri în ultimele trei luni în comparaţie cu precedentele trei luni”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Statutul decretat de OMS pentru o boală are scopul de a declanşa o reacţie internaţională coordonată şi de a debloca fonduri pentru ca ţările lumii să poată colabora în privinţa distribuirii de vaccinuri şi tratamente medicale.

Peste 87.000 de cazuri de mpox au fost confirmate la nivel global de la începutul anului 2022 şi până în data de 8 mai 2023, potrivit celui mai recent raport al OMS. Cazurile de infectare au fost confirmate în 111 ţări, iar această boală a cauzat 140 de decese.

Deşi OMS anunţase în prima parte a acestui an că a observat o scădere susţinută a numărului de cazuri raportate, reprezentanţii săi s-au declarat totuşi îngrijoraţi de o posibilă reapariţie a bolii în anumite regiuni şi de o transmitere persistentă a virusului în anumite ţări.

Mpox – o boală endemică în anumite ţări din Africa de Vest şi Africa Centrală – se caracterizează prin erupţii cutanate, care pot să apară pe organe genitale sau în cavitatea bucală. Maladia poate fi însoţită de accese de febră, dureri în gât şi dureri la nivelul ganglionilor limfatici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. Inainte de razboi trebue sa dispara aceste suspiciuni de boli ,ca sa permita intregului popor sa se inroleze in armata.

  2. …nu-i chiar așa.
    O formă secundară deosebit de periculoasă a maladiei cu pricina se manifestă acut, chiar la această oră, la nivel de clasă politică românească democratică, pro-europeană și pro ce mai doriți dvstră.
    Este vorba de variola maipuței, care se manifestă de obicei la vederea a 4 capete de cartuș trase, așa cum a pățit-o d-na Turcan și restul fătălăilor politici care este

  3. Nu mai e nevoie de pandemi= războiul” special”( cu reguli de desfașurare) e mai eficient Resetarea merge ” ceas”…..

  4. variola maimutzei
    covidu lililiacului
    pesta porcina
    gripa aviara

    -pare o problema a zoofililor!

  5. S-au votat toate legile de control al populatiei, inchisoarea de 15 minute, reeducarea copiilor pe metoda „Fenomenul Pitesti” in care sunt luati si tinuti departe de mama si sunt invatati ca parintii sunt niste mizerii umane si Maica Domnului este o … Doamne iarta-ma! Asa ca nu mai este nevoie de sperietoarea de ciori „pandemie”. Mai bine ne lua Dumnezeu la el in 2020 cu un virus adevarat decat sa traim ce vine de la globalisti!

  6. Pt „ramaneti prudenti” , vreau sa aduc o completare , tot asti vor sa ne bage si intr-un razboi. Acum vedem cat de incapabili sunt sa inteleaga pe ce lume traiesc , si ii avem drept „conducatori ai tarii” . Intrebarea este noi romanii cand ne vom trezi sa ii alungam … Nu ne ajunge ? Suntem un popor masochist ? Cat mai acceptam minciunile lor pe posturile TV ? Romani stingeti televizoarele odata, stirile si comentariile politice sunt pline numai de rahat si prostie. Trezirea, nu mai dormiti.

  7. OMS ,ca si Comisia UE,ca si Parlamentul European,sunt organizatii alcatuite din niste sugative de bani,mancatori de bani,mancatori de privilegii, oportunisti de functii, frecatori de menta ,unii afaceristi,altii chiar excroci,altii cozi de topor ai globalistilor.
    OMS nu mai are nici o credibilitate! Cu cat sunt platiti ,,specialistii ,,colaboratori ai OMS sa spuna ,ceea ce doresc ei?. Corect ar fi cand spun ,, specialisti au zis ,, si conform sumei platite ,conform sponzorizarilor primite,conform functiilor oferite .Trebuie sa asculte lumea ce scoate pe goarna un habarnist in medicina ca directorul OMS Tedros?

  8. Important e ca s-au imbogatit cine trebuia cu pastilele anti vindute prostilor! Clar, si politrucii si-au luat comisio ul!

  9. Din cauza „ANTICORUPTIEI” or sa ajunga curand si romanii ca-n PAKISTAN … 😀
    pe strazi ! 🙁

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.